Kerstzoektocht in KOERS

Extra lange kerstvakantie met kinderen: 9 tips

Geen idee wat te doen met de kinderen in de kerstvakantie? Trek samen naar een lichtparcours, theatertocht of speelbos.

 

1. Met de auto door Arboretum Kalmthout

Maak een autoreis langs mammoetbomen en andere reuzegrote coniferen in Arboretum Kalmthout. Kies een speelgoedautootje uit en rij ermee van start naar stop op een echte mini-autobaan door de arboretumtuin, nét zoals in Amerika. Hobbels, bobbels, opdrachtjes en spelletjes: in geen tijd leer je de bomen beter kennen. 

 

2. Samen op de schaats

Op bevroren vijvers en plassen is het nog even wachten, maar gelukkig zijn er heel wat schaatsbanen waar je bij alle temperaturen terechtkan om over het ijs te racen en je pirouettes te oefenen. Gezellig op de kerstmarktindoor zoals de echte professionals of liever nog wat oefenen met een hulpvaardige pinguin? Het kan allemaal: niets leuker dan een uurtje klungelen op glad ijs. 

Extra voordeel: meestal is er wel een winterbar in de buurt waar je achteraf weer kan opwarmen.

IJspistes en schaatsbanen in Vlaanderen

 

3. Maak een krakende winterwandeling

Zijn we er al? Vergeet het gezeur, tijdens een stadsqueeste of bosmysterie heb je geen seconde de tijd om je te vervelen. Krijg je het koud? Spring behendig rond (of in) de plassen en je krijgt het zo weer warm.

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

12x wandelen met de buggy

 

4. Op zoek naar de vos in het bos

De vos ... in het bos is een theaterwandeling voor het hele gezin, in bossen en parken in verschillende gemeentes.

Ga samen op zoek naar de QR-codes: als je ze inscant krijg je een grappig verhaaltje te zien, gebaseerd op een bekende of minder bekende fabel. Over een hongerige vos die geen zin heeft in malse eend, bijvoorbeeld, of een kip die heerlijke stenensoep maakt. Vinden jullie ze allemaal? 

 

5. Op speurtocht in het bos of in de stad

Heb je een of meerdere kleine avonturiers in huis? Neem ze mee naar buiten voor een zoektocht of schattenjacht in open lucht. Kunstroutes, op pad met de GPS, speelparcours of bosmysteries: spanning en plezier verzekerd!

11 speurtochten in het bos of in de stad

 

6. Gezellig in het Gravensteen

Tijdens de donkerste dagen van het jaar verandert het Gravensteen in Gent in een magisch Winterwonderkasteel vol lichtjes, mooi versierde kerstbomen en knetterende vuurkorven. Dit jaar krijgt het feest een oosters tintje: Filips van de Elza heeft zich tijdens zijn laatste kruistocht laten inspireren door de oosterse gebruiken en gewoontes. 

Dwaal door de niet meer zo kille gangen van het kasteel, ga op zoek naar de schatten die de kruisvaarders meebrachten uit het verre oosten en klim zeker eens op de donjon van het kasteel, voor een prachtig uitzicht over de fonkelende stad. 

En als je in Gent bent, dan heb je misschien ook zin in de clowns en acrobaten van Circus Pipo?

 

7. Een wonderlijk lichtparcours

Wij hebben alvast het licht gezien: we verzamelden de gezelligste lichtfestivals en -parcours waar je deze winter naartoe kan.

8x lichtfestivals en lichtparcours in Vlaanderen

 

8. Pret in een museum

Musea zorgen altijd voor verrassingen. Wist je dat je er verhalen kan beluisteren, bouwwerken kan maken of zelfs winkeltje kan spelen? We verzamelden 6 familie-expo's die ideaal zijn voor een uitstapje tijdens de extra lange kerstvakantie. Laat je verrassen door spannende zoektochten, heerlijke hoorspelen of de avonturen van een kerkuil en zijn vrienden.

6 familievriendelijke musea voor in de kerstvakantie

 

9. Bilzen Mysteries: speuren in het kasteel van Alden Biesen

Bilzen Mysteries neemt je mee naar het kasteeldomein van Alden Biesen voor twee spannende activiteiten.

Overdag speel je 'Het Complot': een fascinerende, interactieve speurtocht voor jong en oud, vol raadsels, aanwijzingen en opdrachten. Ontrafel stukje bij beetje de oplossing van het mysterie, gewapend met een tablet en een flinke portie speurderszin. 

Na zonsondergang wordt het kasteel het decor van een nachtelijk, multimediaal parcours. Jouw gids is de Heer van Biesen, de laatste eigenaar van het domein en vertolkt door Jan Decleir. Hij kent de site als zijn broekzak en onthult je een voor een alle geheimen van het kasteel.

 

Lees ook

6x op zoek naar street art met kinderen

De 10 leukste musea voor kinderen

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren