Museum

Dit zijn de kleine musea van West-Vlaanderen

Hoewel grote musea die uitpuilen van de tijdelijke en vaste collecties heel impressionant kunnen zijn, hebben ook kleinere musea veel in hun mars met hun niche aan kunst die ze tentoonstellen. Ontdek hier de kleine parels van West-Vlaanderen.

Arentshuis (Brugge)

Het Arentshuis exposeert het werk van Frank Brangwyn als centrale kunstenaar. In het elegante herenhuis kijk je naar de hoogtepunten in het oeuvre van de kunstenaar: schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek, meubelen, tapijten en aardewerk. Daarnaast zie je er ook tijdelijke collectiepresentaties met werken uit het Prentenkabinet en het Groeningemuseum.

Hopmuseum (Poperinge)

De sleutelingrediënten van je geliefde gerstennat? Gerst (obviously), water (dus toch niet alleen voor de vissen?) en hop. Hop zorgde er vroeger voor dat men bier kon bewaren, maar zorgt vandaag de dag hoofdzakelijk voor verfijnde, bittere aroma's in je pintje of speciaalbier. In het Hopmuseum leer je alles over de hopteelt van de voorbije eeuwen, de vele toepassingen van het unieke plantje en hoe een moderne landbouwer ermee omgaat.

Gezellehuis (Brugge)

“O krinklende winklende waterding…’. Rings a bell? Of je nu wel of niet kan meedichten na deze befaamde oneliner, in het museum in zijn geboortestad kom je alles te weten over één van Vlaanderens meest beroemde dichters Guido Gezelle. Het literaire museum dompelt je onder in de wereld van de priester-dichter en taalwetenschapper binnen het Nederlandse taalgebied.

KOERS (Roeselare)

Fiets doorheen de Vlaamse wielrennerstraditie in het museum KOERS. Bewonder generaties vol talent in de Zaal der Kampioenen, aanschouw de koersvélo in al zijn vormen en gedaanten en ontdek waarom de koers meer is dan enkel snel trappen. Een wervelende rit door de geschiedenis van Vlaanderens meest geliefde sport. Want voetballen kunnen we, maar de koers, die is van ons.

 

Bakkerijmuseum (Veurne)

Niets boven een lekker vers broodje, rechtstreeks van je favoriete bakker. In het Bakkerijmuseum in Veurne leer je alles over de bakambacht. Het museum verhaalt de evolutie van het bakkersberoep, van productie, bereiding en verdeling van brood en banket.

Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde)

In de middeleeuwen stonden Koksijde en haar landschap in teken van de Duinenabdij. In Museum Ter  Duinen ontdek je hoe het leven er was, binnen én buiten. In het imposante abdijcomplex wandel je door de geschiedenis en kan je je een beeld vormen van de invloed van de abdij en hun abdijbibliotheek.

Volkskundemuseum (Brugge)

In het Volkskundemuseum ontdek je het gewone dagelijkse leven in Brugge in de 19de en begin 20ste eeuw. Elke kamer doet je een nieuwe wereld ontdekken: een klaslokaaltje, een apotheek, een kleermakersatelier of een suikerbakker.

Nationaal Tabaksmuseum (Wervik)

Dit is geen museum waar je gewoon een sigaret mag opsteken, maar wel een mysterieuze reis doorheen vier eeuwen tabaksgeschiedenis. Want tabak staat niet enkel bekend als genotsmiddel maar ook als medicijn. Wervik stond in de 20ste eeuw in het centrum van de tabaksteelt in België, de ideale plaats om er alles over te ontdekken.

Westfront Nieuwpoort

Westfront Nieuwpoort vertelt het unieke verhaal van de Nieuwpoortenaars tijdens de eerste wereldoorlog. Eind oktober 1914 dreigen de Belgen de Slag om de IJzer te verliezen. Daarop zetten ze het plan in om de polders onder water te laten lopen. En dat is nog maar het begin, vier jaar lang moeten ze dit in stand houden. Hoe? Dat hoor en zie je in dit museum.

Sint-Janshospitaal (Brugge)

Het Sint-Janshospitaal is één van de oudste hospitaalgebouwen van Europa. Het museum is ingericht vol stille getuigen van eeuwenlange zieken- en zielszorg: een bijzonder imposante collectie kunstwerken en medische instrumenten.

Het Lijsternest: Streuvelshuis & Schrijversresidentie (Ingooigem)

Het Lijsternest, de thuisplek van Stijn Streuvels, ziet er nog altijd uit zoals hij het heeft achtergelaten. Kunstwerken van zijn vrienden versieren de muur, zijn reissouvenirs kleden de kasten aan, en zijn bibliotheek en schrijftafel tonen aan wat een meesterbrein hier aan het werk was. 

NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum (Koksijde)

De Noordzee geeft al haar geheimen prijs in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum. Je maakt er kennis met het waterleven, de Vlaamse vissersfamilies, heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. Je komt er oog in oog te staan met echte Noordzeebewoners.

 

Zoek je nog meer om te doen in West-Vlaanderen?

Dit zijn de leukste galerijen in West-Vlaanderen

De 7 mooiste wandelroutes in West-Vlaanderen

Een dagje aan zee zonder strand