Museum

Dit zijn de kleine musea van Oost-Vlaanderen

Hoewel grote musea die uitpuilen van de tijdelijke en vaste collecties heel impressionant kunnen zijn, hebben ook kleinere musea veel in hun mars met hun niche aan kunst die ze tentoonstellen. Ontdek hier de kleine parels van Oost-Vlaanderen.

SteM (Sint-Niklaas)

Sint-Niklaas heeft niet één, niet twee maar drie stedelijke musea. Op de tijdelijke exposities in de Zwijgershoek, het Mercatormuseum en de Salons leer je de stad kennen zowel in kaart (Mercatormuseum), in een uitgebreide kunstcollectie (de Salons) en terug in de tijd (Zwijgershoek).

mudel. (Deinze)

In het mudel. in Deinze krijg je in de collectie van het Museum van Deinze en de Leiestreek enkel werken gemaakt door kunstenaars die gewoond en/of gewerkt hebben in de streek rond de Leie. En dat hoeven niet de minste te zijn, met de Bietenoogst van Emile Claus hebben ze alvast het hoogtepunt van de collectie.

MOU - Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen (Oudenaarde)

In het hartje van de Vlaamse Ardennen ligt Oudenaarde, en speciaal gewijd aan deze stad vol geschiedenis is er het MOU. Je leert er alles over Keizer Karel, zijn buitenechtelijke dochter Margaretha, Adriaan Brouwer en Lodewijk XIV. Het museum zit in de oude lakenhalle en stelt ook 15 originele Oudenaardse wandtapijten tentoon.

Roger Raveelmuseum (Zulte)

Strepen en vlakken, figuren en felle kleuren. Daarvoor staat de schilder Roger Raveel bekend. In het Roger Raveelmuseum tonen ze het werk van de Zultse kunstenaar in ruim 250 schilderijen en meer dan 500 tekeningen, aangevuld met allerlei curiosa. Roger Raveel wordt beschouwd als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog.

Museum Dhondt-Dhaenens (Deurle)

Alle kunst rond Gent wordt verzameld in een culturele mozaïekbeleving in het Museum Dhondt-Dhaenens. Ze ontsluiten belangrijke moderne en hedendaagse privéverzamelingen met een maatschappelijke relevantie. Hier geen ouderwetse kunstcollecties maar net een oog op wat leeft, speelt en gemaakt wordt in de Leiestreek.

Centrum Ronde van Vlaanderen (Oudenaarde)

Vlaanderen, koersland. Dat is de leuze van menig wielerfan. In het Centrum van de Ronde van Vlaanderen ontdek je de geschiedenis van Vlaanderens mooiste en beleef je zelf de baanbrekende momenten. Met zowel tijdelijke en vaste tentoonstellingen leer je de kneepjes van het wielervak.

‘t Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst

In het Gasthuys in Aalst, ook wel bekend als het Oud-Hospitaal, ontdek je de grootste helden, geschiedkundige weetjes en kunstenaars van de Denderstreek. Neen, de stad is niet enkel bekend door zijn braspartijen tijdens carnaval, ook de rijke industriegeschiedenis, en bekende inwoners als Louis Paul Boon en Priester Daens krijgen hier een plaatsje in het museum.

 

Zoek je nog meer om te doen in Oost-Vlaanderen?

Dit zijn de leukste galerijen in Oost-Vlaanderen

De 7 mooiste wandelroutes in Oost-Vlaanderen

Musea in Gent