Museum

Dit zijn de kleine musea van Limburg

Hoewel grote musea die uitpuilen van de tijdelijke en vaste collecties heel impressionant kunnen zijn, hebben ook kleinere musea veel in hun mars met hun niche aan kunst die ze tentoonstellen. Ontdek hier de kleine parels van Limburg.

Mijnmuseum Beringen

In de voormalige mijnsite van Beringen vind je vandaag de dag het Mijnmuseum. Het mijnverleden is kenmerkend voor de provincie Limburg en is nog steeds merkbaar in het dagelijks leven. De arbeiderswoningen zien er nog steeds hetzelfde uit en ook de sites bleven zo goed mogelijk bewaard. Beringen was één van de zeven plekken waar steenkool werd opgegraven, maar ook in winterslag, Eisden, Waterschei, Zwartberg, Zolder en Houthalen werkten duizenden mensen in de mijnen. Een echte must voor wie Limburg beter wil leren kennen.

Gallo-Romeins museum Tongeren

Archeologie biedt ons een langetermijnperspectief om naar onszelf te kijken. Vanuit die insteek werd het Gallo-Romeins museum opgericht en uitgebouwd. Hier werden al sinds 1952 de lokale archeologische vondsten van het Koninklijk Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Tongeren tentoongesteld. In de permanente tentoonstelling Van Neanderthaler tot Romein, ontdek je het boeiende verhaal van de mens van in de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Verwacht je aan meer dan 2000 voorwerpen, films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars.

Modemuseum Hasselt

Laat je in Hasselt inspireren door de geschiedenis van de mode, maar ook hedendaagse ontwerpers, of ontdek de laatste trends en technische snufjes die op de catwalk verschijnen. Hasselt had in de Middeleeuwen al een bloeiende lakenhandel, waardoor de stad zich al snel profileerde als modestad. Om deze geschiedenis eer aan te doen werd het ModeMuseum in 1986 een feit. Het museum herbergt in het voormalige Grauwzustersklooster zo’n 18.000 kledingstukken, schoenen handtassen en accessoires. Voor ieder wat wils, dus.

Villa Verbeelding Hasselt

Het voormalig Literair Museum werd in 2017 omgetoverd tot Villa Verbeelding. De naam verklapt het zelf al: in dit herenhuis kan je even binnenkijken in de verbeeldingswereld van schrijvers en illustratoren. Oorspronkelijk verzamelde het Literair Museum alle Limburgse literatuur met thema’s zoals steenkoolmijnen, bokkenrijders en de heide, vandaag legt Villa Verbeelding de nadruk op jeugdliteratuur en prentenboeken. Wie zin heeft, kan er ook een masterclass volgen of aan een illustratief geïnspireerde wandelroute deelnemen.

Emile Van Dorenmuseum Genk

Van Doren groeide op in het Brusselse en kwam als student op de Académie des Beaux-Arts in Genk terecht. Samen met zijn echtgenote bouwde hij er Hôtel des Artistes: een trefplaats voor kunstenaars en toeristen, dat ook als galerie voor zijn werk diende. Zijn werk belandde in enkele privécollecties en vooraanstaande musea, en geraakte zelfs tot bij de koninklijke familie. Later bouwde hij de villa met atelier Le Coin Perdu, dat vandaag het museum vormt. Het idyllische Genkse landschap speelt de hoofdrol in zijn werk.

Museum DE MINDERE Sint-Truiden

Alles achterlaten: je status, bezittingen en kleren, en een leven starten in armoede, ondergeschikt aan iedereen. Dat deed Franciscus van Assisi. Vandaar ook de benaming voor zijn volgelingen: ‘mindere broeders’. Het geweldige levensverhaal van Franciscus, zijn invloeden op kunst en op het hedendaagse leven, ontdek je in Sint-Truiden.

Jenevermuseum Hasselt

Als je in de winter (of in eender welk seizoen) wel eens van een jenevertje kan genieten, kom je in Hasselt alles te weten of dit kleine glaasje wijsheid. Een nog werkende 19e-eeuwse stookinstallatie, een collectie aan stopen, kruiken, likeur- en borrelglaasjes, keramische voorwerpen, affiches, pancartes en etiketten: je vindt het er allemaal. Het museum voert daarnaast ook permanent onderzoek naar al wat met jenever en likeur te maken heeft. Kortom: voor achtergrondinformatie over het straffe drankje in dat kleine glaasje, moet je in Hasselt zijn.

MKOK Museum

 

Het MKOK museum huist in het oude ruiterijkamp, de voormalige barakken van het Kamp van Beverlo. De verzameling van het museum omvat bereden en gemotoriseerde calvarie en voorwerpen die behoren tot de militaire geschiedenis van de site, die in 1944 tijdens de Duitse bombardementen als één van de weinige gebouwen overeind bleef omdat hier de krijgsgevangenen werden ondergebracht. Een plek die geschiedenis ademt en waar je niet zomaar aan voorbij mag gaan.

 

Zoek je nog meer om te doen in Limburg?

Wat te doen bij slecht weer in Limburg

Gratis in Limburg

De 6 mooiste wandelroutes in Limburg