Museum

Dit zijn de kleine musea van het Brussels Gewest

Hoewel grote musea die uitpuilen van de tijdelijke en vaste collecties heel impressionant kunnen zijn, hebben ook kleinere musea veel in hun mars met hun niche aan kunst die ze tentoonstellen. Ontdek hier de kleine parels van het Brussels Gewest.

Museum voor Fantastische Kunst

In een Herenhuis in de Amerikaanse straat in Sint-Gillis vind je het Museum voor Fantastische Kunst. Het ‘MAF’ stelt een atypische collectie voor, met stukken uit verschillende generaties die gerelateerd zijn aan de fantasiewereld, het bizarre of het surrealisme. Naar het initiatief van oprichter Michel Dircken komen alle kunstvormen er aan bod. Ontdek er werken van onder andere Magritte, Bosch, Breughel, Hergé of Rops.

Hortamuseum

Enkele stappen van het MAF verwijderd, vind je het bewonderenswaardige Hortamuseum. Het museum is gevestigd in de voormalige woonst van de populaire architect Victor Horta. De twee gebouwen die aan elkaar grenzen werden door Horta zelf ontworpen tussen 1898 en 1901: het absolute hoogtepunt van de Art Nouveau. Verwacht je aan duizelingwekkende mozaïeken, prachtige glasramen, authentiek meubilair en harmonische muurschilderingen. Een absolute must voor wie van architectuur houdt.

Hallepoort

In Brussel vind je dit 600 jaar oude monument terug. De Hallepoort vormt een stukje Middeleeuwen in onze hoofdstad en deed dienst als de tweede omwalling rond Brussel. Vandaag wordt er een grote collectie werken tentoongesteld die de geschiedenis van de stad vertelt. Voor een prachtig panorama van het mooie Bruxelles moet je op de top van de uitkijktoren gaan staan.

Art & Marges

Voor outsider art kan je bij Art & Marges terecht. De verzameling staat voor de marge die sinds de jaren 80 werd opgebouwd binnen de kunstwereld. De werken die je hier kan bewonderen, werden gemaakt door autodidactische kunstenaars of personen die lijden aan een handicap of verblijven in een psychiatrische instelling. Via dit museum wil Art & Marges kunstenaars van binnen én buiten de marge samenbrengen via hun gedeelde passie.

Choco-Story Brussels

Eet je wel eens graag een stukje chocola? Dan kan je in Brussel ontdekken waar dat bruine goud precies vandaan komt. Zie hoe de Maya’s en de Azteken cacaobomen teelden, hoe de cacaoboon tot in Europa geraakte en hoe die dan vervolgens tot chocolade werd bereid. Belangrijke side-note: een meester-chocolatier maakt ter plaatse pralines en degustaties. En ja, die zijn mee inbegrepen in het bezoek! Als je er maar geen genoeg van kan krijgen, kan je er in de museumshop nog wat mee naar huis nemen.

Erasmushuis

De Nederlandse humanist Desiderius Erasmus verbleef vijf maanden in het Gotische ‘Erasmushuis. Het 16e eeuwse gebouw werd in 1932 omgebouwd tot een museum. Vandaag kan je er een unieke collectie aan meubels, kunstwerken, boeken, etsen en een archief ontdekken. Wie door het archief snuistert, ontdekt dynamische momenten uit de geschiedenis van Europa. Uiteraard liggen ook enkele belangrijke werken van Erasmus er, en kan je het beroemde portret dat Hans Holbein van Erasmus maakte, er bekijken.

Van Buuren museum & tuinen

Deze keer zakken we af naar Ukkel voor het Art-Decohuis met prachtige tuinen van het echtpaar David en Alice Van Buuren. Hier wordt een collectie aan zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen en beeldhouwwerken van meesters tentoongesteld. Het huis dat in 1928 in Hollandse stijl gebouwd werd, herbergt naast de architecturale schoonheden ook schilderijen van onder meer Pieter Breughel, James Ensor, Vincent Van Gogh, Henri Fantin-Latour, Constant Permeke en Gustave van de Woestijne. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt de woning omringd door een prachtige tuin die bestaat uit een labyrint, een prachtige rozentuin en een geheim stukje tuin.

Het Cauchiehuis

Belgisch architect Paul Cauchie ontwierp in 1905 zijn eigen huis. Geïnspireerd door de School van Glasgow, is het ontwerp een combinatie van symmetrie, verticaliteit en geometrie. Het meest bewonderenswaardig is de graffiti die de gevel siert, waarvan hij er later nog vele honderden maakte. In zijn voormalig atelier kan je terecht voor een collectie waar het oeuvre van Cauchie en zijn vrouw Lina tentoon wordt gesteld.

Planetarium

Naar de sterren en daar voorbij? Dat kan in het Planetarium van Laken. Ontdek hier de magische plek die onze aarde omringt. In de halfronde koepel kan je astronomische beelden bewonderen en de geheimen van de hemel ontdekken. De Koninklijke Sterrenwacht van België is het brein achter dit museum. Dankzij een databank die uit 100 000 sterren bestaat, waan je jezelf even op ruimtereis.

 

Zoek je nog meer om te doen in Brussel?

Het Brussel van Bruegel in 7 hotspots

Gratis in Brussel

Op citytrip naar Brussel