lokale cinema

Dit zijn de (indie)-filmzalen in Brussel en Vlaams-Brabant

Wat is er beter dan op een rustige, miezerige avond te genieten van een prachtfilm? De ideale locatie om van zo’n film te genieten is een gezellig klein filmzaaltje in de buurt. We verzamelden de beste cinemazalen in Brussel en Vlaams-Brabant.

1. RITCS Cinema (Brussel)

RITCS Cinema zit, de naam verklapt het al, in het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) in het hartje van Brussel. Het magische witte doek licht hier op met vertoningen uit alle hoeken van de wereld. Vele voorstellen krijgen een inleiding door RITCS-docenten, filmmakers of binnen- en buitenlandse gasten uit de filmindustrie.  

2. Cinema ZED (Leuven)

Cinema ZED is het eigenzinnige bioscoopje van Leuven. Met drie zalen tonen ze de meest recente releases maar ook thematische reeksen. Daarbij zetten ze een bepaalde regisseur centraal, spelen ze bekende anthologieën of onvergetelijke klassiekers. Ben je ook iemand die niet tegen pauzes en popcorngeknabbel kan? Dan ben je zeker dat je hier tot rust kan komen om geweldig van je film te genieten.

3. Cinema Nova (Brussel)

Cinema Nova is dé referentie in Brussel en omstreken voor alles wat alternatief is in de audiovisuele wereld. Dat kan ‘onconventioneel’ of gewoon ‘anders’ betekenen. De programmatie is gevuld met films die steeds rond een bepaald thema of evenement draaien. Daarmee willen ze eigentijdse producties verspreiden en ook een discussieplatform aanboren. 

4. Cinema Paradiso (Diest)

Cinema Paradiso is de jongste vogel in het nest bioscoopzalen. In 2020 openden de deuren naar de nieuwe bioscoopzaal in de Citadel van Diest. De zaal is een oude filmzaal van de para’s die tot 2010 in de Citadel verbleven. Ook na de renovaties blijft de zaal een ode aan de naoorlogse cinema. De programmatie is een bont allegaartje aan films voor jong en oud.

5. Cinematek (Brussel)

Voor alles over en voor film moet je bij Cinematek in Brussel zijn. Cinematek is het koninklijk Belgisch filmarchief en heeft zowel een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de film als een eigen filmprogrammatie. In verschillende thema’s bundelen ze het beste van film van vroeger tot nu: Anthologieën, retrospectieven, cyclussen rond een bepaald thema en filmklassiekers.

6. Cinema Palace (Brussel)

De beste arthousecinema van Brussel vind je in Cinema Palace. Met vier bioscoopzaaltjes tonen ze de nieuwste releases binnen de alternatieve filmwereld, maar ook steengoede Hollywoodtoppers krijgen hier plaats op het grote scherm. Voor of na de filmvoorstelling kan je van een koffie nippen in de hippe bar Palace.

7. Flagey (Brussel)

Flagey is meer dan alleen cinema: het is een cultuurhuis voor allerlei producties rond muziek en beeld. Cultuurliefhebbers kunnen in dit prachtige art deco gebouw genieten van de beste films en andere videoprojecten. De films die geprogrammeerd staan zijn onbekende pareltjes uit het binnen- en buitenland, van vroeger tot nu.