Dans en theater

Dit zijn de beste dans- en theaterfestivals

België loopt over van de muziekfestivals, maar ook aan theater- en dansgeweld geen gebrek. Ontdek hier de tiptop theaterfestivals waar je het neusje van de zalm geserveerd krijgt.

1. Het TheaterFestival

Een van de grootste theater- en dansfestivals in België is Het Theaterfestival. Elk jaar zetten ze tien dagen lang een spot op het mooiste dat ons theaterland te bieden heeft. De producties worden elk theaterseizoen geselecteerd door een professionele jury op voorwaarde dat ze de beste, belangrijkste of meest relevante voorstellingen van het seizoen zijn.

2. Theater op de markt (Hasselt)

Elk jaar komt Theater op de Markt met een festival: een zomerfestival voor openluchttheater tijdens de even jaren, en een herfstfestival voor circustheater tijdens de oneven jaren. Het zomerfestival brengt het beste openluchttheater van het moment in een festivalformule zodat een breed publiek van de theaterstukken kan genieten. Ze creëren en ondersteunen zelf ook verschillende nieuwe voorstellingen zodat het aanstormend talent kansen krijgt binnen het programma.

3. Landjuweelfestival

Het Landjuweel is al eeuwenoud en reikt de hoogste onderscheiding uit aan de beste amateurtheatergezelschappen van het jaar. De laatste jaren wordt het festival steeds in een andere stad georganiseerd. Het festival staat open voor alle genres: cabaret, figurentheater, musical, vertellingen… Ideaal om het beste van het Vlaamse amateurtheater te zien in één stad.

4. TAZ (Oostende)

Al meer dan twintig jaar is TAZ deel van het Oostendse DNA en zorgt het voor theaterplezier in de badstad. TAZ of Theater Aan Zee is een elfdaags theater- en muziekfestival. Op meer dan vijftig locaties presenteert TAZ podiumkunsten, muziek en literatuur. Bovendien krijgt ook dans hier plaats op de podia.

5. Internationaal Straattheaterfestival (Beveren)

Het driedaagse spektakel in Beveren toont elk jaar het beste van wat straattheater te bieden heeft, met voorstellingen in openlucht, wandelende acts en installaties op het feestparcours. Dat parcours loopt door de binnenstad van Beveren en is voor iedere theaterliefhebber gratis te bezoeken.

6. De Zomer van Antwerpen

Elke zomer wordt 't stad een beetje ingenomen door De Zomer van Antwerpen. Allerlei (onverwachte) locaties worden een podium: tenten, hangars, leegstaande gebouwen of gewoon in openlucht. Denk maar aan muziek, het beste van de circuswereld, theater of film.

7. Next Festival (Kortrijk)

Het Next Festival gaat door in de zogenaamde ‘Eurometropolis’ Rijsel-Kortrijk-Doornik (en ook een beetje in Valenciennes). In 26 verschillende locaties in West-Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk mag het publiek zich verwachten aan een rijkgevuld programma.

Gedurende 24 dagen komen internationale acts naar de regio om er op de verschillende locaties te spelen. Voorstellingen met dans, theater en allerlei performance arts: baanbrekende en grensoverschrijdende stukken. En dat mag je dus letterlijk nemen in dit geval.

8. MiraMiro (Gent)

MiraMiro is een circus- en straattheaterfestival dat doorgaat tijdens de Gentse Feesten. Ze brengen een uitgebreid aanbod aan voorstellingen rond het festivalhart in het Coyendanspark en diverse andere locaties, met zowel gratis als betalende stukken. Elk jaar zoeken ze de grenzen op van theater in de publieke ruimte.

Beleef weer meer

Reeks
Festivals