Flanders Field

In deze musea komt de geschiedenis tot leven

Een rijke geschiedenis vraagt om musea vol wetenswaardige feiten. In deze musea duik je terug in de tijd en komt de vervlogen sfeer van weleer terug. Jonkvrouw, of liever Gallo-Romein? Het kan allemaal.

Museum van de Stad Brussel

In het Museum van de Stad Brussel leer je over (rarara) Brussel. Het museum zit in het prachtige Broodhuis en ligt op de Grote Markt. Waar beter dan op die centrale plek alles te leren over de sociale geschiedenis van Brussel, vol kunstvoorwerpen die de stad gevormd hebben.

In Flanders Fields Museum (Ieper)

In het In Flanders Fields Museum beleef je de Eerste Wereldoorlog door de ogen van diegene die ze hebben meegemaakt. Met die persoonlijke blik en een museumbezoek vol authentieke objecten willen ze de band met het oorlogsverleden bewaren. Het museum zit gevestigd in de (heropgebouwde) Lakenhallen.

Coudenbergpaleis (Brussel)

In het Coudenbergpaleis ontdek je het paleis van weleer, toen Keizer Karel er nog het rijk regeerde. Tussen de twaalfde en achttiende eeuw verbleef er allerhande Europese adel. Een zware brand vernielde het prachtige gebouw. Op de site ontdek je de verloren glorie en waan je je deel van het hof.

Industriemuseum (Gent)

In het centrum van Gent staat een oud fabrieksgebouw waar nu het Industriemuseum zit. Met verschillende tentoonstellingen worden de verhalen uit de rijke en bewogen industriële geschiedenis tot leven geroepen. Je wandelt er tussen klinkende drukpersen en bulderende weefgetouwen alsof de arbeiders elk moment aan het werk kunnen.

O.L.V ter Potterie (Brugge)

O.L.V ter Potterie duikt terug in de tijd toen zusters er pelgrims, reizigers en zieken verzorgden. Nadien werd het hospitaal nog een modern bejaardentehuis en werden de ziekenzalen gevuld met kunstwerken en ziekenzorgvoorwerpen. Nu bezoek je O.L.V ter potterie voor de oude ziekenzalen en de gigantische museumcollectie met vele drieluiken en sculpturen.

BELvue (Brussel)

Waaraan denk je als je het over België hebt? Frieten, bier en een regering die maar niet gevormd wil worden? In BELvue zetten ze alles dat België België maakt op een rijtje. In verschillende thema’s verwerf je meer inzicht in hoe wij leven, studeren, slapen en stemmen - van vroeger tot nu. Bovendien heeft het museum een galerie waar meer dan 200 voorwerpen het materiële geheugen van België vormen.

Red Star Line Museum (Antwerpen)

Meer dan honderd jaar geleden vertrokken miljoenen mensen vanuit Antwerpen naar de VS op zoek naar een nieuw en beter leven. In het Red Star Line Museum ga je mee op pad met de oceaanstromers aan boord van het schip dat ze vervoerde naar een nieuwe wereld.

Train World (Schaarbeek)

Van de boot naar de trein. In Train World reis je bijna letterlijk naar andere tijden in oude treinstellen en stationshallen.  Ontdek meer over de geschiedenis van onze favoriete veelwieler in Train World. Want de trein is al heel lang onze trouwe lijn richting zee, zon of de Ardennen. Of gewoon naar school, dat kan ook.

Huis van het Belgisch-Franse Verzet (Sint-Joris-Winge)

Het Huis van het Belgisch-Franse Verzet keert terug naar de Tweede Wereldoorlog toen de gewone burger zichzelf probeerde verweren met het verzetsleven. Met sabotage, vervalsingen en aanslagen gingen ze de strijd aan tegen de horror van het nazisme. Het museum brengt de verdoken acties aan het licht zodat wij het allemaal kunnen herleven.

 

Reeks
Museum