Rubenshuis

Deze musea beschermen ons erfgoed

Erfgoed is de erfenis uit het verleden, die onze samenleving vandaag de dag meedraagt. Zowel gebruiken, gebouwen als spullen vallen hieronder. Om al deze prachtige materiële of immateriële dingen in leven te houden, zijn er musea die ons erfgoed beschermen. Hieronder vind je een kleine selectie terug.

Het Letterenhuis (Antwerpen)

Een verzamelplaats voor archieven van schrijvers en kunstenaars, dat is het Letterenhuis in Antwerpen. Je vindt er documentatiemateriaal (knipsels, brochures, affiches) vanaf 1750 terug. Naast effectief te fungeren als archief, is het Letterenhuis ook een museum. Ontdek er hoe Paul Van Ostaijen Marc groet ’s morgens de dingen schreef of kijk binnen in de dagboeken, handschriften en brieven van menig schrijver. Ontdek nu hun collectie online!

 

Het Rubenshuis (Antwerpen)

Ontdek het leven en werk van barokschilder Peter Paul Rubens in het befaamde Rubenshuis aan de Wapper in Antwerpen. In dit huis is veel van zijn werk ontstaan, woonde hij jarenlang met zijn gezin en werkte hij met assistenten samen in zijn atelier. Zijn oeuvre inspireert al vier eeuwen lang kunstenaars en kunstliefhebbers van over heel de wereld. Niet enkel zijn werk en andere attributen zijn impressionant om te zien. Ook het mooie huis met indrukwekkende hoofdpoort en binnentuin zijn een must-see.

 

Museum Dr. Guislain (Gent)

Dit Gents museum vormt een ijkpunt met betrekking tot de geschiedenis van en de maatschappelijke discussie over psychiatrie en geestelijke gezondheid. Op deze manier wil het museum een bewustwording creëren rond de manier waarop onze samenleving vroeger, maar ook nu, omgaat met mensen die ‘anders’ lijken dan de norm. De collectie bestaat zowel uit cultureel erfgoed rond de geschiedenis van de psychiatrie, als kunst. Het is niet toevallig dat het museum zich hier bevindt: het museum huist in het voormalig Guislaingesticht.

 

Het Huis van Alijn (Gent)

In het Huis van Alijn in Gent ontdek je de gewoontes van vroeger. Het huis vormt een schatkamer aan foto’s, voorwerpen en familiefilms uit de jaren ’50 tot de jaren ’90, die herinneringen oproepen aan hoe het ooit is geweest. De attributen tonen hoe die geschiedenis ons modern dagelijks leven beïnvloedt. Het huis wil zo verhalen vertellen over de kleine dingen die nooit voorbijgaan. 

 

Het Stadsmus (Hasselt)

Een museum over de ontwikkeling van de stad Hasselt. Vanuit historisch, politiek, volkskundig en cultuurhistorisch perspectief bekijkt het museum hoe de Hasseltse inwoners hier door de jaren heen aan hebben bijgedragen. Leuk zijn de opmerkelijke deelcollecties zoals Hasseltse keramiek of Hasseltse hedendaagse kunst. Laat je onderdompelen in de hoofdstad van de Limburgse provincie.

Arentshuis (Brugge)

In dit mooie herenhuis staat het werk van Brits-Brugse kunstenaar Frank Brangwyn centraal op de bovenverdieping, op de benedenverdieping vind je wisselende collecties van het Groeningemuseum en het Prentenkabinet. Frank Brangwyn maakte zowel schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek, meubelen, tapijten als aardwerk. Geen eentonig oeuvre om te ontdekken, dus. Leuk weetje: zelfs de vitrinekasten ontwierp hij zelf.

 

Groeningemuseum (Brugge)

Het Groeningemuseum dat regelmatig collecties uitleent aan het Arentshuis, is ook jouw bezoek waard. Het vormt een gevarieerd overzicht van de geschiedenis van de Belgische beeldende kunst, met als hoogtepunt de wereldbefaamde Vlaamse Primitieven. Jan van Eyck, Joris van der Paerle en Hans Memling: ze hangen er allemaal.