Maaseik

In deze 9 musea mag je wél dingen aanraken

Kijken is leuk, maar aanraken is natuurlijk veel leuker. In deze musea hoeven kinderen zich niet in te houden: je kan er zelf voelen, knutselen en liefst ook lekker actief rondlopen.

1. De wereld van Kina in Gent

In de Tuin van Kina, op maat van jonge kinderen, vind je honderden geurende kruiden en kleurrijke bloemen. Elfjes leiden je rond in de Tinkeltuin, een zintuigentuin, om te voelen, ruiken, proeven en luisteren

Binnen ontdek je de wereld van bijen, spinnen, bloemen en veel meer. Neem plaats in de heksenkring in de paddenstoelenzaal en maak je eigen paddenstoel.

3. In en over de bunkers van Atlantikwall Raversyde

In provinciedomein Raversyde bij Oostende tref je achter de duinen meer dan 60 bunkers, verbonden door open of onderaardse gangen. Je leert bij over de Tweede Wereldoorlog, terwijl je naar hartelust in en over bunkers kan hossen.

Ook een bezoekje waard: op het domein vind je tevens een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (V.O.C.).

4. De ronkende machines van het Industriemuseum

Het Industriemuseum in Gent laat zien hoe het er vroeger aan toe ging in een fabriek en een drukkerij. In het oude fabrieksgebouw (het ruikt er nog altijd naar machineolie) nemen ondernemers en arbeiders je mee in een verhaal over mensen en machines, en hoe die onze wereld veranderd hebben. 

Blijf na je bezoek nog even plakken in de Tinker Studio van het museum: daar vind je een tafel vol verschillende materialen waarmee je aan de slag mag om zelf iets te maken, bouwen of knutselen.

5. Spelen met water in Hidrodoe

In Hidrodoe staat alles in het teken van water, en je kan vooral zelf veel experimenteren. Maak een raket op waterstof én lanceer ze. Maak een reuzegrote draaikolk, ontdek hoe kraantjeswater gemaakt wordt en bekijk een 4D-film met een watergevecht.

Extra leuk: van maart tot oktober kan je naar hartelust spetsen in de waterspeeltuin.

6. Maliënkolders maken in Maaseik

Het Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik toont prehistorische mammoettanden, Romeinse urnen en middeleeuws glas.

Het allerleukste: in de ontdekkingskelder kan je zelf een pijl maken, een maliënkolder passen of een koperen ring maken.

7. Een trein besturen in Train World

Voor de treinliefhebbers is er Train World in Schaarbeek, dat zelfs een eigen station heeft. Laat je van de allereerste stoomlocomotieven naar flitsende hogesnelheidstreinen brengen, bezoek een spoorhuisje en bestuur zelf een trein

8. Beelden spotten in het Middelheimmuseum

Dit openluchtmuseum verzamelt moderne beeldhouwkunst, in een groot park. Er zijn niet alleen 'gewone' beeldhouwwerken, maar ook bijzondere bouwwerken waar je in, onder, door en over kunt lopen.

Speciaal voor kinderen van 5 tot 12 jaar is er het museumpel Muzzzé, met een koffertje, een verhalenboek en speelse opdrachten. 

9. De wereld van Suske & Wiske

In het huis waar tekenaar Willy Vandersteen vroeger woonde en werkte, vind je nu het Suske en Wiske Museum.

Je stapt hier mee in de teletijdmachine en ontdekt de wereld en personages aan den lijve. Aan het eind van je bezoek heb je zelfs je eigen stripverhaal gecreëerd.

Tip: bezoek de bovenstaande musea extra voordelig

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 200 musea in heel België, waaronder het Industriemuseum, De Wereld van Kina en het Suske en Wiske Museum.

Koop een museumpas
Reeks
Museum