Antwerp Six - Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene, Marina Yee, Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck en Dirk Bikkembergs

De tofste plekken om over mode te leren

Doorheen de geschiedenis is België altijd al een belangrijke speler geweest in de internationale modescene. Denk maar aan namen zoals Raf Simons, Maison Margiela of de Antwerpse Zes. Ook op vlak van textiel is België wereldwijd bekend. In deze musea leer je alles over mode en de industrie errond.

ModeMuseum, Antwerpen

Het ModeMuseum van Antwerpen is de perfecte plaats om je modekennis bij te schaven. Het museum heeft de grootste verzameling van Belgische mode ter wereld en het heeft alle belangrijke stukken van de afgelopen eeuw.

Om je te laten onderdompelen in de wereld van de mode, moet je in Antwerpen zijn vanaf oktober 2022 want dan gaat het museum weer open. Je leert er alles over de Belgische modegeschiedenis en al de bijhorende ontwerpers. De collectie is de voorbije jaren gegroeid tot meer dan 33.000 stuks.

Modemuseum, Hasselt

Westerse mode van 1750 tot nu, dat vat de collectie van Modemuseum Hasselt perfect samen. In het museum zijn alle collecties aan kleding gewijd en daardoor telt de collectie ongeveer 18.000 kledingstukken, accessoires, designerschoenen en hoeden van alle grote namen in de modewereld.

GardeRobe MannekenPis, Brussel

Het bekendste ventje van Brussel? Manneken Pis. In het GardeRobe MannekenPis museum tonen ze een selectie van een honderdtal kostuums (uit een collectie van meer dan 1000 kostuums!) die het beeldje de afgelopen decennia heeft gedragen.

In zeven thema’s tonen ze de outfits die hij al droeg ter ere van geografische herkomst, folklore, verenigingen voor het goede doel of van burgerinitiatieven, ambachten of beroepssectoren, persoonlijkheden en personages, sport- en modewereld. 

TEXTURE - Museum van vlas en textiel, Kortrijk

Texture, museum over Leie en vlas vertelt het verhaal van de linnen- en vlasnijverheid. Vlaanderen en textiel zijn onlosmakelijk verbonden doorheen de geschiedenis en de Leie is zowaar de rode draad (Snap je? Vlas? Draad?). In verschillende kamers leer je de afkomst, de uitwerking en de grootste schatten kennen van vlas. Je kan er zelfs cursussen volgen om zelf textielexpert te worden.

Eperon d’Or, Izegem

Het prachtige, beschermde Art Déco-gebouw waarin Eperon d’Or zit is een voormalige schoenfabriek. Je stapt er door de industriële geschiedenis van Izegem en omstreken. Want raadt eens waar de regio voor bekend staat? Schoenen en borstels! Van grondstof en ambacht tot de mechanisatie van de stielen, je kijkt nooit meer naar je schoenen als voorheen.

Mode & Kant Museum, Brussel

Het Mode & Kant Museum van Brussel keert terug naar de 16de eeuw en bespreekt alle sleutelmomenten tot de mode van nu. Kant en Brussel zijn namelijk onlosmakelijk verbonden. Elk jaar krijgt een jaarlijkse thematische tentoonstelling het voortouw om een belangrijk moment in de geschiedenis van mode, vooral in Brussel en België uit de doeken te doen. 

Bezoek gratis meer dan 230 Belgische musea, inclusief alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas