
De 7 mooiste wandelroutes in West-Vlaanderen
Je hoeft niet naar een uithoek van het land om prachtig te wandelen. Deze natuurgebieden en bossen zijn vlakbij.
1. Uitwaaien in het Zwin
Het Zwin is zonder twijfel een van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. De regelmatige overstromingen zorgen voor een bijzonder landschap waar talloze watervogels en duinkonijnen een thuis vinden.
Op de Zwinwandelroute (12 km) struin je door de Zwinduinen en –polders en verken je de Hazegraspolder. Oude zeeweringsdijken getuigen van de strijd tegen de zee. Je wandelt door het Koningsbos, over knuppelpaden en tussen Schotse hooglandrunderen. Je wordt beloond met een grandioos uitzicht over de Zwinvlakte.
2. De Pompeschittersroute in Dadizele
Een lokale legende vertelt over een Dadizelenaar die zich te buiten was gegaan aan bier en pruimen. Op weg naar huis kreeg hij dermate last van zijn darmen dat hij zijn toevlucht moest nemen tot de eerste de beste pompbak. Sindsdien worden de Dadizelenaars 'pompeschitters' genoemd. In domein 't Torreke staat bovendien een gelijknamig standbeeld.
De Pompeschittersroute (8,7 km) start ook daar en is een prachtige route langs landelijke en onverharde paden. Je komt langs glooiende akkers, groene velden, pittoreske kapelletjes en oude hoeves.
3. De Blankaart in Diksmuide
De natte hooilanden en graasweiden van De Blankaart liggen in het hart van de overstroombare IJzervallei. Plankenpaden brengen je naar vogelkijkhutten en een uitkijktoren. De Blankaartwandelroute (10 km) toont je de mooiste plekjes van het gebied.
Het hart van het natuurgebied is alleen over het water toegankelijk. Als het water hoog genoeg staat, voert een fluisterboot je geruisloos door het moeras om de duizenden vogels die er wonen te bewonderen.
4. Op de grens met Oost-Vlaanderen: Bulskampveld
Landschapspark Bulskampveld, het meest bosrijke gebied van heel West-Vlaanderen, bedekt delen van Oostkamp, Beernem, Ruiselede, Wingene en Aalter. Twee waterlopen doorkruisen het gebied en maken het erg drassig. Een dambordvormig patroon van dreven brengt je langs bossen, graslanden en vijvers.
Wandelnetwerk Bulskampveld biedt meer dan 150 km wandelplezier - en dat hoeft zeker niet allemaal op één dag.
- Start de Bulskampveldwandelroute (8,9 km) vanuit het bezoekerscentrum in het neogotische kasteel van Bulskampveld. Wandel doorheen de weidse bosgebieden, het natuurgebied Heideveld-Bornebeek, de veldvijvers en het typische drevenlandschap.
- De Wildenburgwandelroute (6,7 km) start aan het Sint-Joriskerkje naast het landgoed Blauwhuis en verkent de heerlijk rustige Vagevuurbossen.
5. Beboste duinen in De Haan
Natuurgebied de Duinbossen strekt zich uit van Wenduine tot Bredene, met - jawel - beboste duinen.
Het charmante tramstationnetje in het centrum van De Haan dient als ideaal vertrek- en eindpunt. Wandel langs chique villa's in belle-époquestijl, strand en duinen en dwars door het grote natuurgebied.
6. De stadswallen van Damme
Een dikke 400 jaar geleden bouwde de Spaanse bezetter een stervormige omwalling rond Damme. Het militair belang van Damme verdween echter snel. Nu zijn de stadswallen een prachtig stukje natuur met open water, hooiweiden, rietkragen en moerasbos.
De wandelroute van 7,5 km loopt bovenop de wallen troont je langs kreekrestanten, ingepolderde gronden en knoestige knotwilgen. Een groene oase vlakbij Brugge.
7. Bloemenweelde in Gulke Putten
Een stukje ten zuiden van Brugge vind je Gulke Putten: hier leven enkele van de meest zeldzame dieren van Vlaanderen. Het gebied is rijk aan natte en droge heiden, rustieke bossen, bloemenrijke paden en open plekken met orchideeën. Op de voormalige landbouwgronden kunnen gallowayrunderen je pad kruisen.
Kies voor de keurig bewegwijzerde gele (5,4 km), blauwe (7,2 km) of rode wandeling (toegankelijk voor kinderwagens) of waag je op het iets avontuurlijker laarzenpad.