UiT

De 7 mooiste wandelroutes in Oost-Vlaanderen

Je hoeft niet naar een uithoek van het land om prachtig te wandelen. Deze natuurgebieden en bossen zijn vlakbij.

 

1. Vlaamse Ardennen op hun best in Bos 't Ename

Ename was eeuwen geleden een havenstadje aan de Schelde. Samen met de abdij vormt het een pittoresk decor voor het Bos t'Ename, dat gedeeltelijk als natuurreservaat wordt beheerd. 

Weetje: in 2002 werd het Bos t'Ename bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Het was een primeur dat deze prijs naar een landschap ging, en niet naar een monument. Dan zal het wel de moeite zijn, niet?

Een bewegwijzerd wandelpad start aan het museum PAM Ename en verblijdt je met botanische en historische weetjes.

 

2. Bourgoyen-Ossemeersen op een steenworp van Gent

Dit natuurgebied ligt op amper 3 kilometer van het Gentse stadscentrum. In de vogelkijkhut bij de grote waterplas observeer je de meest zeldzame watervogels van dichtbij. In het midden van het gebied staat de historische Valkenhuishoeve uit 1624.

Het Bourgoyenpad (blauwe route, 5,5 km) brengt je doorheen het hele reservaat. Tip: de Bourgoyen zijn het allermooist - en het rustigst - bij ochtendschemering.

 

3. Vogels spotten in het Molsbroek in Lokeren

Dit moerasgebied staat bekend om zijn talrijke wilde watervogels. Wild als in: ze leven in het wild. Naar verluidt zijn ze vrij rustig. Je droomt er weg tussen rivierduintjes, rietvelden en vochtige graslanden.

Rond het gebied loopt een wandel- en fietspad van 4,4 km. Kom je met de trein? Dan wandel je een halfuurtje extra, via natuurgebied De Buylaers.

 

4. Kamperen in het Stropersbos in Stekene

Het Stropersbos is een van de grootste bossen in Oost-Vlaanderen. Je vindt er statige dreven, ruisende bossen en heidevelden. Gallowaykoeien en konikpaarden helpen mee met het natuurbeheer. 

De Stropersbosroute bestaat uit twee lussen van elk 4,2 km die je prima kan combineren tot een mooie wandeling van 8 km. Je kan er zelfs gratis kamperen in de bivakzone.

Weetje: het bos werd niet genoemd naar de vele stropers, maar wel naar de familie De Strooper die er in de 17de en 18de eeuw verschillende eigendommen had. Tijdens de wereldoorlogen was het de favoriete plek van smokkelaars, om goederen over de Nederlandse grens te krijgen.

 

5. Klimmen in het Muziekbos in Ronse

Vlakbij Ronse ligt het Muziekbos op de flanken van een getuigenheuvel, in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Midden in het bos, op het hoogste punt, vind je de pittoreske Geuzentoren. In april en mei kleurt het bos paars dankzij de boshyacinten.

De Muziekbosroute (11 km) is een uitdagende wandeling over wisselend reliëf. Wees dus voorbereid op wat klimmen en dalen. De prachtige vergezichten maken dat echter ruimschoots goed.

  

6. Het Drongengoedbos, de Hoge Venen van het Meetjesland

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Vlaanderen. Het is er heerlijk wandelen tussen de heide en de bomen, en de kleinsten dwalen vrolijk langs het kabouterpad op zoek naar nog kleinere vriendjes. Maar het allerbeste: vanaf april spot je er met wat geluk de kudde schapen die het bos onderhoudt. 

Een wandellus van 14,2 km toont je een stukje Hoge Venen in het Meetjesland, met loopbruggetjes, heivelden en eiken-berkenbossen. Midden in het bos vind je de Drongengoedhoeve, een voormalige abdijhoeve van de Norbertijnen van Drongen. 

 

7. Kasteel Ooidonk, Deinze aan de Loire

Kasteel Ooidonk, ooit de thuis van de Graaf van Hoorn, zou niet misstaan aan de Loire. De uitgestrekte kasteeltuinen zijn gelukkig toegankelijk voor wandelaars. 

De Ooidonkroute (7,5 km) start in het pittoreske dorpje Bachte-Maria-Leerne, vlakbij Deinze. Je wandelt uiteraard langs het kasteel, maar ook langs prachtige natuurplekjes zoals Vosselare-Put en de Leiemeersen

 

Nog niet uitgewandeld?