De 7 mooiste wandelroutes in de provincie Antwerpen
Je hoeft niet naar een uithoek van het land om prachtig te wandelen. Deze natuurgebieden en bossen zijn vlakbij.
1. De schilderachtige Kempen: Gestel
Gestel is een pittoresk dorpje dat deel uitmaakt van Berlaar. Er staan niet meer dan een paar tientallen huisjes en hoeves, het een al schilderachtiger dan het ander. Het plaatsje ligt tussen twee kasteeldomeinen, het Rameyenhof en het Gestelhof, en is erkend als stiltegebied.
Het Gestelpad (9,5 km) leidt je langs dijken, dreven, hoevetjes, kerkjes, bruggetjes en andere verkleinwoorden. Hier waan je je eeuwen terug in de tijd.
In Malle ademt Park de Renesse de sfeer van een historisch kasteelpark en in het aangrenzende Wolfschot voel je je helemaal in een Kempisch bos. In de herfst is het een paddenstoelenparadijs met elfenbankjes, zwavelkopjes, biefstukzwammen en zelfs truffels.
Het Wolfskapelpad (5 km) is een idyllische natuurwandeling langs illustere plekken zoals de Tornadotoren en de Wolfskapel uit 1505.
Het de Renesse-Salphenpad (11 km) leidt je langs prachtige bosdreven, het koetshuis en de rentenierswoning van het kasteel, een ijskelder waar momenteel een vleermuiskolonie haar intrek heeft genomen en het afgelegen gehucht Salphen.
Ten oosten van Hoogstraten ligt het verrassende natuurgebied Wortel Kolonie, ooit een verblijfsoord voor landlopers. Statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden wisselen elkaar af en het krioelt er van het dierenleven.
De uitvalsbasis voor wandelaars is bezoekerscentrum de Klapekster. De bekroonde wandeling 'Gevangen tussen grens en groen' (12,5 km) combineert de riante dreven van Wortel-Kolonie met het woeste heidegebied rond het Bootjesven en de ongerepte vallei van het Merkske, de natuurlijke grens met Nederland.
In Antwerpen zijn blaaskaken geen uitzondering maar échte kikkers spot je alleen in deHobokense Polder. In deze groene Scheldebocht wonen ook reigers, salamanders en gallowayrunderen. Die lijken een beetje op bizons, maar dan sympathieker. Pluspunt: er ligt een treinstation naast.
De Hobokense Polderwandeling (7,5 km, witte wegwijzers) brengt je langs vlonderpaadjes, rietkragen, moerassen en jonge eikenbossen. Zorg voor waterdichte schoenen!
Dit is een van de oudste natuurgebieden van België. Er wonen dieren met exotische namen zoals wulpen, nachtzwaluwen, rugstreeppadden en wilde konikpaarden. De Liereman vormt een mozaïek van biotopen met al even exotische namen: gagelstruwelen, stuifduinen, natte en droge heide.
Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken zes wandelingen die je naar wens kan combineren voor een tochtje van 1,6 tot 17 km. Ze voeren je langs oude veenputten, de Kempense stal, de mysterieuze Echelkuil en het prachtige Lieremanmoeras.
Een bezoek aan de Kalmthoutse Heide is een ontdekkingstocht. Verschillende bewegwijzerde wandelpaden leiden je door een weids landschap van natte heide, open zand, vennen en bossen. Slechts 20 minuten boemeltrein verwijderd van Antwerpen, maar hier waan je je in het buitenland.
Een absolute aanrader is wandelpad 'Duin' (7,5 km, start vanaf bezoekerscentrum De Vroente). Deze route brengt je naar het hart van het stiltegebied, door uitgestrekte heidevlaktes, stukjes bos, duinen en begrazingsgebied.
Rustig wandelen in de Antwerpse Haven? Het klinkt als een bedenkelijke tip. De Opstalvallei is echter een verrassend stukje natuur tussen Berendrecht en de haven.
Het wandelpad van 7,4 km brengt je langs beken, velden en de Dorpsdijk, een van de oudste dijken in Vlaanderen. De wandeling eindigt in het Reigersbos, waar ooit een van de grootste reigerkolonies van West-Europa woonde. De reigers zijn met minder dan vroeger, maar je ziet ze hier nog steeds.