Het James Ensorhuis

De 10 leukste musea voor kinderen

Regen? Een vrij moment? Zin in een leuke gezinsuitstap? In deze tien musea zit je goed voor originele kinderactiviteiten en familievriendelijke expo's.

1. Het Museum voor Natuurwetenschappen

Ooit al recht in de slurf van een mammoet gekeken, of oog in oog gestaan met een briesende buffel? Nee? Dan moet je dringend eens naar het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, bij de jongste bezoekers gekend als het Dinomuseum. Bewonder de reusachtige skeletten van echte dinosaurussen en blijf achteraf nog even plakken in het PaleoLAB van het museum: graaf fossielen op en onderzoek ze nauwkeurig, steek een skelet weer in elkaar of trek eens een prehistorische outfit aan. 

Een supermuseum voor kids die van dino’s houden! De kers op de taart was het paleoLAB waar hij zelf een skelet van een dino ineen mocht zetten, botten kon opgraven, en tanden in de mond van een dino kon terugstoppen.

Mama Lindsay over het Museum voor Natuurwetenschappen

2. Het Gallo-Romeins museum

Nog eentje voor de tijdreizigers: het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Hier ontdek je het verhaal van de mensen die in onze buurt leefden, van de prehistorie tot de Romeinse tijd. Verken alle hoeken van het museum tijdens een spannende fotozoektocht, of laat je op sleeptouw nemen door Bob de Graver, een grappige archeoloog die bij de boeiendste voorwerpen in het museum straffe verhalen kan vertellen. 

3. Het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn in Gent is het museum van het dagelijks leven. Je leert er alles over hoe we vroeger en nu leefden en woonden in België: raak een koffiemolen aan en hoor de bonen malen, ruik het wasmiddel van vroeger, doe een dans in de trouwkamer, teken je eigen geluksbrenger of lees een oude nieuwjaarsbrief voor. Grappig en leerrijk voor kinderen, heerlijk nostalgisch voor de grote mensen. 

4. Het Red Star Line Museum

In het Antwerpse Red Star Line Museum reis je mee met landverhuizers: de mensen die lang geleden alles achterlieten om in Antwerpen op een boot naar Amerika te stappen, maar ook mensen die vandaag naar een onbekend land verhuizen. Haal een familiekoffer op aan de balie, volg je oren, ogen en neus door de zalen van het museum en ga op zoek naar hun verborgen verhalen. 

5. Museum M

In Museum M in Leuven word je op sleeptouw genomen door Leopold Vanderkelen, de oorspronkelijke bewoner van het museumgebouw. In een grappig hoorspel neemt hij je mee in zijn museum en toont hij hoe je op een andere manier naar kunst kan kijken - bijvoorbeeld ondersteboven. En wie alle opdrachten tot een goed einde kan brengen, die vindt misschien wel de weg naar de schat ...

6. Texture in Kortrijk

Texture in Kortrijk is het museum van de Leie en vlas: hier ontdek je hoe vlasplantjes in Kortrijk al eeuwen worden omgetoverd in verschillende textielsoorten, die in de hele wereld gebruikt worden. Je wordt er opgewacht door Staf Stekel, een grappig egeltje dat allerlei fratsen uithaalt in het museum. Ga met Staf op pad en zoek, teken en knutsel je weg door het museum: misschien wandel je wel met een leuke verrassing naar buiten.

7. Het S.M.A.K.

Moderne kunst, niets voor kinderen? Natuurlijk wel! In het S.M.A.K. in Gent kan je kiezen uit verschillende routes door de vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen, allemaal volledig op kindermaat. Ga op zoek naar de handtekening van de kunstenaar of andere verborgen geheimen in zijn werk, leef je uit met de vele doe-opdrachten en maak zelf kunst door te tekenen of dansen. 

8. Het Speelgoedmuseum

Nog een favoriet: het Speelgoedmuseum in Mechelen. Hier bewonder je het favoriete speelgoed van je ouders en zelfs je grootouders, en natuurlijk mag er met al dat leuks ook gespeeld worden. Leef je uit met een oude poppenkast, maak je eigen berendans of speel een spelletje knikkeren in een levensecht Bruegel-schilderij: een heerlijk nostalgisch uitje voor het hele gezin. 

9. Het James Ensorhuis

In Oostende kan op bezoek bij de bekende kunstenaar James Ensor, in het James Ensorhuis. Huisknecht Gust neemt je mee door het huis van de bekende kunstenaar en verklapt heel wat van zijn geheimen. Onderweg mag je je nog amuseren met interactieve muren, puzzelschermen en een knutselatelier, en misschien kunnen jullie aan het einde van de tocht wel de valse Ensor ontmaskeren ... 

10. Het STAM

Het Gentse Stadsmuseum STAM kreeg een grondige opfrisbeurt, en ook voor de kleinste stadsmussen is een bezoek aan het vernieuwde museum een feest. En speciaal kinderspoor wijst de weg door het verhaal van Gent: als handelaars, ambachtslui, architecten en citytrippers mogen kinderen onderweg de stad mee maken, in enkele leuke doe-installatie.

De blikvanger van het museum is de gigantische luchtfoto van Gent: je mag op je knieën over heel de stad kruipen, en zo op zoek gaan naar de leukste plekjes. 

Tip: bezoek de bovenstaande musea extra voordelig 

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 220 musea in heel België, waaronder heel wat van de musea in dit artikel. 

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum