Koers Museum Roeselare

Cultuurtripjes voor kleine en grote sportfans

De verhalen van onvergetelijke sporthelden, die plotse wending in die legendarische wedstrijd … die vind je ook in musea en expo’s over sport. Leuk met kinderen, om hen mee te nemen in de wereld van zoveel veelzijdige sporten. Zonder zweet, met veel gejuich naar een van deze 9 tentoonstellingen.

 

Breek het record!

100 jaar geleden, in 1920 organiseerde Antwerpen de eerste Olympische Spelen na de oorlog. Daar begint het verhaal van deze tentoonstelling Breaking Boundaries in het Sportimonium in Hofstade.

Kom alles te weten over de strafste records en de markantste sportfiguren. En meet je conditie met die van olympische atleten van toen en nu. Ook in de volkssporttuin word je uitgedaagd: kegelen, boogschieten, hoefijzerwerpen, trabol, beugelen, gaaibol ...

 

In de pedalen

Overal waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men iemand in een koersbroek tegen. De koers, dat zit hier in de kasseien en de veldpaden. Wie zijn liefde voor de koers met kinderen wil delen, kan naar verschillende tentoonstellingen: 

  • In de Velodroom in De Schorre in Boom loopt de tentoonstelling ‘De Klassiekers & Groene Trui’. Zou je het zweet van de grote coureurs nog ruiken? Wat hebben een grasmachine en de groene trui met elkaar te maken? Dat kom je te weten terwijl je 60 wielertruitjes bewondert: van het wollen truitje waarin Poulidor de Waalse Pijl won tot het blitse exemplaar waarin Tom Boonen in Roubaix over de streep reed.
  • Kunstenaar Jef Sterckx maakt levensgrote beelden van onze grootste wielerhelden … met verpakkingsdozen van racefietsen. De expo van deze kunstenaar-knutselaar ‘Het Peloton’ kun je deze zomer ook in de Velodroom van Boom zien. Jullie selfie met een zwoegende Museeuw of Eddy Merckx op de achtergrond? Hier kan dat!
  • KOERS in Roeselare is hét museum van de wielersport: de geschiedenis van de fiets, uitzonderlijke trofeeën, koersfietsen, actiebeelden … Je kan er ook met de fiets naartoe, natuurlijk. Bij mooi weer is het zonnig terras met kindvriendelijke museumtuin de beste finish of bevoorrading.

 

Mode en sport

Vanaf 6 juni geeft Modemuseum Hasselt het startschot voorActivewear’, een expo gemaakt door voormalige topatleten (en modeondernemers) Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée. Je ontdekt er hoe sportkledij is geëvolueerd in meer dan 150 jaar. Met een verrassend hoekje voor bijzondere sneakers. 

 

Manneken Pis scoort punten

Manneken Pis heeft bijna 100 sportoutfits. Die kan je allemaal zien in het museum van de GardeRobe MannekenPis in Brussel: van baseballspeler tot surfer, van zwemmer tot bokser. Kijk hier alvast in de online collectie of Manneken Pis iets in zijn kast heeft hangen voor jouw favoriete sport.

 

Online langs allerlei circusacts

Is de digitale circusschool ‘Bye Bye Broos’ van Cirkus in Beweging vzw uit Leuven ook niet een (online) museum? Tuurlijk wel! En zelfs gemaakt door jonge vrijwilligers. Wandel op je scherm door een stukje erfgoed, een gebouw dat de organisatie verlaat voor een nieuwe locatie. Ontdek onderweg (achter de rode bolletjes) filmpjes van acts en trucs. Een digitale expo over circustechnieken, als het ware.

 

Voor fans van Cars en andere autosport

In Autoworld in Brussel zitten in de enorme collectie auto’s ook meer dan twintig competitievoertuigen, uit bijvoorbeeld Formule 1 en rally. Beeld je in dat je deze auto’s echt voorbij ziet zoeven, dankzij foto’s en filmpjes. In de rand van Lier vind je nog een ander museum vol sportauto’s: het Abarth Works Museum met meer dan 300 klassieke rallywagens. Een wereld en geschiedenis waarin Abarth, Fiat, Lada en Seat grote namen waren.

 

Met je museumpas kan je alvast gratis naar het Sportimonium, KOERS, GardeRobe MannekenPis en Autoworld. En kinderen krijgen bij de meeste expo’s een voordeeltarief.

Reeks
Museum