Belgische Festivals

Belgische festivals die je minstens één keer moet bezoeken.

België is misschien maar een klein stipje op de Europese kaart, toch komt men van heinde en verre voor onze waslijst aan muziekfestivals. Met de festivalzomer in aantocht lijsten we de grote namen even voor je op.

1. Een vlotte start met Gladiolen

Een tweedaags festival in het Antwerpse Olen dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Elk jaar in mei kan je er twee dagen lang genieten van het grootste talent uit de Lage Landen. Denk: MEROL, The Black Box Revelation, Coely, Regi. Een goed voorsmaakje om je op de festivalzomer voor te bereiden!

2. Headbangen op Graspop

De welbekende metal meeting Graspop zet al vele zomers lang Dessel op zijn kop. Klaar om de longen uit je lijf te zingen? Begin dan maar alvast de albums van Slipknot, Guns 'N Roses en Parkway Drive & Def Leppard op repeat af te spelen. Voor de full festival-experience: overnacht vier dagen lang op camping Boneyard, Skullotel of in Metal Town met je eigen tent of camper.  

3. Zo goed als alle genres op Couleur Café

Drie dagen lang genieten van funk, hiphop, reggae, dance, dub, soul, latin én blues? Dan moet je eind juni in Brussel zijn voor Couleur Café. Internationale topnamen en lokale publiekstrekkers wisselen elkaar af en vormen samen een line-up om ‘U’ tegen te zeggen. Thundercat, Coely en Kabaka Pyramid prijken al op de affiche.

4. Het machtige Rock Werchter

Één van de grootste Belgische kleppers van het festivalseizoen, the one and only: Rock Werchter! In 1975 werd Werchter voor de eerste keer op de kaart gezet tijdens de eerste editie van het festival, wat toen nog het Rock & Blues Festival Werchter werd genoemd. Nu valt het festival niet meer weg te denken uit ons land.

Alle nationale en internationale artiesten van het moment en enkele kleppers vullen jaarlijks het podium tijdens het eerste weekend van juli

5. Reis rond de wereld op Sfinks

In Boechout waan je je even op reis op het Wereldse Sfinks Mundial. En dat gratis en voor niets! Sfinks is een gezellig klein festivalletje waar je kan genieten van muziek uit alle uithoeken van de wereld, henna-tattoos kan laten zetten, tussen kraampjes met handgemaakte juwelen en kleding snuisteren en proeven van heerlijke snacks die verder gaan dan de doorsnee friet met mayonaise. Na de live optredens komen er enkele dj’s de podia overnemen voor een afsluitende afterparty.

6. Laat je prikkelen op Cactusfestival

In het Minnewaterpark in Brugge zit je voor drie dagen goed tijdens het Cactusfestival, en dat al sinds 1982. Hoewel het een kleinschaliger festival is dan de grote Pukkelpops van ons land, weten ook zij jaarlijks internationale namen te strikken zoals The Libertines en Roísín Murphy maar ook talent van eigen bodem zoals Charlotte Adigéry & Bolis Pupul en Arsenal.

7. De heerlijke chaos van de Gentse Feesten

De Gentse Feesten, dat is een onvoorstelbaar mooi cultureel volksfeest met talloze nationale en internationale artiesten. Op elk plein en elke straathoek is er iets te doen wat al je zintuigen zou kunnen prikkelen. Van optredens, straattheater en comedy tot kermissen, parades en bacchanalen. In juli moet je tien dagen in Gent zijn.

8. De magie van Tomorrowland 

Het kleine dorp Boom uit de Rupelstreek is door Tomorrowland op de wereldkaart gezet. Het festival staat bekend om de totaalbelevenis en het spektakel dat erbij komt kijken. Elk jaar heeft het festival een bepaald thema, waarbij de stages worden omgetoverd tot sprookjestaferelen, randanimatie je nog meer in de sfeer brengt en je lekkernijen kan proeven van over de hele wereldkeuken.

De grootste dj-namen van het moment vullen de line-up, waarvoor de grote put in het recreatiedomein De Schorre van beneden tot boven gevuld wordt met festivalgangers. Het festival is elk jaar hopeloos uitverkocht. Gelukkig is er voor laatkomers het nieuwe kleine fijne zusje CORE Festival erbij gekomen.

9. Het gezellige stadsfestival, Lokerse Feesten 

De maand augustus staat in Lokeren in teken van de Lokerse Feesten. Wat begon als een feest georganiseerd door de lokale jeugdhuizen, groeide uit tot een tiendagen durend festival. Naast de vele optredens staat Lokerse Feesten ook als verzamelnaam voor alle activiteiten die op dat moment aan de gang zijn aan de Grote Kaai in Lokeren, zoals de grote kermis en de volkse Fonnefeesten.

10. Op de wei van Dranouter

Het West-Vlaamse Dranouter voorziet je van folk en wereldse muziek, en dat vier dagen lang. Een uitgelezen festival om nieuwe muziek te ontdekken, maar tegelijkertijd ook te kunnen dansen op de radiohits van het moment. Coely, Selah Sue, MEROL en Bazart zijn maar enkele namen op de heerlijke line-up van dit jaar.

11. Iedereen danst op WECANDANCE

Zin in een stevige beachparty? Dan moet je begin augustus op het strand van Zeebrugge zijn voor het jaarlijkse WECANDANCE festival. Een mix van muziek, lekker eten en mode staat centraal.

Elk jaar worden deze drie pijlers in een bepaald thema gegoten. Zo werd het strand al een waar safaripark, een setting voor een westernfilm en waanden de festivalgangers zich al in space. Je kan tussen zes podia kiezen die elk een ander muziekgenre draaien.

12. Pukkelpop, een vaste waarde

Ook Pukkelpop is net als Rock Werchter the place to be in de zomer. Het alternatieve muziekfestival lijst jaarlijks meer dan 200 artiesten op die het beste van zichzelf mogen geven op de verschillende podia. Op de Petit-Bazaar site vind je alles wat met straattheater te maken heeft, Food Wood is een woud vol lekkers voor elke foodie en het Boilerfeest op de vooravond van het festival is intussen een waar begrip geworden. Stevige rock, singer-songwriters, hippe pop, harde metal en house die de grond doet trillen, het valt er allemaal te beleven.

13. Maanrock in het mooie Mechelen

Gratis? GRATIS! In Mechelen kan je eind augustus nog van de laatste zomerdagen genieten op Maanrock. Verschillende podia worden over de binnenstad van Mechelen verspreid. Nu money geen issue kan vormen, is er geen enkele reden om in je zetel te zitten. Meedeinen op de muziek van Admiral Freebee, gaan met die banaan met MEROL en een streepje klasserock van Black Box Revelation klinkt toch veel beter?

14. De laatste loodjes op Crammerock

In het Oost-Vlaamse Stekene wordt jaarlijks de festivalzomer afgesloten met Crammerock. Geniet het eerste weekend van september nog van het beste van beestige bands en artiesten die hun laatste zomerenergie op jou willen loslaten.

Meer festivalplezier?

Reeks
Festivals