Gezin kijkt naar pinguïns

Antwerpen met kinderen: 7 tips voor een speelse citytrip

Zin om met het hele gezin een citytripje te ondernemen? Neem je kinderen dan eens mee naar Antwerpen. Met deze tips ontdekken jullie de Koekenstad langs alle kanten: vanbinnen en vanbuiten, van kop tot teen.

1. Even binnenspringen in de Zoo

De mooiste én makkelijkste manier om Antwerpen binnen te komen, is natuurlijk de trein. Het majestueuze station Antwerpen-Centraal is een feest voor roltrapfans.

Vlak naast het station stap je de Zoo binnen. Wist je dat de Antwerpse Zoo een van de oudste dierentuinen ter wereld is? Hier kan je makkelijk een hele dag spenderen. Wie geen zin heeft om een ticketje te kopen, kan op het Flamingoplein aan de ingang wel wat sfeer opsnuiven en flamingo's kijken.

2. Met de familiekoffer door het Red Star Line Museum

In het Red Star Line Museum reis je mee met landverhuizers: de mensen die lang geleden alles achterlieten om in Antwerpen op een boot naar Amerika te stappen, maar ook mensen die vandaag naar een onbekend land verhuizen.

Haal een familiekoffer op aan de balie, volg je oren, ogen en neus door de zalen van het museum en ga op zoek naar hun verborgen verhalen. 

3. Eindeloos ravotten in het Rivierenhof

Aan de rand van de stad ligt het reuzegrote park Rivierenhof, met eindeloze grasvelden, kronkelende riviertjes en kleurige bloemperken.

Hier kan je je een hele dag uitleven: aai geitjes in de kinderboerderij, raas door de sprookjesachtige speeltuin, luister naar vertellingen in het sprookjeshuis, test je behendigheid in de avonturenhoek, kom gewoon wat ravotten in het speelbos of waag je aan een partijtje minigolf

Heerlijk groot is het Rivierenhof. Onvoorstelbaar veel bos, afgewisseld met water, speeltuigen ... Veruit mijn favoriete stuk groen in Antwerpen!

Papa Dries over het Rivierenhof

Op zoek naar nog meer speelruimte? Park Spoor Noord heeft een waterpartij waar het in de zomer heerlijk spetteren is, en in het Middelheimpark krijgen jullie er meteen een stevige dosis kunst bovenop.

Nog een topper: het Hof van Leysen is een verrassende unieke speeltuin met een zintuiglijk ervaringspad en een uitgebreide speeltuin, deels met  rolstoeltoegankelijke speeltuigen.

4. Antwerpen onder de grond

Jullie kennen Antwerpen als jullie broekzak, de stad heeft voor jullie geen geheimen? Kan zijn, maar wij durven te wedden dat jullie de Koekenstad nog nooit langs de onderkant bekeken hebben. 

In de Ruien ga je op ontdekkingstocht door de onderbuik van Antwerpen: langs ondergrondse gangen, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen leer je de verborgen geschiedenis van de stad kennen. 

5. Speuren in het MAS

Het allerleukste van het MAS is natuurlijk dat je met de roltrappen (gratis) helemaal naar het dak van de 12de verdieping kan schuiven. Daar heb je een adembenemend uitzicht op de stad, tot helemaal aan de overkant van de Schelde.

Wist je trouwens dat je hier ook mag picknicken? Gewoon bij het onthaal een dekentje ontlenen, de meegebrachte hapjes uitpakken en smullen van een lunch with a view

Binnenin het museam valt natuurlijk ook vanalles te beleven. De allerkleinsten kunnen speuren naar dieren in de buggytour. Je kan mee op zoek naar de gouden jaguar en een mysterieuze code. Of speel een familiespel met Kapitein Massimiliaan.

6. Watertanden in Chocolate Nation

Vlakbij station Antwerpen Centraal ligt het grootste chocolademuseum ter wereld verstopt. Chocolate Nation neemt je mee op een reis langs de cacaoplantages aan de evenaar en tot de grootste opslaghaven van cacao ter wereld in Antwerpen.

Een reusachtige fantasiemachine toont hoe Belgische chocolade gemaakt wordt en hoe de fluweelzachte smaak ontstaat. En natuurlijk kan je ook proeven!

7. Op en onder de Schelde

Het mooiste zich op de skyline van Antwerpen bewonder je op Linkeroever. Daar geraak je via de bijzondere Sint-Annatunnel: een monument van bijna 100 jaar oud. De houten roltrappen en de betegelde tunnel spreken tot de verbeelding. 

Als je liever boven water blijft, kies dan voor een boottocht: er is ook een gratis veerboot om je naar de overkant te brengen . Liever een ander vaartuig? De pannenkoekenboot is gegarandeerd een succes!

Reeks
Citytrips