Kinderen in Museum Plantin-Moretus

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Hoe werkt dat? Mag ik dat zelf eens proberen? Neem je toekomstige ingenieur mee naar een van deze negen musea en ontdek er gigantische machines, bijzondere ambachten en eeuwenoude drukpersen.

 

1. Indrukwekkende drukpersen

  • In Museum Plantin-Moretus in Antwerpen staan de oudste drukpersen ter wereld, al meer dan 400 jaar oud. Met een spannend familiespel mag je op pad in het museum, en stap je weer buiten als een volleerd drukker: voer alle opdrachten uit, teken ze in een katern en naai er thuis een echt boekje van.

  • Het Nationaal Museum van de Speelkaart ligt in drukkersstad Turnhout. Via de Erfgoedapp kan je in het museum een zoektocht volgen vol leuke doe-opdrachten, grappige anekdotes en gekke geluiden. En als je geluk hebt, wordt de gigantische stoommachine voor je ogen in gang getrokken ...

 

2. Oude ambachten

  • Texture in Kortrijk neemt je mee naar de wereld van vlas en linnen. Het vriendelijke egeltje Staf Stekel neemt je mee op sleeptouw door het museum en laat je zoeken, tekenen en knutselen tussen de grote machines. 

  • Het MOT (Museum van Oude Technieken) in Grimbergen is helemaal gewijd aan ambachten van vroeger en nu. Elke eerste zondag van de maand kan je er naar heel wat demonstraties kijken: je kan dan een oude graanwatermolen aan het werk zien, binnenkijken in de smidse van een hoefsmid of op pad met de lokale imker. Of leef je uit in de speelzolder en ontdek wat je allemaal kan doen met hout. 

 

3. Fabrieken vol verhalen

  • In het centrum van Gent vind je het Industriemuseum, in een oude katoenfabriek. Boots de geluiden van machines na, zet de stoommachine in gang of voel aan de verschillende stoffen in de expo. Nog niet uitgespeeld? Maak zelf een minizine in de drukkerijafdeling van het museum, of weef mee aan het collectieve weefsel op de textielafdeling. 

  • Nog een bijzondere fabriek, Eperon d'Or in Izegem, een legendarische schoen- en borstelfabriek. Langs een familieparcours mag je overal in het museum kijken, luisteren, ruiken én aanraken. Ontwerp en maak je eigen schoen als een echte designer - of misschien schuilt in jou wel een getalenteerde bezembinder? 

 

4. Fascinerende auto's en treinen

  • In Autoworld, in het Brusselse Jubelpark, kan je meer dan 300 koetsen, auto's en moto's bewonderen. Je mag er ook in een echte raceauto gaan zitten, en er is een schattenjacht voor de jongste bezoekers. 

  • Voor de treinliefhebbers is er Train World in Schaarbeek, dat zelfs een eigen station heeft. Laat je van de allereerste stoomlocomotieven naar flitsende hogesnelheidstreinen brengen, bezoek een spoorhuisje en bestuur zelf een trein

 

5. De machines van de toekomst

Robotland is een gloednieuw technologiepark in Essen, waar je je helemaal mag uitleven met allerlei robots en andere machines. Bestuur een graafmachine, ontmoet een vriendelijke robot, of fiets in virtual reality over de Grand Canyon.

 

Tip: bezoek de bovenstaande musea extra voordelig 

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 200 musea in heel België, waaronder heel wat musea uit dit artikel. 

Lees ook 

Reeks
Museum