Stadsmuzikantenfestival Tongeren

9 festivals waar je deze lente nog naartoe kan

Klaar voor een drukke festivalzomer? Met deze gezellige lentefestivals kan je alvast aan de opwarming beginnen. Trek naar buiten en beleef weer meer muziek, kunst of theater - maar vooral veel sfeer en gezelligheid.

 

1. Jong talent in Genk

In C-mine kan je gaan luisteren naar gevestigd en aanstormend talent uit de indie-, folk- en singer-songwriterscene, tijdens Little Waves FestivalHet wordt ongetwijfeld een avond vol muzikale ontdekkingen, maar je kan ook bekende namen als Sylvie Kreusch en Marble Sounds aan het werk zien. 

 

2. (Niet zo) klassieke muziek in Antwerpen

De gerenoveerde Handelsbeurs in Antwerpen is het adembenemende decor voor de eerste editie van Antwerp Spring Festival. Je luistert er naar klassieke muziek met een modern jasje: Tom Lanoye en Stefaan Degand laten Napoleon in dialoog gaan met Beethoven, Mauro Pawlowski laat barokmuziek overvloeien in elektrische gitaar, en een orkest en koor laten Beethovens Negende Symfonie door de zaal denderen. 

 

3. Circuspret in Leuven

Tijdens CIRKL, van 13 tot 15 mei in Leuven, loop je overal in de stad clowns, acrobaten en kunstenaars tegen het lijf. Geniet van bruisende voorstellingen met topartiesten uit België en de wereld, ga de sfeer opsnuiven in het festivalcentrum aan de Velodroom of haal zelf je beste kunsten boven tijdens een lesje eenwieleren of steltenlopen. 

 

4. Folkfeest in Bokrijk

In Bokrijk kan je op 21 mei niet enkel het openluchtmuseum verkennen, maar ook van een folkfestival genieten. Zes fijne folkbands  (met onder andere Guy Swinnen en The Dubliners op de affiche) zorgen voor sfeer en muziek terwijl jij in het verleden duikt, iets maakt in een van de atelier of de dieren knuffelt in de museumboerderij. Nog wat vrienden en een lekker drankje erbij, en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijke lentedag. 

 

5. Een ode aan Toots in Brussel

Brussels Jazz Weekend zet dit jaar Toots Thielemans in de schijnwerpers: de jazzlegende zou dit jaar immers zijn 100ste verjaardag vieren. Op vier Brusselse pleinen en in heel wat concertzalen kan je kiezen uit maar liefst 200 gratis concerten en daarmee is Brussels Jazz Weekend het grootste jazzfestival van Europa. Alle concerten op de Grote Markt zijn gewijd aan Toots, met onder andere het Brussels Jazz Orchestra, Philip Catherine en een tributeconcert op het programma. 

 

6. Twee dagen feest op Sfinks Mundial

Om twee coronajaren goed te maken vier Sinks Mundial dit jaar niet een, maar twee dagen feest. Op het podium ontdek je muziek met invloeden uit alle hoeken van de wereld, van oriëntaalse grooves over Congolese Rumba tot Kaapverdiaanse feestmuziek. 

Daarnaast loop je op het festivalterrein ook nog een gezellige wereldmarkt, een groot aanbod aan kinderanimatie en veel verrassende acts tegen het lijf. 

 

7. Theater en performance op Kunstenfestivaldesarts

Drie weken lang nodigt Kunstenfestivaldesarts artiesten van over de hele wereld uit in Brussel om de grenzen van theater, dans en performance te hertekenen. Het resultaat kan je bekijken op meer dan 30 locaties in de hoofdstad: stoelen en kapstokken worden veranderd in muziekinstrumenten, een danseres brengt een intieme solo in een glazen doos en een geluidsperformance neemt je mee naar de Middellandse zee. 

 

8. Avontuur in het park op Citadelic

Het Gentse Citadelpark is vijf dagen lang het gezellige decor voor Citadelic, een festival vol avontuurlijke muziek. Op de affiche staat een waaier aan verschillende genres: veel jazz, maar ook Afrikaanse ritmes, indie rock, improvisatie, spoken word ... Met meer dan twintig concerten per dag vind je ongetwijfeld je gading. 

 

9. Overal muziek op het Stadsmuzikantenfestival

Tijdens het Stadsmuzikantenfestival in Tongeren worden zeven bands en muzikanten heel even (weer) straatmuzikant: ze maken muziek in het charmante begijnhof. Ideaal voor een gezellige stadswandeling: laat je leiden door je oren en blijf even staan om jong muziektalent te ontdekken. 

      

 

Beleef weer meer

Reeks
Een onvergetelijke festivalzomer