Een tiental paar klompen in allerlei vormen en maten

9 bizarre Belgische musea

Maak je klaar voor een wilde reis langs vreemde, grappige en ondergewaardeerde musea waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt.

1. GardeRobe MannekenPis

Zoals de naam al doet vermoeden, kom je in dit museum alles te weten over de bekendste Brusselaar aller tijden. Het klein maar fijn museum is gewijd aan het fashionista-gehalte van het symbool van onze hoofdstad. Je kan er namelijk zijn diverse garderobe bewonderen.

2. Het Frietmuseum

Als iets in ons land een eigen museum verdient, dan zijn het wel onze frietjes. Dat is precies wat oprichter André van Bellen dacht. Hij stichtte het Frietmuseum in Brugge als een ode aan onze goudgele specialiteit. Bezoekers kunnen er zowel lichaam als geest voeden met interessante aardappelfeitjes en een heerlijk puntzakje friet. Reisgids Lonely Planet riep het Frietmuseum in 2013 zelfs uit tot een van de tien ‘vreemdste voedselmusea’ ter wereld. Belgischer kan het niet.

3. Het Loterijmuseum

In het Loterijmuseum in Brussel doet De Nationale Loterij haar volledige geschiedenis uit de doeken, van de dubieuze oorsprong als Koloniale Loterij tot vandaag. Wees gerust, er is veel meer te zien dan eindeloze rijen krasbiljetten. Het museum neemt je honderden jaren mee terug in de tijd en stelt de kansspelletjes en speelautomaten tentoon waarmee je voorouders waarschijnlijk ooit hun fortuin vergokten. Je kan de collectie online bewonderen of een geleid bezoek aanvragen via de website.

4. Het Klompenmuseum

Klompen zijn de Crocs van de Middeleeuwen: stijlvol, comfortabel en opvallend. Daarom is er in Laakdal een volledig museum aan dit houten schoeisel gewijd. Je kan er het hele proces van boom tot klomp volgen en zelfs eens proberen rond te hobbelen op de elegante creaties. Zorg wel dat je sokken aandoet om splinters in de tenen te voorkomen. Als het je bevalt, kan je zelfs een paar klompen aanschaffen en indruk maken op je meest modieuze vrienden. Ze zullen je van kilometers ver horen aankomen.

5. Het Nationale Museum van het Kaartspel

Laat je niet van de kaart brengen door de weinigzeggende naam, want het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout is echt wel een bezoekje waard. Bezoekers leren niet alleen over de geschiedenis van de speelkaart, maar ook over het politiek en sociaal belang ervan. Er is zelfs een volledig onderdeel gewijd aan de onprettige gevolgen van de spelletjes. Denk maar aan die keer dat jij met je zus op de vuist ging omdat ze valsspeelde met UNO. Maak je dus maar klaar om een complete familieruzie te ontketenen en neem je hele gezin mee voor een gezellig uitstapje.

6. Het Schoenenmuseum

Shoes or No Shoes? Dat is de filosofische naam van het schoenenmuseum SONS in Kruishoutem. In dit museum is het een fluitje van een cent om jezelf in andermans schoenen te verplaatsen. In die van Liza Minelli bijvoorbeeld, want hier staat een paar stappers dat ooit haar goddelijke voeten versierde. Fashionista’s kunnen in zwijm vallen bij de (onbetaalbare) creaties van Christian Louboutin en Manolo Blahnik en geschiedenisfans vinden dan weer hun gading bij de etnografische collectie.

Niet te missen expo's

7. Het Marionettenmuseum

Hopelijk heb je niet te veel horrorfilms gekeken voordat je op bezoek gaat in het Marionettenmuseum in Elsene. Hier staan meer dan 4.000 poppen tentoon, waarvan sommigen jou tot in je nachtmerries zullen achtervolgen. De starende ogen en angstaanjagende gezichtsuitdrukkingen zijn genoeg om je van je slaap te beroven. Gelukkig zijn niet alle poppen zo akelig. Er zijn ook schitterende staaltjes vakmanschap te bewonderen die jouw nieuwsgierige blik meer dan waard zijn.

8. Het Riolenmuseum

Altijd al willen weten wat er gebeurt nadat je de wc doorspoelt? In het Riolenmuseum van Brussel krijg je een uitgebreid antwoord op die vraag. Beter nog, je kan er zelf de route volgen die jouw gevoeg afleggen op weg naar hun eindbestemming in de waterzuiveringsinstallatie. De toegewijde gidsen in dit museum weten alles over de ratten (en misschien zelfs alligators) die de riolen onder de stad onveilig maken. Neem voor de zekerheid een regenjas en laarzen mee om niet ondergespetterd te worden door water of ergere dingen.

9. Het Museum van de Erotiek (en de Mythologie)

Niet voor gevoelige kijkers: in het Museum van de Erotiek in Brussel word je langs alle kanten bestookt door blote borsten en billen. De sexy collectie is eigendom van dr. Guy Martens, die op zeventienjarige leeftijd erotische beeldjes begon te verzamelen. Heel wat decennia later is het museum tot de nok gevuld met stomende schilderijen, zinnenprikkelende beeldhouwwerken en andere curiosa. Kies je gezelschap zorgvuldig uit voordat je hier op bezoek komt, want met je ouders of kleine broertje kan het nog wel eens een ongemakkelijke dag worden.

Reeks
Museum