Technopolis

8x wetenschap en technologie voor kinderen

Krijgt je kleine Einstein niet genoeg van proefjes doen, fossielen onderzoeken, verre planeten bespieden en nieuwe machines uitvinden? Van museum tot thuislaboratorium: hier kunnen kinderen spelenderwijs bijleren.

 

1. Oog in oog met mammoeten in het Museum voor Natuurwetenschappen

Ooit al recht in de slurf van een mammoet gekeken, of oog in oog gestaan met een briesende buffel? Nee? Dan moet je dringend eens naar het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, bij de jongste bezoekers gekend als het Dinomuseum. 

Bewonder de reusachtige skeletten van echte dinosaurussen en blijf achteraf nog even plakken in het PaleoLAB van het museum: graaf fossielen op en onderzoek ze nauwkeurig, steek een skelet weer in elkaar of trek eens een prehistorische outfit aan. 

 

2. Technopolis: een speeltuin voor kleine professoren

In doe-centrum Technopolis fiets je in de lucht, zet je zelf een vliegtuig aan de grond of maak je muziek met een teenslipper. Steek zelf de handen uit de mouwen met allerlei gekke proefjes en spannende experimenten. Een echte speeltuin voor kleine (en iets grotere) professoren! 

Je kan trouwens ook thuis aan de slag, met de proefjesdatabank van Technopolis: daarin zitten een 80-tal experimenten die je thuis kan uitvoeren met spullen die je waarschijnlijk in je keuken, tuinhok of garage hebt liggen.

 

3. Leef je uit in Robotland

Robotland is een gloednieuw technologiepark in Essen, waar je je helemaal mag uitleven met allerlei robots en andere machines. Bestuur een graafmachine, ontmoet een vriendelijke robot, of fiets in virtual reality over de Grand Canyon. 

 

4. De grote machines van het Industriemuseum

Het Industriemuseum in Gent laat zien hoe het er vroeger aan toe ging in een fabriek en een drukkerij. Met een werkboekje en een brooddoos vol opdrachten mag je op stap in het museum: boots de geluiden van machines na, zet de stoommachine in gang of voel aan de verschillende stoffen die een weefgetouw kan maken. 

Blijven jullie liever thuis? Dan voorziet het Industriemuseum heel wat doe- en knutseltips: maak je eigen weefgetouw, verf een T-shirt met uienschillen of bouw het museum na met karton en tandenstokers. 

 

5. Op ruimtereis in een volkssterrenwacht

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen kan je met gigantische telescopen de sterren bewonderen. Ontdek de maan, planeten, nevels en sterrenstelsels van dichtbij. Sommige volkssterrenwachten hebben zelfs een indrukwekkend planetarium, waarin je je dankzij 360°-schermen middenin het heelal waant.

 

6. Mars verkennen in Planetarium Brussel

Ontdek in Planetarium Brussel het grootste scherm van België (links, rechts, voor, achter én boven) en verken sterren en planeten. Maak van dichtbij een raketlancering mee, vlieg over de oppervlakte van Mars, aanschouw de Aarde vanuit de ruimte en bekijk de ringen van Saturnus van naderbij.  

 

7. De wondere wereld van het vlas in Texture

Wist je dat geldbriefjes niet helemaal uit papier bestaan? Er zit namelijk ook ... vlas in.

In Texture in Kortrijk laat het egeltje Staf Stekel je kennismaken met de linnen- en vlasnijverheid, al voelend, ruikend, horend en zelfs proevend. Ontdek hoe ondernemers, wetenschappers en designers naar vlas kijken. En hoe zien verschillende soorten textiel eruit? Kijk zelf door de microscoop. 

 

8. Machinist spelen in Train World

In Train World ontdek je treinen van vroeger, nu en morgen. Kijk rond in de posttrein of zelfs de trein van de koning! Ga zelf rond met een kaartjesknipper en loop voor één keer op een spoorweg. De kers op de taart: kruip in de locomotief en bestuur een trein als een echte machinist. 

 

Voordelig op uitstap met een museumpas

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 200 musea, onder andere Planetarium Brussel en Texture.

 

 

Lees ook

Opvallende architectuur die ook kinderen boeit

Verder lezen 

10x dierplezier met kinderen

Verder lezen 

De 10 leukste musea voor kinderen

Verder lezen