UiT

8x wandelen langs Vlaamse heuvels

In de Hoge Venen is het regelmatig over de koppen lopen. Nochtans vallen er ook in Vlaanderen heerlijk hellende wandelroutes te trotseren: voor deze 8 wandelroutes mag je je benen insmeren.

1. Terhills: van mijn naar natuurgebied

Een kwarteeuw geleden draaide de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren. Tegenwoordig fladderen er zeldzame vlinders in Terhills, in het verrassende landschap van door de natuur teruggewonnen mijnterrils en meertjes. Hier geniet je van het mooiste panorama van Vlaanderen.

Terhills is een van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen, het eerste en voorlopig enige Nationaal Park van België. Voorbij de mijnterrils ligt maar liefst 12.000 hectare groen aan je voeten, doorkruist door 440 km aan wandelwegen

2. De beruchte hellingen van de Ronde in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen hebben hun naam niet gestolen. Traditioneel trekken de glooiende hellingen pelotons vol fietsers aan, maar ook voor wandelaars vallen er prachtige (hoogte)kilometers te stappen.

De route 'Langs de hellingen van De Ronde' leidt je langs én over enkele beruchte kuitenbijters. Je start in Maarkedal en een uitdagende lus van 15,5 km brengt je o.a. naar de Kortekeer en de Koppenberg, langs holle wegen, bossen en oude Schelde-armen. Geniet onderweg van de pittoreske dorpjes en prachtige vergezichten

3. Per kabelbaan langs de Rodeberg in Heuvelland

Ook in de Westhoek valt wat te klimmen. De Rodeberg is een getuigenheuvel in Westouter, met op de flanken het Hellegatbos, een heerlijk natuur- en wandelgebied. De naam van het bos verwijst naar een diep ravijn onderaan de Rodeberg. Je kan er een mooie route wandelen van 7,2 km, vol weidse landschappen en West-Vlaamse couleur locale.

Tip: spring onderweg op de kabelbaan Cordoba, in 1957 gebouwd om de Rodeberg met de Vidaigneberg te verbinden. De zetellift geeft je een uniek zicht op Heuvelland en de wijngaarden van Entre-Deux-Monts. Bij goed weer kun je zelfs de zee, Frankrijk of de IJzertoren zien.

Smaakt het naar meer? Waag je dan ook eens aan de Kemmelbergroute, langs de op één na hoogste berg van Vlaanderen.

4. Klimmen in het Muziekbos in Ronse

Vlakbij Ronse ligt het Muziekbos op de flanken van een getuigenheuvel, in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Midden in het bos, op het hoogste punt, vind je de pittoreske Geuzentoren. In april en mei kleurt het bos paars dankzij de boshyacinten.

De Muziekbosroute (11 km) is een uitdagende wandeling over wisselend reliëf. Je wordt voor al dat klimmen en dalen beloond met prachtige uitzichten.

5. Wijnwandelen in het Hageland

Iets minder beroemd dan de Bourgogne, maar het Hageland staat toch ook bekend als wijnstreek. Op de flanken van de Wijngaardberg in Wezemaal worden de druiven nog geteeld zoals tijdens de middeleeuwen.

Vanuit het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn start je de Wijngaardbergwandeling met verrassende panorama's, indrukwekkende wijn- en fruitboomgaarden en natuurgebieden. 

Ook vanuit Tielt-Winge kan je prachtig wandelen richting wijndorp Houwaart.

6. Het hoogste punt van Vlaanderen in de Voerstreek

De tijd lijkt geen vat te hebben op de Voerstreek. Het is de dunst bevolkte regio van Vlaanderen, en in de kleine dorpjes zie je enkel pittoreske boerderijen en nostalgische huizen. In het dorpje Remersdaal vind je bovendien het hoogste punt van Vlaanderen: de Reesberg, met een hoogte van 287,5 meter.

Deze stevige wandeling van 11,7 km trakteert je dan ook op enkele uitdagende hellingen, maar ook op rustige bossen, uitgestrekte velden, typische vakwerkhuisjes, kastelen en dassenburchten. 

7. Het eeuwenoude Meerdaalwoud

Vlakbij Leuven vind je het Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen. Hier vindt ook de oudste reeënpopulatie van België een thuis, samen met alledrie de soorten bonte spechten - dat is bijzonder.

Tijdens de Dikkebeukwandeling (13,2 km) loop je door statige dreven en bossen vol jonge en oude beuken. Je beklimt een van de hoogste punten van het Meerdaalwoud: de Tomberg, 102,5 m boven de zeespiegel. Archeologen vonden hier verschillende gebruiksvoorwerpen in vuursteen. 

Speelvogels zullen erg blij zijn met de zes speelzones waar je naar hartelust in bomen mag klimmen en kampen mag bouwen. Zoek er zeker ook het Everzwijnbad, een parcours van een 3-tal km vol uitdagingen en hindernissen.

8. Verborgen moois in Limburg: het Hornebos

Vlak bij de grens met Wallonië ligt het typisch Haspengouwse landbouwdorp Rukkelingen-Loon. Het Hornebos, vroeger een kasteeldomein, vormt een groene oase in een zee van golvende akkers.

De Verborgen Moois-wandeling (8,4 km) leidt je door holle wegen en toont je het prachtige uitzicht over de omgeving vanaf het plateau op bijna 130 meter boven de zeespiegel.

Reeks
Natuur en avontuurWandelen