WinterFloridylle in Plantentuin Meise

8x lichtfestivals en lichtparcours in Vlaanderen

Nood aan wat warmte tijdens de donkerste dagen? Wij hebben het licht gezien en verzamelden de gezelligste lichtfestivals en -parcours waar je deze winter naartoe kan.

 

1. Winterpracht in de Plantentuin

Tijdens de koudste dagen van het jaar verandert de Plantentuin van Meise in een magische plek. Een (kindvriendelijke én rolstoeltoegankelijke) wandeling neemt je mee langs de winterpracht in de tuin: die wordt tijdens de WinterFloridylle extra in de verf gezet door 20 lichtinstallaties en muziek, speciaal gecomponeerd voor de tuin. Nog geen zin om naar huis te gaan? Dan blijf je gewoon nog even plakken in het Winterdorp voor een warm drankje. 

 

2. De ZOO na zonsondergang

In de ZOO van Antwerpen duik je deze winter in de wereld van Alice in Wonderland. Volg het witte konijn en duik samen in de China Light ZOO, met meer dan 100 fonkelende installaties die overal in het park verstopt zitten. Achteraf blijf je warm met knetterende vuurkorven, heerlijke smoutebollen en warme drankjes. 

Mag het wat spannender? Dan kan je naar de ZOO van Planckendael voor Dinolights: dezelfde Chinese kunstenaars lieten 66 lichtgevende dino's los in de dierentuin. Spotten jullie de gigantische Tyrannosaurus Rex, de twee Velociraptors of het kleintje dat nog uit zijn ei kruipt? 

 

3. Mysterieuze monumenten in Sint-Truiden

Tijdens de wintermaanden worden historische gebouwen en monumenten in Sint-Truiden sfeervol verlicht. Plaatselijke kunstenaars vertellen hun verhaal met licht, videomapping en projecties, langs een route van vijf kilometer die je op je eigen tempo kan bewandelen. 

Op stap met kinderen? Tijdens een speciale zoektocht mogen jullie op zoek naar een magisch wenslichtje, in opdracht van een vriendelijke reuzenboom in het stadspark. 

 

4. Licht en geluid in Knokke

Tijdens Light ART, van 4 december tot 9 januari loop je overal in Knokke lichtkunst tegen het lijf. Twee gigantische hoofden reageren met light als je ernaar zwaait, op een bankje mag je tussen drie smartphonegebruikers gaan zitten en in een enorme sculptuur houden lichtstaven en staalkabels elkaar in balans. 

 

5. Verwondering in Brugge

Brugge pakt dit jaar opnieuw uit met een lichtparcours in de stad: tijdens Wintergloed kan je veertien verschillende installaties en kunstwerken bewonderen. En dat zijn niet de enige lichtbronnen: al wandelend geniet je ook van de kerst- en winterversieringen die overal in de stad hangen te blinken, met meer dan 500 (!) versierde kerstbomen. 

 

6. Een reusachtige wereldbol in Mechelen

In de Sint-Romboutskathedraal hangt momenteel een wereldbol van 7 meter diameter: het kunstwerk GAIA van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Een reusachtige lichtgevende ode aan onze Aarde dus.

 

7. De maan van dichtbij in Puurs

Dezelfde Luke Jerram maakte ook een gigantische maan. Die hangt deze winter te schijnen in de Sint-Pieterskerk in Puurs.

Weetje: de kunstenaar werkte samen met NASA en zorgde ervoor dat zijn replica van de maan zeer waarheidsgetrouw en gedetailleerd is, tot de kleinste kraters en bergtoppen.

 

8. WinterWarm in Kasterlee

De bossen van de Hoge Rielen in Kasterlee vormen van 2 tot 6 februari het decor van WinterWarm. Je geniet hier vijf dagen lang van een bijzonder winterfestival met lichtinstallaties, circus, muziek, theater en veel natuurbeleving, voor jong en oud.

Een bijzonder kunstenparcours neemt je tijdens het festival mee op audiovisuele trip door de donkere nacht. Onderweg passeer je drie adembenemende installaties met licht en geluid, maar ook live muziek en een gezellige winterbar

 

Lees ook

7 warme wintertips voor donkere maanden

Prachtig wandelen dicht bij huis

Extra lange kerstvakantie met kinderen: 9 tips