Bibliotheek Utopia Aalst

8 redenen om eens een bibliotheek binnen te stappen

Er zijn vele redenen waarom een bezoekje aan de bib je blij kan maken - zeker nu. En dat is helemaal veilig: het is er rustig en de medewerkers doen alles om je coronaproof te ontvangen. Spoiler: je kan er véél meer dan boeken ontlenen.

In de bibliotheek - bib voor de vrienden - is iedereen welkom. Je kan er rondkijken, even zitten en lezen of iets mee naar huis nemen voor enkele weken. Nadien breng je het terug.

Om een boek, dvd of iets anders uit te lenen, heb je een lidkaart nodig. Die kan je in de bibliotheek zelf vragen. Soms is dat gratis, soms kost het een paar euro, afhankelijk van je gemeente.

 

1. Kies uit duizenden boeken en tijdschriften

Een boek lees je meestal maar één keer. Of je begint eraan en legt het weg omdat het niks voor jou is. Of ben je niet zeker of lezen iets voor jou is?

Allemaal goede redenen om de bibliotheek in te duiken. Je vindt er een onuitputtelijke voorraad leesvoer voor elke smaak. Boeken met verhalen, strips (ook voor volwassenen!) en informatieve boeken en tijdschriften over elk onderwerp dat je kan bedenken. Wil je kippen houden, brood leren bakken of een nieuwe taal leren? De bibliotheek heeft vast een boek in huis om je op weg te zetten.

En als lezen je ding niet is, dan zoek je gewoon een luisterboek

 

2. Leen films en muziek à volonté

Je wist waarschijnlijk al dat een bibliotheek vol boeken staat. Maar wist je dat er ook honderden of zelfs duizenden dvd's en cd's op je liggen te wachten?

Ga eens snuisteren en kies een klassieker, blockbuster of arthousefilm voor een bioscoopavondje in eigen zetel, of probeer een nieuwe serie uit om te bingen. In de muziekcollectie ontdek je ongetwijfeld pareltjes. Ideaal om te proeven van onbekende genres en bands.

 

3. Spaar UiTPASpunten en ruil ze voor iets leuks

UiTPAS? Dat is een spaar- en voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Met een UiTPAS kun je punten sparen, bijvoorbeeld als je de bibliotheek bezoekt. Die kan je ruilen voor leuke extra's zoals kortingen, cadeaus of gratis tickets.

Heb je een kansenstatuut? Dan geniet je van sterk verminderde tarieven op UiTPAS-activiteiten.

Er zijn momenteel ongeveer 50 gemeenten die meedoen met UiTPAS. Maar je hoeft er niet te wonen om er eentje te kopen. Je kan punten sparen en voordelen inruilen in alle deelnemende gemeenten. 

   

  4. Vind een rustig plekje om (de krant) te lezen of te werken

  In de bibliotheek is het meestal lekker rustig. Daarom is het de ideale plek om even op adem te komen. Je vindt er bovendien dagelijks een verse krant, van verschillende titels.

  Is het bij je thuis te druk en wil je even kunnen werken of lezen, of zelfs de hele dag? Installeer je dan aan een tafeltje of in een comfortabele zetel in de bibliotheek. Je zal niet gestoord worden.

   

  5. Hou je kinderen bezig met oneindig veel boeken en strips

  Lees je graag voor aan je bengels? Of wil je ze regelmatig een vers boek in de handen kunnen duwen? Weet dan dat er in de bibliotheek een schat aan prachtige prenten- en jeugdboeken en strips liggen te wachten.

  Je vindt er ook weetboeken om ze te helpen bij een spreekbeurt, en zelfs gezelschapsspelletjes, digitale interactieve prentenboeken en materiaal om spelenderwijs iets bij te leren.

  Zelfs voor baby's en peuters is er vanalles te vinden: leen knuffel- en kartonboekjes en laat je kroost al heel vroeg het plezier van 'lezen' ontdekken.

   

  6. Krijg tips op jouw maat

  Vind je je weg niet in al die boeken en andere dingen? Zoek je een bepaald boek maar weet je de titel of schrijver niet meer? Heb je zin in 'iets anders' maar wil je graag wat advies? 

  In de bibliotheek werken enthousiaste mensen die je maar wat graag helpen. Ze gaan samen met jou op zoek of geven je lees-, luister- of kijktips.

   

  7. Verken de mooiste gebouwen

  De tijd dat bibliotheken in duffe kelders werden ondergebracht, ligt al enkele eeuwen achter ons. Tegenwoordig zijn het uitnodigende en lichtrijke gebouwen.

  Woon je in de buurt van bijvoorbeeld Mechelen, Gent of Aalst? Breng dan zeker een bezoekje aan het Predikheren, De Krook (foto's onderaan deze pagina) of Utopia (foto bovenaan). Het zijn bibliotheken in nagelnieuwe of prachtig gerestaureerde architecturale pareltjes.

   

  8. Vind inspiratie voor een wandeling of reis

  Wist je dat je in de bibliotheek reisgidsen vindt van elk hoekje in de wereld? Je kan dus zonder schaamte fantaseren over een verre of dichtbije reis - als het weer veilig kan natuurlijk. Neem gerust tien reisgidsen mee naar huis om te plannen of gewoon om bij weg te dromen. En de volgende keer tien andere.

  Je hoeft het niet ver te zoeken, want ook over eigen land zal je een heel schap of zelfs een hele kast aan inspiratie vinden. Ongetwijfeld vind je er ideeën en routes voor een mooie wandeling of fietstochtje in de buurt.

   

  En ook ... 

  • Omwille van coronamaatregelen zou het kunnen dat sommige dingen even niet kunnen in je bibliotheek, zoals piano spelen of een computer gebruiken. In sommige bibliotheken zijn ook de leeshoekjes en -tafels niet toegankelijk. 
  • Is het druk of staat er een lange wachtrij? Kom dan een andere keer terug. Of maak gebruik van de afhaalservice die veel bibliotheken nu voorzien.
  • Als dit allemaal voorbij is, kan je in de bibliotheek ook geregeld schrijvers ontmoeten en lezingen bijwonen, vaak helemaal gratis. Soms zijn er zelfs concertjes en je kan er lessen en workshops volgen voor jong en oud.