Het Zwin

8 prachtige wandelroutes in de natuur

Zonnig weekend of frisse zondag? Wandelen is altijd een goed idee. Deze routes in het groen trakteren je op prachtige uitzichten, ruisende bossen en verrassende paadjes.

 

1. Puur natuur in Nationaal Park Hoge Kempen

In Limburg vind je het eerste en voorlopig enige Nationaal Park van België. Het telt maar liefst 5.750 hectare groen, doorkruist door 300 km aan wandelwegen. Uitgestrekte bossen, talrijke vennen en oude mijnterrils vormen er samen een prachtig en gevarieerd landschap.

Vanaf toegangspoort Pietersheim kan je uit vier bewegwijzerde wandelroutes kiezen van 4, 5, 9 of 13 km. De routes kregen na een strenge keuring het wandelkeurmerk 'Premiumroute' van het gerenommeerde Deutsches Wanderinstitut - een primeur in België.

Verdwaal (maar niet letterlijk) in oude beukendreven en dichte dennenbossen. In het noorden kom je terecht in de waardevolle gebieden van de vallei van de Zijpbeek en de Neerharerheide. Je geniet van de rust en de ruimte op een van de stilste plekjes van het Nationaal Park.

 

2. De stadswallen van Damme

Een dikke 400 jaar geleden bouwde de Spaanse bezetter een stervormige omwalling rond Damme. Het militair belang van Damme verdween echter snel. Nu zijn de stadswallen een prachtig stukje natuur met open water, hooiweiden, rietkragen en moerasbos.

De wandelroute van 7,5 km loopt bovenop de wallen troont je langs kreekrestanten, ingepolderde gronden en knoestige knotwilgen. Een groene oase vlakbij Brugge.

 

3. Het eeuwenoude Meerdaalwoud

Vlakbij Leuven vind je het Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen. Hier vindt ook de oudste reeënpopulatie van België een thuis, samen met alledrie de soorten bonte spechten - dat is bijzonder.

Tijdens de Dikke Beukwandeling (13,2 km) loop je door statige dreven en bossen vol jonge en oude beuken. Je beklimt een van de hoogste punten van het Meerdaalwoud: de Tomberg, 102,5 m boven de zeespiegel. Archeologen vonden hier verschillende gebruiksvoorwerpen in vuursteen

Speelvogels zullen erg blij zijn met de zes speelzones waar je naar hartelust in bomen mag klimmen en kampen mag bouwen. Zoek er zeker ook het Everzwijnbad, een parcours van een drietal km vol uitdagingen en hindernissen.

 

4. Kamperen in het Stropersbos in Stekene

Het Stropersbos is een van de grootste bossen in Oost-Vlaanderen. Je vindt er rustige dreven, ruisende bossen en heidevelden. Gallowaykoeien en konikpaarden helpen mee met het natuurbeheer. 

De Stropersbosroute bestaat uit twee lussen van elk 4,2 km die je prima kan combineren tot een mooie wandeling van 8 km. Je kan er zelfs gratis kamperen in de bivakzone.

Weetje: het bos werd niet genoemd naar de vele stropers, maar wel naar de familie De Strooper die er in de 17de en 18de eeuw verschillende eigendommen had. Tijdens de wereldoorlogen was het de favoriete plek van smokkelaars, om goederen over de Nederlandse grens te krijgen.

 

5. Terug in de tijd in de Voerstreek

De tijd lijkt geen vat te hebben op de Voerstreek. Het is de dunst bevolkte regio van Vlaanderen, en in de kleine dorpjes vind je enkel pittoreske boerderijen en nostalgische huizen

De Bronnenwandeling (8,5 km) werd in 2012 verkozen tot de mooiste wandelroute van Vlaanderen Vakantieland - en terecht. Je wandelt door rustige bossen, langs uitgestrekte velden, typische vakwerkhuisjes, kastelen en dassenburchten. 

 

6. Het Drongengoedbos, de Hoge Venen van het Meetjesland

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Vlaanderen. Het is er heerlijk wandelen tussen de heide en de bomen, en de kleinsten dwalen vrolijk langs het kabouterpad op zoek naar nog kleinere vriendjes. Maar het allerbeste: vanaf april spot je er met wat geluk de kudde schapen die het bos onderhoudt. 

Een wandellus van 14,2 km toont je een stukje Hoge Venen in het Meetjesland, met loopbruggetjes, heivelden en eiken-berkenbossen. Midden in het bos vind je de Drongengoedhoeve, een voormalige abdijhoeve van de Norbertijnen van Drongen. 

 

7. Uitwaaien in het Zwin

Het Zwin is zonder twijfel een van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. De regelmatige overstromingen zorgen voor een bijzonder landschap waar talloze watervogels en duinkonijnen een thuis vinden. 

Op de Zwinwandelroute (12 km) struin je door de Zwinduinen en –polders en verken je de Hazegraspolder. Oude zeeweringsdijken getuigen van de strijd tegen de zee. Je wandelt door het Koningsbos, over knuppelpaden en tussen Schotse hooglandrunderen. Je wordt beloond met een grandioos uitzicht over de Zwinvlakte.

 

8. Kalmthoutse Heide

Een bezoek aan de Kalmthoutse Heide is een ontdekkingstocht. Verschillende bewegwijzerde wandelpaden leiden je door een weids landschap van natte heide, open zand, vennen en bossen. Slechts 20 minuten boemeltrein verwijderd van Antwerpen, maar hier waan je je in het buitenland. 

Een absolute aanrader is wandelpad 'Duin' (7,5 km, start vanaf bezoekerscentrum De Vroente). Deze route brengt je naar het hart van het stiltegebied, door uitgestrekte heidevlaktes, stukjes bos, duinen en begrazingsgebied. 

 

Nog niet uitgewandeld? 

Reeks
Natuur en avontuur