9 boeiende expo's in het najaar

8 boeiende expo's in het najaar

Dit najaar valt er veel moois te bekijken in de Vlaamse en Brusselse musea. Deze 8 tentoonstellingen zijn onze favorieten, van wereldberoemde topwerken tot 90's nostalgie.

1. Leuven in het teken van Dieric Bouts

Dit najaar viert Leuven haar belangrijkste schilder ooit: de 15de eeuwse Dieric Bouts. De Vlaamse Meester was vernieuwend voor zijn tijd en blijft tot vandaag inspireren in kunst, cultuur en wetenschap. Vier maanden lang kan je in Leuven naar expo's, voorstellingen, rondleidingen en concerten

Hoogtepunt is de expo in M Leuven, waar veel van zijn kunstwerken voor het eerst weer samen komen in zijn thuisstad. De tentoonstelling confronteert Bouts' oude kunst met moderne beeldcultuur, waaronder sportfotografen, filmmakers en game-ontwikkelaars. Het benadrukt dat Bouts een beeldenmaker was, geen romantisch genie, en plaatst hedendaagse kunst naast zijn werelberoemde werk. 

22 sep - 14 jan 2024

New Horizons | Dieric Bouts Festival

Leuven
Festival
Vanaf vr 20 okt

DIERIC BOUTS.

Leuven
Tentoonstelling

5. De 90's in het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn in Gent neemt je mee op een nostalgische trip naar de jaren 1990. In dit decennium veranderde ons dagelijks leven in sneltempo: met het internet, de eerste gsm’s en de commerciële televisie gaat er een nieuwe wereld open. Alles lijkt mogelijk, maar is dat ook zo?

Vandaag zijn rages, mode en muziek van toen opnieuw populair. We zingen luidkeels mee met ninetieshits. Friends is terug van nooit weggeweest. We verlangen naar wilde feesten in megadancings. Maar waarom zijn we zo nostalgisch naar deze periode?

6. Het vrouwelijk lichaam volgens Shoshana Walfish

Het Joods Museum van België toont de schilderijen van Shoshana Walfish, een Canadese kunstenares die in Brussel woont. 

Ze stelt vragen over de vrouw als object: ze onderzoekt de blik, objectificatie en verhalen uit de kunstgeschiedenis met een surrealistische en absurde inslag. Ze maakt ook verbindingen tussen lichamelijkheid, natuur, wetenschap en samenleving.

8. Krasse koppen: tronies in het KMSKA

De eerste grote expo in het KMSKA sinds de opening is gewijd aan het 17de eeuwse genre van de tronie: kleine, indringende schilderwerken van het gezicht. Kunstenaars zoals Rubens, Rembrandt en Vermeer experimenteerden ermee, los van bijbelse of mythologische context.

Deze expo toont 76 nationale en internationale topstukken uit die periode, waarbij het niet om portretten gaat maar om de anonieme modellen die hun gezichten aanboden voor creatieve experimenten. Leuk: je kan zelf een digitale tronie creëren

20 okt - 21 jan 2024

Krasse koppen. Bruegel, Rubens en Rembrandt

Antwerpen
Tentoonstelling

Bezoek gratis meer dan 230 Belgische musea, inclusief alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum