Begijnhofkerk Mechelen

7x Vlaamse Meesters in kerken en kastelen

Heel wat internationale musea tonen het werk van onze Vlaamse Meesters. Maar wist je dat je ook gewoon om de hoek een Rubens of Van Dyck kan bewonderen? Hier leer je de werken en hun meesters écht (en vaak gratis) kennen.

1. In de voetsporen van Anthony van Dyck

In Zaventem bewonder je het machtige schilderij en topstuk De liefdadigheid van Sint-Martinus op exact dezelfde plaats waar de kunstenaar Anthony Van Dyck stond toen hij het resultaat van zijn werk beoordeelde. Inclusief lichtinval van rechts.

Fans van Anthony van Dyck kunnen zijn werk Christus aan het kruis ook spotten in in de adembenemende Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

2. Rubens in de hemel op aarde

Bij de inwijding in 1621 noemden de Antwerpenaren de Sint-Carolus Bormeuskerk “een hemel op aarde”, en dat is het nog steeds. In deze tempel van marmer en goud hangt onder andere Rubens’ meesterwerk De terugkeer van de Heilige Familie. Dat na tal van omzwervingen – onder meer via The Metropolitan Museum of Art in New York – in 2017 terugkeerde naar zijn originele plek.

3. Iconisch meesterwerk in Gent

Schilderijen die de koers van de westerse schilderkunst hebben veranderd, zijn hoogst zeldzaam. De Aanbidding van het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck is zo’n werk. Een bezoek aan de kathedraal zou op de bucketlist van elke kunstliefhebber moeten staan.

4. Onthaasten in Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek ligt in een park van 49 hectare met zowel indrukwekkende dreven, kleine wandelpaden als de Sint-Gertrudiskapel. In deze kapel hangt (tijdelijk een reproductie van) het schilderij Het visioen van de heilige Gertrudis van Barokkunstenaar Gerard Seghers.

5. Torenhoog spektakel in Zoutleeuw

Liefst 18 meter, ofwel een flatgebouw van 6 verdiepingen: zo hoog is het Sacramentshuis van de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw. Deze ‘toren’ vervaardigd door kunstenaar Cornelis II Floris verbeeldt tientallen verhalen uit het christendom. Wie goed kijkt, ontdekt onder meer de schepping van Eva, Mozes met de stenen tafelen en het Laatste Avondmaal. Kortom, je bingewatcht hier een complete Netflix-serie, gebeiteld in witte zandsteen.

6. Antieke goden die boven de Hofkamer zweven

Opgepast. Je zou zo voorbij deze bijzondere Antwerpse plek wandelen. Ga binnen langs de fraaie poort en ontdek achteraan de Hofkamer met de grootste plafondschildering op doek in West-Europa. Tip: Vanuit de tuin zie je de imposante klokkentoren van de kathedraal en kan je meegenieten van een intiem beiaardconcert.

7. De aanbidding van Peter Paul Rubens

In Mechelen flaneer je te voet van de ene historische kerk naar de andere. Spring zeker eens binnen in de Sint-Janskerk voor De aanbidding der wijzen door Peter Paul Rubens. Tip: in de toren zitten ook unieke veertiende-eeuwse muurschilderingen verborgen.

Beleef onze Vlaamse Meesters waar ze thuis zijn

Op maar liefst 75 bijzondere plekken in Vlaanderen kun je kennis maken met verborgen parels van Vlaamse Meesters.

Ontdek ze allemaal
Reeks
Museum