U bent hier:

7x prachtig wandelen dicht bij huis

7x prachtig wandelen dicht bij huis

7x prachtig wandelen dicht bij huis

Je hoeft niet naar een uithoek van het land voor een mooie wandeltocht, -route of -activiteit.


Geniet van je wandeling of fietstocht, maar denk aan de veiligheid:

  • Blijf zoveel mogelijk in je eigen buurt en vermijd te verre verplaatsingen.

  • Houd altijd afstand van andere wandelaars en fietsers (behalve je gezinsleden). Is dat niet mogelijk? Keer dan terug op een rustiger moment.

Lees alle maatregelen na op info-coronavirus.be


 

1. Mysterie in Silsombos

Tussen Nederokkerzeel en Erps-Kwerps in de vallei van de Weesbeek en de Molenbeek ligt het Silsombos. Het lijkt de perfecte setting voor een stripalbum van de Kiekeboes, maar het zijn wel degelijk échte plaatsen.

Sterker nog: het is een groene oase tussen Mechelen, Leuven en Brussel. Je kuiert hier tussen natte bossen, moerassige graslanden en woeste eiken. 

Legendes en natuur zijn er met elkaar verstrengeld dankzij de mysterieuze sluiers van ochtendnevel en de kreet van een steenuil bij avondschemer. En dan is er nog het Onze-Lieve-Vrouwbeeld met de onheilspellende bijnaam 'de Zwarte Madam', statig onder een eeuwenoude eik ... 

 

2. Wijnwandelen in het Hageland

Iets minder beroemd dan de Bourgogne, maar het Hageland staat toch ook bekend als wijnstreek. Op de flanken van de Wijngaardberg in Wezemaal worden de druiven nog geteeld zoals tijdens de middeleeuwen.

Vanuit het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn start je de Wijngaardbergwandeling met verrassende panorama's, indrukwekkende wijn- en fruitboomgaarden en natuurgebieden. Liefhebbers kunnen er zelfs een bezoekje aan een wijnboer regelen.  

Ook vanuit Tielt-Winge kan je prachtig wandelen richting wijndorp Houwaart.

 

3. De Sahara

Wist je dat de bekende Afrikaanse woestijn genoemd is naar een natuurgebied in Lommel? Of was het omgekeerd ... In ieder geval zijn het allebei grote zandvlakten.

De Lommelse Sahara heeft echter een aantal troeven waar zijn zuiderse broer niet aan kan tippen: je vindt er geurende naald- en loofbossen, helderblauwe meertjes en de kans dat je er neervalt van de dorst is verwaarloosbaar. Helaas is ook de kans dat je er een kameel tegenkomt noemenswaardig kleiner.

Tip: neem een hangmat mee op je wandeling - je kan er gratis een ontlenen aan de balie van evenementenhal De Soeverein.

 

4. Vlaamse Ardennen op hun best in Bos 't Ename

Ename was eeuwen geleden een havenstadje aan de Schelde. Samen met de abdij vormt het een pittoresk decor voor het Bos t'Ename, dat gedeeltelijk als natuurreservaat wordt beheerd. Een bewegwijzerd wandelpad start aan het museum PAM Ename en verblijdt je met botanische en historische weetjes. 

Weetje: in 2002 werd het Bos t'Ename bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Het was een primeur dat deze prijs naar een landschap ging, en niet naar een monument. Dan zal het wel de moeite zijn, niet?

 

5. Havens en polders in Antwerpen

Rustig wandelen in de Antwerpse Haven? Het klinkt als een bedenkelijke tip. De Opstalvallei is echter een verrassend stukje natuur tussen Berendrecht en de haven.

Wandel langs beken, velden en de Dorpsdijk, een van de oudste dijken in Vlaanderen. De wandeling eindigt in het Reigersbos, waar ooit een van de grootste reigerkolonies van West-Europa woonde. De reigers zijn met minder dan vroeger, maar je ziet ze hier nog steeds.

 

6. Beboste duinen in De Haan

Natuurgebied de Duinbossen strekt zich uit van Wenduine tot Bredene, met - jawel - beboste duinen.

Het charmante tramstationnetje in het centrum van De Haan dient als ideaal vertrek- en eindpunt. Wandel langs chique villa's in belle-époquestijl, strand en duinen en dwars door het grote natuurgebied. 

 

7. Stiltegebieden

Helemaal stil is het niet, maar veel meer dan rietgeruis, watergekabbel en je eigen voetstappen zal je er niet horen. Het zijn gebieden waar een heel goede akoestische kwaliteit is vastgesteld. Wat dat precies is, kan je het beste zelf ontdekken:

  • In Bornem, langs de oevers van de Schelde, broekbossen en vrolijk ritselende populieren.
  • In Gerhagen, waar je vanop een ligbank, hangmat, en touwparcours (om met de ogen dicht te wandelen!) extra van de stilte kan genieten.
  • In Stekene, langs de vaart en sappige weiden.

 

Meer prachtige wandelroutes?

Foto: Visit Flanders


Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.