UiT

7x plezier onder de grond

Grotten, tunnels, kelders en riolen: hier ontsnap je aan de warmte tijdens een hittegolf.

1. De Limburgse Mergelgrotten

Toen Limburg nog zeebodem was (dat is langer geleden dan het eerste seizoen van F.C. De Kampioenen) mengden de schelpen van zeedieren zich met Vlaemsche klei tot mergel. Met deze kalksteen werden eeuwen geleden al hele kerken en burchten gebouwd.

De ontginning van mergel resulteerde in meer dan 300 km aan ondergrondse gangen. Exotisch: het is er continu 11 gradenDuik de mergelgrotten in.

2. De Sint-Annatunnel

Nooit van gehoord? De bijnaam 'voetgangerstunnel' doet wellicht meer belletjes rinkelen. Hij brengt je niet alleen naar de overkant van de Schelde in Antwerpen, maar is ook een prachtig art deco-bouwwerk met authentieke houten roltrappen - nog altijd dezelfde als bij de opening in 1933.

Als je er toch bent, steek dan je voeten in het zand aan Sint-Anneke Plage en bestel 's avonds een portie mosselen in de Scheldebocht. De zonsondergang is er het mooiste van de stad.

3. Het Coudenbergpaleis

Waar nu het Koninklijk Paleis staat, aan het Warandepark in Brussel, stond ooit een nog veel groter exemplaar: het Coudenbergpaleis. Ronkende namen als Keizer Karel en powerkoppel Albrecht en Isabella beleefden er hun piekjaren.

Een verwoestende brand in 1731 maakte het helaas met de grond gelijk. De kelders bleven echter intact en zijn nu een fascinerende archeologische site.

4. De Antwerpse ruien

In de Middeleeuwen waren de ruien een bovengronds net van waterwegen dat Antwerpen voorzag van drinkbaar water en een binnenhaven. Later dienden ze als riolen en uiteindelijk werden ze overwelfd

Verken de onderbuik van de stad langs oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen.

5. Het Riolenmuseum

In dit museum geen feeërieke schilderijen of nostalgische kleinoden. Wel alles over de honderden kilometers aan riolen die dagelijks duizenden liters afvalwater slikken.

Maak vanaf 30 juni opnieuw kennis met ondergronds Brussel, nat en droog: van de Molenbeek tot de Zenne, inclusief de grote waterbekkens onder metrostations Anneessens en Beurs. En je bewandelt uiteraard ook zelf een stukje riool. 

6. Het Gallo-Romeins Museum

Om een zo archeologisch mogelijke sfeer op te roepen, werd het Gallo-Romeins Museum in Tongeren grotendeels onder de grond geïnstalleerd. Lekker koel!

Dat het er over Galliërs en Romeinen gaat, had je wellicht al uit de naam afgeleid. Het is veel meer dan dat: bekijk er een vuurstenen vuistbijl van 300.00 jaar oud, materiaal van de allereerste boeren en gouden munten uit de tijd van Ambiorix.

7. IJskelders

Alleen al van het woord 'ijskelder' krijg je het aangenaam fris, niet?

Een paar honderd jaar geleden waren deze bouwwerkjes populair als accessoire op kasteeldomeinen, om in de winter vol te stouwen met natuurijs. Dankzij de goede isolatie konden de kasteelheren vervolgens de hele zomer hun mojito's van ijs voorzien. Tegenwoordig zijn ze vooral populair onder vleermuizen. Niet voor whisky on the rocks, maar als overwinteringsplaats.

Bezoek ijskelders in Hulshout, EverbergBeveren, Maasmechelen, Huizingen of Borgloon.

Reeks
Zomer