UiT

7x in de kajak of kano op Vlaamse rivieren

Je hoeft de keien van de Lesse niet te trotseren voor wat kajakpret: ook in Vlaanderen kan het. Dit zijn de mooiste plekken voor een dagje plezier op het water, in de kajak of kano.

 

1. De Leie in en rond Gent

Het historische centrum van Gent is prachtig, en het allermooiste zicht heb je vanop het water. Peddel tussen Gras- en Korenlei, langs het STAM, en voor je het weet ben je de stad uit en vaar je tussen de prachtige landgoederen en pittoreske huisjes in Afsnee en Sint-Martens-Latem. Bewonder zeker ook de oude abdij van Drongen, vanop het water.

> Of huur een kajak in Drongen

 

2. Groot plezier op de Kleine Nete 

Tussen Retie en Grobbendonk ligt een route van maar liefst 25 km waarop je de Kleine Nete kan afvaren. De smalle rivier meandert kriskras door de stille Kempen. Dankzij de uitstekende waterkwaliteit is het de favoriete bestemming van vele zeldzame vissen. Je vaart tussen velden en bossen - altijd in het groen. Het allermooiste stuk is het laatste - tussen Herentals en Grobbendonk (ongeveer 5 km). 

> Huur een kajak in Retie, Kasterlee, Lichtaart of Herentals

> Huur een kajak in Retie, Kasterlee, Geel, Lichtaart of Herentals

 

3. Door de Nieuwpoortse polders

Ook aan de kust kan je een tochtje maken over het kanaal Nieuwpoort-Plassendale. Geniet van het groene polderlandschap en wees voorbereid op enkele bescheiden hindernissen.

 

4. De bochten van de Dijle

De Dijle verwelkomt kano- en kajakvaarders tussen Korbeek-Dijle en Rotselaar. Dankzij de vele bochten geniet je van een gevarieerd landschap waar je met wat geluk ijsvogels, bevers en libellen kan spotten. Peddel door prachtige natuur en bewonder het statige kasteel van Arenberg.

> Huur een kajak of kano in Korbeek-Dijle

 

5. Peddelen met een doel in Brussel

Kajakken in het centrum van grootstad Brussel is sowieso bijzonder, maar dankzij Canal it up is het zelfs nuttig. Onder begeleiding vis je per kajak naar afval in het kanaal, en je ontdekt welke oplossingen de problemen van afval, slechte waterkwaliteit en gebrek aan natuur kunnen oplossen.

 

6. Ooievaars en bevers langs de Durme 

Stap in je kajak op de Markt van Lokeren, en peddel de stad uit tot in natuurgebied Daknamse Meersen. Kijk onderweg uit naar broedende ooievaars en ravottende bevers. Ook aalscholvers, reigers en zelfs ijsvogels zijn hier geregeld te zien.

> Huur een kajak in Lokeren

 

7. De meanderende Demervallei 

Tussen Scherpenheuvel-Zichem en Aarschot meandert een mooi stukje Demer met enkele leuke stroomversnellingen. In droge periodes kan het echter zijn dat het water te laag staat om te bevaren. Hier kan je voornamelijk kano's huren.

 

Nog meer waterpret?

 

Heb je zelf een kajak, of kan je eentje lenen?

Dan kan je op bijna alle binnenwateren op verkenning gaan. Er zijn maar een paar plaatsen waar je (logisch) met je kajak niet in mag:

  • het Kanaal Gent-Terneuzen
  • de Beneden-Zeeschelde
  • de binnenarmen van waterwegen zoals de Reien in Brugge en de Afleidingsvaart van de Nete rond Lier 

 

Lees ook

Reeks
Zomer