U bent hier:

7x cultuur in het groen

7x cultuur in het groen

7x cultuur in het groen

Zin in kunst of geschiedenis, maar niet in binnen zitten? Kies dan voor een portie cultuur en natuur in één. Dit zijn onze favorieten.


1. Atlantikwall in Oostende

Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde Duitsland een 5.000 kilometer lange verdedigingslinie aan langs de Atlantische kust, van Noorwegen tot de Pyreneeën: de Atlantikwall.  

In provinciedomein Raversyde bij Oostende tref je achter de duinen meer dan 60 bunkers, observatieposten en geschutstellingen, verbonden door 2 kilometer open of onderaardse gangen. Samen vormen ze een van de best bewaarde delen van de Atlantikwall

Daarnaast geniet je in Raversyde van prachtige natuur met een veelheid aan fauna en flora, waterpartijen en verborgen historische plekjes. Ook een bezoekje waard: op het domein vind je tevens een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (V.O.C.).

 

2. Verbeke Foundation 

In een verlaten hoek van het Waasland, in Kemzeke, vind je de privé-collectie van twee kunstverzamelaars. In de loodsen van een oud transportbedrijf en in het omliggende natuurgebied zijn duizenden collages en assemblages tentoongesteld, voornamelijk van Belgische kunstenaars uit de 20ste eeuw - o.a. grote namen zoals Jan Fabre, Panamarenko, Luc Tuymans en zelfs Louis Paul Boon.

Verbeke Foundation is een fascinerende en unieke plek. Geen net gebouw met witte muren en uitgekiende belichting, maar ruwe loodsen, monumentale industrieel aandoende installaties temidden van woekerende natuur. 

 

3. Fietsen langs kunst en architectuur

Vlaanderen bevat een schat aan hedendaagse kunst en bijzondere architectuur in de openbare ruimte. Vijf gloednieuwe fietsroutes, een in elke provincie, brengen je van het ene topkunstwerk naar het andere.

De routes gaan van 40 tot 71 kilometer. Sommige zijn best pittig, met veel klimmen en dalen. Tip: maak er een tweedaagse van en combineer met een overnachting en een museumbezoek in de buurt.

'Kunst op de kaart' is een iniatief van Klara, Vlaanderen Vakantieland en Vlaanderen Fietsland.

 

3. Beeldende kunst en muziek in Plantentuin Meise

In de Plantentuin is het sowieso al heerlijk toeven, maar deze zomer valt er extra veel te beleven.

De kunstroute 'Natura Inspiratus' trakteert je op keramiek, schilderijen, gedichten, installaties, fotografie, luisterverhalen, lanscape-art … Elke kunstenaar liet zich inspireren door het thema natuur. Nog tot 30 augustus geniet je bovendien elke dag van een coronaproof concert van klassieke of lichte muziek of hedendaagse dans. 

Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kan er eind juli terecht voor workshops, gaande van macrofotografie tot kamerplanten stekken.

 

4. Neanderthalers in Lanaken

De Neanderthalersite in het Limburgse Veldwezelt is een unieke archeologische site waar je kennismaakt met - uiteraard - de Neanderthalers, maar ook met de ijstijden en de evolutie van het klimaat. De site bevat sporen van bewoning van maar liefst 133.000 jaar geleden.

Op deze fijne en groene openluchtsite maak je een sprong terug in de tijd. Je ontmoet de wolharige neushoorns, de bizons en een mammoet. 

 

5. Het Karrenmuseum in Essen

Ook in het Karrenmuseum loop je niet langs toonzalen en vitrines. Het is een openluchtmuseum: in het feeërieke bos wandel je langs charmant ogende scharensliepen (dat zijn karren van scharen- en messenslijpers), bakkers- en ijskarren, sierlijke koetsen en lijkwagens. In de smidse weerklinkt de hamer op het aambeeld, voel je de hitte van het vuur en ruik je de geur van metaal.

 

6. Beeldentuin in het Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is in feite een groot stadspark, maar dan een met een schitterende verzameling moderne beeldhouwkunst. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Rik Wouters, Panamarenko, Ai Weiwei ... geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

In dit gratis toegankelijke openluchtmuseum maak je op een laagdrempelige manier kennis met kunst.

 

7. Tot rust komen in Bokrijk 

Openluchtmuseum Bokrijk hoeven we wellicht niet voor te stellen - tenzij je er sinds de uitstap in de lagere school niet meer geweest bent en de herinneringen stilaan vervagen.

In het groene domein kom je tot rust en kan je nostalgisch wegdromen naar een simpeler verleden zonder files en deadlines. De 124 historische gebouwen, afkomstig uit verschillende Vlaamse regio's en tijdsperiodes tonen leven en ambachten van vroeger. 

Tip voor kleine speelvogels: Bokrijk staat bekend om zijn fantastische speeltuin.

 

Eindeloos plezier met een museumpas

Tip: Bokrijk, het Karrenmuseum en Plantentuin Meise zijn gratis toegankelijk met je museumpas.