MIMA Museum

7 zomerse expo's

Van statige stadspaleizen tot geschilderde vakantietaferelen: deze zeven tentoonstellingen moet je deze zomer gezien hebben.

1. Op reis met Anna Boch in Mu.ZEE

Mu.ZEE in Oostende viert de zomer met een knaller van een expo gewijd aan Anna Boch, een van de grootste Belgische schilders uit het impressionisme. Anna Boch schilderde het liefst de zee, de natuur en haar reizen: laat je meenemen naar rotsen met azuurblauw water, een parasol langs een pastelkleurig bloementapijt of een schattig boerderijtje in de ochtendzon. 

Anna verzamelde zelf ook een indrukwekkende kunstcollectie: daaruit bewonder je in het museum werken van onder andere Vincent Van Gogh, Paul Signac, Paul Gaugin

2. Lokale kunst in het Kasteel van Leut

Het statige kasteel van Leut (in Maasmechelen) heeft een rijke geschiedenis: nadat de laatste kasteelheer vertrok deed het nog dienst als ziekenhuis, materniteit en rusthuis. Deze zomer gooit het kasteel de deuren weer open voor een gratis tentoonstelling: je bekijkt er de mooiste werken van lokale kunstenaars. 

Even bijtanken? Kies een plekje in de zomerbar in het oude koetshuis, of scoor lokaal lekkers in de tijdelijke buurtwinkel. Voor kinderen is er een speelse wandeling met Sarah van Ketnet, en wie wil kan zelfs blijven slapen op de gezellige kasteelglamping op het domein.

3. Alle kleuren van Leen Voet in Museum M

In Museum M in Leuven stap je binnen in de kleurrijke wereld van Leen Voet. Met een vleugje humor stopt ze stukken uit culturele, persoonlijke en historische contexten in haar series schilderijen, tekeningen en installaties. 

Tussendoor ben je welkom in de zomerbar van het museum voor een verfrissend drankje. 

4. Huizenjagen in het Paleis op de Meir

Stel je voor: het Paleis op de Meir staat te koop en jij komt een kijkje nemen met je immomakelaar. Ben je meteen verliefd, of kunnen de eerdere renovaties van Napoleon en Willem van Oranje wel een opfrisbeurt gebruiken? Kruip in de huid van een huizenjager met onbeperkt budget en kom naar de kijkdagen van de prachtige stadsresidentie. 

Een gloednieuwe audiogids neemt je mee door de statige salons, de balzaal en de slaapkamers. Ook kinderen zijn meer dan welkom: ontdek tijdens een spannende speurtocht alle geheimen van het bijzondere pand. Eindigt jullie bezoek met een bod? 

5. Naar het strand met Jean Jullien in het MIMA

In het MIMA in Brussel kan je deze zomer naar Studiolo, de eerste solotentoonstelling van de Franse kunstenaar Jean Jullien. De kunstenaar werd wereldberoemd met een tekening die hij maakte na de aanslagen in Parijs, maar doorgaans is zijn werk veel vrolijker van aard.

Met veel natuur, strandtaferelen en landschappen gaat hij op zoek naar geluk. Naast heel wat werken schilderde Jullien bovendien zijn commentaren op de muren, zodat je ter plekke in het hoofd van de kunstenaar kan kijken. 

6. Door het oog van de fotograaf in de Sint-Pietersabdij

Filip Claus is vooral bekend als fotograaf bij De Morgen, maar ook na zijn vertrek bij de krant blijft hij geëngageerd straatfotograaf. In de tentoonstelling Oog(st) neemt Claus je mee door 40 jaar recente geschiedenis. De beklijvende beelden en zijn persoonlijke commentaar geven je een bijzonder inzicht in de niet altijd evidente werkomstandigheden van de fotograaf. 

7. De kleurrijkste plekken van Brussel met Mous Lamrabat

Kleurrijke omhelzingen in de woestijn, hennatattoos die flirten met pop art, populaire symbolen in een bijzondere context ... Fotograaf Mous Lamrabat zet de wereld graag op zijn kop. In de gratis tentoonstelling A(r)mour gaat de Marokkaans-Belgische fotograaf op zoek naar een vleugje Noord-Afrika in Brussel. Het resultaat is een reeks foto's vol prachtige kleren, op de kleurrijkste plekken in de hoofdstad. 

Bezoek gratis meer dan 230 Belgische musea, inclusief bijna alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas

Meer expo's deze zomer

Meerdere dagen en locaties

Thread The Needle

Reeks
Zomer