5 vrolijke lentewandelingen

7 vrolijke lentewandelingen

Nog heel even en de fruitstreek verandert in een grote bloesemzee, terwijl het Hallerbos zijn kleurige tapijt van paarse hyacinten uitrolt. Een uitstekend moment voor een frisse wandeling.

 

1. Bloesems en romeinen in Landen

De Panbruggewandeling stuurt je 9 km lang over de Romeinse Heirbaan die duizenden jaren geleden al van Tongeren naar Tienen liep. Wandel door de vallei van de Molenbeek tussen fruitboomgaarden en vruchtbare akkers: een adembenemend bloesemlandschap. Misschien was het wel door de lekkere honing, dat de Romeinen hier ooit kampeerden?

 

2. Het bloementapijt van het Muziekbos

Binnenkort zakken weer bussen vol wandelgrage dagjestoeristen af naar het Hallerbos om er de prachtige paarse boshyacinten en gele narcissen te bewonderen. En we kunnen ze geen ongelijk geven - het is een indrukwekkend schouwspel. Maar even tussen ons: in het Muziekbos in Ronse vind je minstens evenveel bloemen en aanzienlijk minder mensen. 

 

3. Bosanemonen in het Bertembos

Nog wat te vroeg voor de boshyacinten? Al vanaf maart (en vaak tot in mei) bloeien in heel wat loofbossen in Vlaanderen bosanemonen, met hun mooie witte bloempjes. In het Bertembos zijn de anemonentapijten bijzonder dicht: miljoenen bloempjes kleuren de bodem er wit.

Tip: ook in het Zevenbergenbos in Ranst, de Zwalmvallei in Brakel en stukken van het Zoniënwoud kan je bosanemonen zien bloeien. 

 

4. Ooievaars spotten in het Zwin

Zwin Natuur Park in Knokke-Heist is zowat de internationale luchthaven voor vogels. En in het voorjaar is het er extra druk, want dan arriveren er heel wat trekvogels na een warme winter in het zuiden. In het Natuurpark kan je de ooievaars van dichtbij bewonderen, dankzij een speciale ooievaarstoren en de nestpalen die overal in het park verspreid staan. Tijdens de zwinwandeling in de omgeving ontmoet je bovendien ook een kudde pluizige gallowayrunderen. 

 

5. Bloesempret in Alden Biesen

Kasteeldomein Alden Biesen ligt midden in het Haspengouw en is daarom de ideale uitvalsbasis voor een vrolijke bloesemwandeling. Voor kinderen is er een fruit- en bloesemspeurtocht en zelfs een speciale kleuterwandeling, en je kan bovendien een picknickmand vol heerlijke streekproducten reserveren voor onderweg.

 

6. Wollige vriendjes in het Drongengoedbos

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Vlaanderen. Het is er heerlijk wandelen tussen de heide en de bomen, en de kleinsten dwalen vrolijk langs het kabouterpad op zoek naar nog kleinere vriendjes. Maar het allerbeste: vanaf april spot je er met wat geluk de kudde schapen die het bos onderhoudt. 

 

7. Stevig klimmen in de mijnstreek

Voor een stevige klim hoef je heus niet helemaal naar de Baraque de Fraiture. Al eens aan een mijnterril gedacht? Zet koers naar Beringen of Genk en smeer alvast je benen in voor een aardig stukje bergop. Eenmaal boven word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht.: geen betere plek om de lente te zien ontluiken.

 

Lees ook

De vijf leukste lente-uitjes

Verder lezen 

Prachtig wandelen dicht bij huis

Verder lezen 

8 prachtige wandelroutes in de natuur

Verder lezen