5 vrolijke lentewandelingen

7 vrolijke lentewandelingen

Zeeën van bloesems, weelderige bloementapijten en mooie uitzichtplekjes: deze frisse wandelingen sturen je langs het allermooiste van de lente.

1. De eerste voorjaarsbloeiers in Vorselaar

Al vanaf maart (en vaak tot in mei) bloeien in veel loofbossen bosanemonen, met witte bloempjes die als allereersten de lente aankondigen. Zoals in Lovenhoek in Vorselaar: wandel door de kronkelende vallei van de Molenbeek en bewonder onderweg tapijten van bosanemonen en sleutelbloemen

Ook in het Meerdaalwoud en Heverleebos, net buiten Leuven, kan je in de vroege lente al een tapijt van bosanemonen bewonderen. 

2. Bloesems en kastelen in Sint-Truiden

Na de bosanemonen zijn de bloesems aan de beurt: in april wandel je in de Limburgse fruitstreek door een zee van witte en roze bloempjes. In Sint-Truiden stuurt de Perenboomgaardwandeling je langs al die bloemenpracht. Wandel door pittoreske dorpjes als Zepperen en Hoepertingen naar Kasteel Mariagaarde, en je passeert onderweg heel wat boomgaarden die volop in bloei staan. 

3. Ooievaars in het Zwin

Zwin Natuur Park in Knokke-Heist is een internationale luchthaven voor vogels. In het voorjaar is het er extra druk, want dan arriveren er heel wat trekvogels na een warme winter in het zuiden.

In het Natuurpark kan je de ooievaars van dichtbij bewonderen dankzij een speciale ooievaarstoren en de nestpalen die overal in het park verspreid staan. Tijdens de zwinwandeling in de omgeving ontmoet je bovendien ook een kudde pluizige gallowayrunderen. 

4. Het bloementapijt van het Muziekbos

Je kent misschien het Hallerbos, dat vanaf eind april overspoeld wordt door een prachtig tapijt van paarse boshyacinten - en honderden wandelaars die het spektakel komen bewonderen. Je kan ze geen ongelijk geven: het is een indrukwekkend schouwspel. 

Maar even tussen ons: wist je dat nog heel wat andere natuurgebieden in West- en Oost-Vlaanderen prachtig paars kleuren? Het Muziekbos in Ronse bijvoorbeeld, je vindt er bijna evenveel bloemen en aanzienlijk minder mensen. 

5. Japanse Kerselaars in Vlaanderen

In Japan is het feest als de kerselaars in bloei staan en alles in het roze hullen: HanamiGelukkig hoef je niet ver te reizen om de roze wolken te zien: in de Japanse Tuin van Hasselt kan je (een beetje) proeven van het kersenbloesemfeest. Wandel door het park en kies een mooi plekje uit voor je picknick, of koop een Japanse lekkernij aan een van de eetkraampjes. 

Wist je dat er ook in het Arboretum van Kalmthout Japanse kerselaars staan? Zestig jaar geleden werden daar heel wat verschillende varianten van de bomen geplant, zodat er de hele lente lang altijd wel eentje in bloei staat. 

6. Tulpen in Meerdonk

Grote en kleine plassen, melancholische knotwilgen, fluitende vogeltjes ... Het Saleghem krekengebied in Meerdonk is in elk seizoen een wandeling waard. In de lente verbergt het gebied nog een kleurrijke verrassing: onze noorderburen huren er velden om tulpen te kweken. De felrode, gele of roze tulpen bloeien van eind maart tot mei (rond half april zijn ze op hun allermooist) en zorgen voor bont gestreepte velden in het natuurgebied. 

7. Stevig klimmen in de mijnstreek

Voor een stevige klim hoef je heus niet helemaal naar de Baraque de Fraiture. Al eens aan een mijnterril gedacht? Zet koers naar Beringen of Genk en smeer alvast je benen in voor een aardig stukje bergop. Eenmaal boven word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht: geen betere plek om de lente te zien ontluiken.

Reeks
Lente