5 vrolijke lentewandelingen

7 vrolijke lentewandelingen

Zeeën van bloesems, weelderige bloementapijten en wollige schaapjes: deze frisse wandelingen sturen je langs het allermooiste van de lente.

 

1. Bloesems en kastelen in Sint-Truiden

In april ontwaakt de Limburgse fruitstreek met een betoverend schouwspel: een zee van witte en roze bloesems. In Sint-Truiden stuurt de Perenboomgaardwandeling je langs al die bloemenpracht. Wandel door pittoreske dorpjes als Zepperen en Hoepertingen naar Kasteel Mariagaarde, en je passeert onderweg heel wat boomgaarden die volop in bloei staan. 

 

2. Het bloementapijt van het Muziekbos

Je kent het Hallerbos wel, waar elke lente duizenden wandelaars de prachtige paarse boshyacinten en gele narcissen komen bewonderen. We kunnen ze geen ongelijk geven, het is een indrukwekkend schouwspel. Maar even tussen ons: in het Muziekbos in Ronse vind je minstens evenveel bloemen en aanzienlijk minder mensen. 

 

3. Bosanemonen in Lovenhoek

Nog wat te vroeg voor de paarse boshyacinten? Al vanaf maart (en vaak tot in mei) bloeien in veel loofbossen bosanemonen, met witte bloempjes die minstens even mooi zijn. Zoals in Lovenhoek in Vorselaar: wandel door de kronkelende vallei van de Molenbeek en bewonder onderweg tapijten van bosanemonen en sleutelbloemen

 

4. Ooievaars in Het Zwin

Zwin Natuur Park in Knokke-Heist is zowat de internationale luchthaven voor vogels. In het voorjaar is het er extra druk, want dan arriveren er heel wat trekvogels na een warme winter in het zuiden.

In het Natuurpark kan je de ooievaars van dichtbij bewonderen, dankzij een speciale ooievaarstoren en de nestpalen die overal in het park verspreid staan. Tijdens de zwinwandeling in de omgeving ontmoet je bovendien ook een kudde pluizige gallowayrunderen. 

 

5. Wollige vriendjes in het Drongengoedbos

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Vlaanderen. Het is er heerlijk wandelen tussen de heide en de bomen, en de kleinsten dwalen vrolijk langs het kabouterpad op zoek naar nog kleinere vriendjes. Maar het allerbeste: vanaf april spot je er met wat geluk de kudde schapen die het bos onderhoudt. 

 

6. Sierbloemen spotten in Lochristi

Wist je dat Lochristi wereldwijd beroemd is om zijn sierteelt? Al eeuwenlang worden in de streek prachtige bloemen gekweekt. Begin met een bezoek aan het Sierteeltmuseum, waar je alles leert over deze bijzondere bloemengemeente, en vertrek van daaruit voor een wandeling in de streek: je passeert langs velden en serres vol kleurrijke azalea's, orchideeën en begonia's. 

 

7. Stevig klimmen in de mijnstreek

Voor een stevige klim hoef je heus niet helemaal naar de Baraque de Fraiture. Al eens aan een mijnterril gedacht? Zet koers naar Beringen of Genk en smeer alvast je benen in voor een aardig stukje bergop. Eenmaal boven word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht.: geen betere plek om de lente te zien ontluiken.

 

Lees ook

Reeks
Lente