Vogelkijkhut Het Zwin

7 vogelkijkhutten voor kleine spotters

Niets beter dan een wandeling in de voorjaarszon om je batterijen weer op te laden. Volg je lentekriebels en trek naar buiten met de kinderen, de wijde natuur in. Hang een verrekijker rond je nek en spot de mooiste vogels in een van deze zeven vogelkijkhutten, stuk voor stuk gelegen in een prachtig natuurgebied.

 

1.  Verrassend huttenparcours op kindermaat

Het Zwinpark in Knokke-Heist is ongetwijfeld een van de bekendste Vlaamse natuurgebieden. Het is een paradijs voor planten en dieren en dankzij het huttenparcours ook voor kinderen. 

Luister naar een natuurverhaal in de vertelhut, loer door de verrekijker in de kijkhut of klim even hoog als de ooievaars in de ooievaarstoren.

 

2.  Speelse gezinswandeling nabij stad Antwerpen

De Hobokense polder is een groen pareltje vlakbij het stadscentrum van Antwerpen. Trek naar het gevarieerde landschap om te genieten van meer dan 500 plantensoorten. Houd halt bij kijkwand De Roerdomp waar trekvogels weer op krachten komen. 

Voor kinderen is plezier verzekerd met het gratis te ontlenen Natuurpunt-doe-rugzakje: ga op pad met een schepnetje, vergrootglas en determinatietabel.

 

3. Met een fluisterboot door het Blankaartmoeras

Doorheen het Blankaartmoeras en langs de Blankaartvijver vind je kindvriendelijke fietstochten en wandelingen. Waag een stap op de drijvende kijkhut om in alle rust de zeldzaamste vogels te bespieden. Staat het water in het gebied hoog genoeg, dan voert een fluisterboot je geruisloos door het moeras. 

Speurneuzen tussen de 5 en 11 jaar kunnen zich aan een mysterieuze zoektocht wagen. Haal het kaartje met weetjes en leuke doe-opdrachten aan het onthaal en vind koning Artul.

 

4.  Leerrijk spelplezier in Het Vinne

Het Vinne in Zoutleeuw is met zijn grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen een ware hotspot voor watervogels en reigerachtigen

Kinderen kunnen zich uitleven op de thematische speeltuin, de uitdaging aangaan met de dieren op het olympisch pad, hun zintuigen prikkelen op het zintuigenbeleefpad of zich van hun creatiefste kant tonen met het knutselboekje.

 

5.  Volg de vlonderpaden in de Damvallei

Haal je verrekijker boven en laat je betoveren door de gigantische variatie aan watervogels in en rond het Damvalleimeer. De Damvallei is een prachtig natuurgebied vlakbij Gent waar je de stad even kan ontvluchten. 

Verberg je in de kijkhut om de mooiste vogels te spotten. Trek je laarzen aan en maak een wandeling over de vlonderpaden. Ze geven het geheel een avontuurlijk tintje, waardoor kinderen zeker terug zullen willen komen.

 

6.  Vogels spotten in het groene Limburg

In het groene Limburg vind je het Hageven-De Plateaux, een oase van heide, vennen, bossen en graslanden. Het afwisselende landschap vormt een paradijs voor jonge vogelspotters. Meer dan 70 vogelsoorten broeden in dit natuurgebied hun jongen uit. 

Neem een kijkje in de twee vogelkijkhutten, die allebei een heel ander, maar verrassend mooi landschap onthullen.

 

7.  Uitwaaien in het polderlandschap

Tussen Blankenberge en Zuienkerke strekt zich vandaag de Uitkerkse Polder uit, het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen. Geniet van de frisse zeelucht en en maak een wandeling door het open weidelandschap

Vanuit de kijkhutten heb je een fluisterstil zicht op broedende weidevogels en trekvogels die er overwinteren. Voor kinderen valt er veel te ontdekken en het gebied is gemakkelijk toegankelijk voor kinderwagens.

Meer vogelkijkhutten

 

Lees ook

Reeks
Natuur en avontuur