Industriemuseum

7 musea over harde werkers

Deze musea vertellen over bijzondere beroepen en vergeten industrieën: bewonder enorme stoommachines, oude fabrieksgebouwen of indrukwekkende drukpersen.

1. Het industriële verleden van Gent

Het Gentse Industriemuseum - in het indrukwekkende gebouw van een oude katoenfabriek - vertelt de verhalen van verschillende generaties ondernemers, arbeiders en handelaars. In de collectie van het museum vind je klinkende drukpersen en bulderende weefgetouwen, en heel wat verhalen over mensen en machines. 

De tijdelijke expo Burn leert je bovendien alles over veiligheid en welzijn op de werkvloer, van 1800 tot vandaag. Hoe jongleren we met werktijd en vrije tijd? Verloopt de schafttijd zoals vroeger? Draaien er nog steeds ledematen in machines? Luister naar getuigenissen van vroeger en nu, test oud kantoormeubilair of duik in een donkere mijngang. 

2. Over schoenen en borstels

In het prachtige art decogebouw van Eperon d'Or, een voormalige schoen- en borstelfabriek in Izegem, leer je alles over de industriële geschiedenis van de omgeving. Ontdek duizenden schoenen, borstels in alle soorten en maten, de grootste bewaarde stoommachine van het land - en vooral heel veel verhalen. 

3. Een wereld onder de grond

De meest unieke job van dit lijstje is waarschijnlijk die van rioolwerker. Al is het maar omdat die in een wereld werkt die voor elk ander compleet onbekend is. Het Riolenmuseum brengt de onontdekte riolen dichter bij jou als bezoeker. Laat je meenemen - door een audiogids in sappig Brussels - op een ongewone reis in de ondergrondse vertakkingen van Brussel en waan je een echte rioolwerker.

4. In het spoor van een mijnwerker

In het imposante industriële mijnterrein van Beringen maak je kennis met de geschiedenis van de Limburgse mijnen. Leer in het Mijnmuseum alles over het werk diep onder de grond en het leven rond de mijn. 

Nog wat tijd over na je museumbezoek? Maak dan nog een wandeling op de historische mijnsite be-MINE, en ga uitwaaien op de avonturenberg of beklim een mijnterril. 

5. Het verhaal van het Belgische Manchester

La Fonderie ligt in Molenbeek, een buurt die ooit bekend stond als het Belgische Manchester. Vandaag is de oude bronsfabriek een museum dat vertelt over de arbeid en industrie in het Brussels Gewest, van vroeger tot nu. Niet alleen de grote collectie machines en gereedschappen, maar ook het indrukwekkende gebouw zelf is een bezoekje meer dan waard. 

6. De wereld van het vlas

Wist je dat Kortrijk al eeuwenlang befaamd is om zijn textiel? In Texture leer je alles over de linnen- en vlasnijverheid langs de oevers van de Leie, die de wereld veroverde. In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis, ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. En dat het vlas uit Kortrijk het zelfs tot in Amerikaanse dollarbriefjes schopte.  

7. De hoofdstad van de speelkaarten

Turnhout is niet alleen de hoofdstad van de Kempen, maar ook die van de speelkaart: zowat elk kaartspel ter wereld rolde hier van de drukpers. In het Nationaal Museum van de Speelkaart leer je alles over het productieproces van kaarten, en als je geluk hebt wordt de authentieke stoommachine voor je ogen in gang getrokken.

Bezoek gratis meer dan 230 Belgische musea, inclusief bijna alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum