Meisje in bos

7 heerlijke boswandelingen met het gezin

Een frisse neus halen? Deze acht bossen zijn een paradijs voor kinderen, met speelzones, zoektochten en kijkhutten.

1. Natuurpad Lovenhoek in Vorselaar

Het Natuurpad in Vorselaar werd in 2017 verkozen tot wandeling van het jaar en dat is natuurlijk niet toevallig. Spring van de ene stapstronk naar de andere, steek zonder natte voeten een beek over en picknick met een vogelconcertje op de achtergrond. 

2. Bosland in Lommel

Boslanduitgestrekt over Hechtel-Eksel, Peer, Lommel en Pelt, is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Je kan er terecht voor grote stukken speelbos met wilgenhutten en natuurlijke speeltuigen, of je kan kiezen voor een van de drie kindvriendelijke wandelingen. 

Langs het Reigerpad kan je speuren naar dierensporen, tokkelen op een reuzenxylofoon of even bellen met de boomtelefoon. Gaat je kleintje in de buggy mee? Rij dan zeker eens over het Lieveheersbeestjespad. En in een van de vijvers schijnt een monster te wonen met de mysterieuze naam Wazdeddo... 

3. Het Enamebos in Oudenaarde

Een boswandeling combineren met een cultuur en geschiedenis? Dan zit je in Bos 't Ename goed. Aan de rand van dit middeleeuwse bos liggen een Archeologisch Museum en een oude Abdijsite. Van daaruit vertrekken verschillende wandelpaden die jullie onderweg vanalles leren over de geschiedenis van het bos. Trek eropuit voor een leerrijk tochtje over de houten knuppelpaden, een halve meter boven de grond om de begroeiing niet te verstoren.  

4. Het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee

Een leuk weetje over het uitgestrekte Meerdaalwoud in Heverlee: aan de rand van het bos bevindt zich de Minnebron waar je je drinkbus kan vullen met zuiver bronwater. Vlakbij de bron zit nog een mooi 17de-eeuwse kapelletje verstopt tussen de bomen, en verder in het woud vind je ook nog de avontuurlijke speeltuin Everzwijnbad.  

5. Speuren in de Westhoek

In de Westhoek krijg je kinderen probleemloos en zonder morren de bossen in, dankzij niet minder dan 14 speciale speurzoektochten in evenveel bossen. Stijn het vliegend konijn vermaakt de kinderen tijdens het stappen met verrassende mysteries, leuke weetjes en plezante doe-opdrachten.

Het is de ideale manier om kinderen zonder zeuren te laten wandelen: de afstand van de speurtochten is ideaal en ze merken niet dat ze aan het wandelen zijn.

Mama Lies

6. Het Zoniënwoud

De koning der Belgische bossen blijft uiteraard het Zoniënwoud, met zijn statige beuken. Kies een van de vele gemeenten waarlangs je het bos kan betreden (Tervuren, Oudergem, Ukkel, Overijse ...) en ontdek elke keer nieuwe plekjes. Behalve de beukenkathedraal vind je er ook een bosmuseum,  een arboretum met 470 verschillende boomsoorten, de prachtige Koninklijke Loge, en een coole buitenspeeltuin.

7. Het Muziekbos in Ronse

Het Muziekbos in Ronse heeft twee ruime speelzones en verschillende bewegwijzerde wandelingen die je kan volgen. En wie goed zoekt vindt in het midden van het bos de Geuzentoren: een mysterieus bouwsel dat zo uit een sprookje lijkt te komen.

Reeks
Natuur en avontuur