Bijloke Wonderland

7 gezellige festivals om deze zomer van te genieten

Op deze sfeervolle festivals geniet je eindelijk weer van live muziek, theater of circus - en van zomerse drankjes, natuurlijk.

 

1. Altijd mooi weer op Zomerslag

C-mine in Genk is de hele zomer lang het decor voor Zomerslag. Tussen de monumentale schachttorens van de oude mijnsite Winterslag mag je neerploffen in een van de zomerbars en zorgeloos genieten van de zon, een concert, een voorstelling, een tentoonstelling of een dansfeestje. 

Ook voor de kleinste bezoekers is Zomerslag een feest: kinderen mogen spelletjes uitlenen, op expeditie in de mijn en zich laten verwonderen door theater- of circustoeren. 

 

2. Klassiek sur l'herbe op Walden Festival

Walden Festival is een gloednieuw festival, op 18 juli in het Brusselse Leopoldpark. Je kan er gezellig picknicken en intussen genieten van korte concerten: klassieke, hedendaagse, jazz en niet-westerse muziek staan allemaal op het programma. Laat je wegvoeren door de klanken van flamencogitaristen, oedspelers, een strijkkwartet of een mysterieus soundscape.

Geen tickets kunnen bemachtigen? Dan kan je meeluisteren via Klara, of alsnog twee gratis concerten meepikken in de Tuin van de Burgers in het park. 

 

3. Een stad vol circus tijdens CIRKL

Tijdens CIRKL, van 13 tot 15 augustus, loop je overal in Leuven circusvoorstellingen tegen het lijf - op bekende plekken maar ook in verborgen hoekjes. Je kan er toppers als Circus Ronaldo aan het werk zien, maar ook minder bekend talent én heel wat internationale artiesten. Tussendoor kan je even uitrusten in de gloednieuwe Velodroom van Leuven, waar je iets kan drinken of met een gekke fiets over het parcours mag rijden. 

 

4. Een concert bij zonsopgang in Gent

De Bijloke gooit samen met LOD Muziektheater de deuren open voor de tweede editie van het intieme festival Bijloke Wonderland, van 10 tot 29 augustus. Je mag je in de idyllische binnentuin van de Bijlokesite nestelen voor een gratis zonsopgangconcert met ontbijt, een literaire voorstelling of een stukje muziektheater tijdens je lunchpauze. 

 

5. Muziek in de straten van Tongeren

Tijdens het Stadsmuzikantenfestival, op 29 augustus, vermommen zes bands en muzikanten zich voor één dag als straatmuzikant, om te spelen in het Begijnhof van Tongeren. Ze krijgen elk 20 minuten om hun publiek van voorbijgangers te overtuigen: het ideale moment voor een wandeling door de stad. 

 

6. Jazz en poëzie in het bos

Diep in het Chartreuzenbos in Holsbeek klinken tijdens Jazzwood de mooiste klanken: ga op 21 augustus op zoek naar het amfitheater in het bos en geniet een hele dag van jazzconcerten, met op het programma onder andere een eerbetoon aan Chet Baker, een concert vol Franse Chanson of de funky saxofoonklanken van FrankDruytter. 

Onderweg naar het festivalterrein kan je bovendien genieten van een poëziewandeling: dichters en schrijvers brengen in het bos hun mooiste woorden. 

 

7. De zomersessies van Dranouter

Ook Dranouter houdt het deze zomer wat kleinschaliger: geen volwaardig festival, wel een reeks gezellige zomersessies tussen 5 en 8 augustus. Op de line-up staan onder meer Bart Peeters, Gabriel Rios en Eefje de Visser. En het zou Dranouter niet zijn zonder een hoop extra festivalsfeer, met straatanimatie, gezellige bars en heerlijke foodtrucks. 

Nog meer zomerfestivals

Reeks
Zomer