De Dijk

7 expo's voor fans van fotografie

Fan van de betere fotografie? Deze tentoonstellingen nemen je mee naar verre landen, oude fabrieksgebouwen - of de Belgische zeedijk.

 

1. Vakantie in eigen land in Oostende

In Oostende kan je gratis een tentoonstelling meepikken met foto's van Hendrik Braet. Voor de reeks De Dijk trok hij naar onze badsteden om er iedereen die je op de zeedijk tegenkomt te fotograferen - van de klassieke frigoboxtoerist tot de de fils-à-papa die in Knokke van het leven geniet. Het resultaat? Een vrolijke expo over het leven zoals het is aan de zee, vol kleur en humor. 

De Dijk loopt nog tot 5 juli in de Nieuwe Gaanderijen in Oostende. 

 

2. De foto's van Frida Kahlo in Gent

In de Gentse Sint-Pietersabdij mag je gaan snuisteren in de persoonlijke fotocollectie van Frida Kahlo. De Mexicaanse kunstenaar fotografeerde zelf maar stond ook voor de lens van bekende fotografen. Zo verzamelde ze een collectie van meer dan 6000 beelden: allemaal foto's die haar inspireerden, en die ze vaak verknipte of beschilderde. 

Frida Kahlo - Her Photos  (nog tot 22 augustus in de Sint-Pietersabdij) toont 241 foto's uit die enorme collectie: ze loodsen je door de gelukkigste maar ook donkerste momenten in haar leven, en geven een beeld van de tumultueuze tijd waarin Kahlo leefde. 

 

3. Fotografie met planten in Hasselt

Z33 brengt met The Sustainist Gaze (de duurzame blik) de eerste grote overzichtstentoonstelling van fotograaf Kristof Vrancken, die in zijn werk ecologie, activisme en fotografie samenbrengt. Vrancken kiest bewust voor natuurlijke materialen en vermijdt chemische producten in zijn analoge fotografie: hij ontwikkelt zijn foto's liever met emulsies van algen en bessen, of met zonlicht. Zo zie je de natuur niet alleen op het beeld, maar zit ze ook in de foto zelf. 

The Sustainist Gaze loopt van 12 juni tot 22 augustus in Z33 in Hasselt.

 

4. Hoop en schoonheid in het FOMU

In het werk van fotograaf Mous Lamrabat staan hoop en schoonheid centraal. Zijn werk is absurd en surrealistisch, soms provocerend: hij knipoogt naar elementen uit de populaire en Noord-Afrikaanse cultuur, en combineert traditionele kledij met indrukwekkende attributen. Het resultaat is altijd even speels en kleurrijk. 

Je kan het werk van Mous Lambarat nog tot 28 augustus bewonderen in het Antwerpse FOMU. 

 

5. Foto's in containers in Brussel

Photocity is de grootste fototentoonstelling van Europa. Tientallen zeecontainers worden op de site van Tour & Taxis omgevormd tot een gigantische exporuimte. Je kan er het werk bekijken van niet minder dan 80 Belgische en internationale fotografen, gegroepeerd in verschillende categorieën - van indrukwekkende natuurfotografie tot fantastische modefoto's. 

Photocity loopt van 17 juni tot 12 september in Tour & Taxis in Brussel. 

 

6. Kathedralen van de industrie in Gent

Alexander Dumarey dook in de fotocollectie van het Industriemuseum en ging in de stad op zoek naar de textielfabrieken van weleer. De tentoonstelling toont 30 fotoparen, het zwart-wit van vroeger naast de kleuren van nu. Hebben de indrukwekkende fabrieksgebouwen de tand des tijds doorstaan? Sommige plekken zijn onherkenbaar veranderd, andere amper. 

Kathedralen van de Industrie loopt nog tot 26 september in het Industriemuseum in Gent. 

 

7. Een stad vol foto's in Antwerpen

AntwerpPhoto Festival verzamelt het werk van nationale en internationale fotografen in Antwerpen. In het historische Loodswezengebouw (tussen de Schelde en het MAS) kan je foto's bekijken van onder andere Jimmy kets, Erwin Olaf en Steve McCurry. Nog niet uitgekeken? Volg dan een wandeling langs galerijen en musea in Antwerpen, voor nog meer wonderlijke fotografie. 

AntwerpPhoto Festival loopt van 26 juni tot 26 september in Antwerpen. 

 

Ken je de museumpas al? Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief de meeste musea in dit artikel.  

 

Lees ook 

Reeks
Museum