Nationaal Museum van de Speelkaart

7 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Deze zeven tentoonstellingen zijn een feest voor het hele gezin: leef je uit met spannende zoektochten, interactieve rondleidingen en kunst op kindermaat.

 

1. Poezenpret in het Yper Museum (5+)

Poezen zijn overal: in je woonkamer of tuin, in grappige filmpjes ... en in kunst. Het Yper Museum vroeg zich af waarom poezen zo populair zijn, en hoe de eigenzinnige dieren in andere tijden en culturen samenleven met mensen.

Met een vrolijk blad vol vraagjes en opdrachten mag je in de expo gaan poezeloeren: kijk samen naar kunst, laat je verwonderen en dompel je samen onder in de mysterieuze relatie tussen katten en mensen. 

 

2. Een paradijselijke speurtocht in Kortrijk (4+)

Tijdens Paradise loop je overal in Kortrijk kunst tegen het lijf. En geen saaie kunstwerken waar je enkel naar mag kijken: verdwaal in een zee van kleurrijke lintjes, klim op een gigantische textielinstallatie of laat al je dromen uitkomen met de wensbomen van Yoko Ono. En om het extra spannend te maken mogen jullie langs het parcours op zoek naar een schat: los alle opdrachten op, kijk met andere ogen en ontcijfer de code van de schatkist. 

Je speurtocht begint in Texture en eindigt in Museum 1302, ideaal om nog een vervolg aan je uitstapje te breien met een museumbezoek. Extra leuk: het parcours wordt in de Erfgoedapp ook uitgelegd in Vlaamse gebarentaal, zodat ook dove of slechthorende kinderen mee kunnen speuren.

 

3. Onderbroekenlol in het Speelkaartenmuseum (6+)

Met de tijdelijke expo X wil het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout je blik op censuur verruimen. Want ook speelkaarten en strips werden vroeger vaak gecensureerd. Maar waarom eigenlijk? En hoeveel bloot is té bloot? Wat is grappig en wat niet meer? 

Wat alvast zeker grappig is, is dat je met een onderbroek op je hoofd door het museum mag lopen. Met een spiegel en een schatkaart vol X-jes ben je iets heel belangrijks op het spoor. Vinden jullie de schatkist? 

 

4. Storm op komst in Z33 (8+)

Wat als de wind alles wat je kent omver waait? Je huis, de bomen in de tuin, de grond onder je voeten ... maar ook je herinneringen en de rust in je hoofd. Maak je dan een nieuw bouwwerk met de brokstukken? Neem je foto's om te onthouden hoe alles eruit zag? 

In de tentoonstelling In the Eye of the Storm ontdek je hoe allerlei kunstenaars oplossingen zoeken voor de stormen in hun wereld. Een speciaal familieparcours stuurt je op pad om zelf orde in chaos te scheppen met wervelende puzzels, creatieve opdrachten en vragen die je doen nadenken. 

 

5. Op zolder bij Rubens (6+)

Wist je dat je in de Sint-Martinuskerk van Aalst een echt meesterwerk kan gaan bewonderen? Boven het altaar hangt namelijk een echt schilderij van Rubens. Klim via een smalle wenteltrap en enkele metalen loopbruggen helemaal naar de zolder van de kerk, waar je terecht komt in het atelier van de Vlaamse meester. 

Tussen de gewelven van het dak komt het schilderij helemaal tot leven, dankzij levensgrote projecties op de muren en het dak. Bekijk de kleinste details van het kunstwerk en maak vervolgens je eigen digitale versie. 

 

6. Olympische medailles in het Modemuseum (6+)

Het Modemuseum van Hasselt hangt tijdens de expo Activewear vol sportkleren, van wielerpakjes tot sneakers. De tentoonstelling werd samengesteld door Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée: eerst atleten en later ook modeontwerpers. 

Wil jij ook wel eens een olympische medaille winnen? In het museum kan je er eentje verdienen! Maar net als een echte atleet moet je daar natuurlijk iets voor doen: speuren, puzzelen, tekenen ... Stel met allerlei opdrachten de beste ploeg samen, en misschien mag je wel met je medaille naar huis. 

 

7. Zelf meedoen met Tik Tak (2+)

Voor de tweede keer al kan je dit najaar in de wereld van Tik Tak duiken, dankzij een leuke doe-expo in Fort Napoleon in Oostende. Speel in de levensechte decors, maak zelf een scène met het drinkmannetje of leef je helemaal uit op de discodansvloer

 

Tip: bezoek de bovenstaande musea extra voordelig 

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 200 musea in heel België, waaronder Yper Museum, het Speelkaartenmuseum, Z33 en het Modemuseum. 

Alle tentoonstellingen voor kinderen

 

Lees ook

Theater met kinderen: 6 onmisbare voorstellingen

Verder lezen 

Heerlijke herfst: 9 leuke activiteiten met kinderen

Verder lezen 

De 10 leukste musea voor kinderen

Verder lezen