Nina Walkoff

6x op zoek naar street art met kinderen

In deze zes steden loop je zomaar de mooiste street art en graffiti tegen het lijf: op een gevel, op de grond of ergens in een vergeten hoekje. Ga snel op jacht, want een stadswandeling met kinderen is véél leuker als je onderweg naar kunst kan speuren.

 

1. Het kristallen schip van Oostende

Elk jaar meert in Oostende een geheimzinnig schip aan vol kunstenaars: de artiesten van The crystal ship verspreiden zich door de stad en laten overal street art achter.

Intussen verschenen er al meer dan 60 kunstwerken tegen gevels, op het strand of verstopt op verkeersborden. Ga ernaar op jacht tijdens een wandeling door Oostende - wie kan de werken als eerste spotten? - of laat je rondleiden door een vriendelijke chatbot, die met plezier een woordje uitleg geeft. 

 

2. De kleurrijke stadsjungle van Hasselt

In Hasselt kunnen de muren praten - of toch zeker 80 exemplaren, want die zijn versierd met mooie muurschilderingen. Bij de dienst toerisme kan je een gratis wandel- of fietsroute afhalen.

Liever digitaal? Via de gratis app Street Art Cities vind je alle street art in Hasselt (en ook die in tientallen andere steden in België en de rest van de wereld) bij elkaar op een handig kaartje: stippel zelf een route uit en houd onderweg je ogen goed open.

 

3. De stripmuren van Brussel

Wist je dat er overal in Brussel stripfiguren verstopt zitten? Breng eens een bezoekje aan het Stripmuseum (met je museumpas): bewonder de enorme collectie, neem op weg naar buiten het gratis stadsspel mee en ga op zoek naar de stripmuren die overal in de hoofdstad verstopt zitten. Onderweg mag je je eigen stripkoninkrijk verzinnen: ga op zoek naar de koning en zijn gezelschap en teken de hele hofhouding bij elkaar. 

Nog niet uitgespeurd? Brussel is nog heel wat andere street art rijk, en alle kunstwerken zijn verzameld op een handige website. Onze favorieten zijn de miniscule beeldjes van Isaac Cordal: je kan ze spotten in nissen, op vensterbanken of bovenop elektriciteitskabels. 

 

4. Het graffitistraatje van Gent

Gent heeft een digitale kaart die de weg wijst naar de vele straatkunstwerken in de stad. Passeer tijdens je wandeling zeker ook eens langs het bekende graffitistraatje, waar werkelijk geen enkel plekje onbespoten blijft.

En ter ere van het van Eyck-jaar verschenen er in Gent enkele kunstwerken geïnspireerd door het Lam Gods, het bekendste werk van de Vlaamse meester. Kunnen jullie raden welke? 

 

5. Kunst vanop de trein in Antwerpen

Op de website van Street Art Antwerpen vind je alle werken in de stad terug op een kaart, met extra informatie en verschillende routes die je op voorhand kan downloaden: speur naar kunst in een van de wijken van de stad, of kies voor de wandeling langs tien geschilderde stripfguren. 

Tip: maak je uitstapje extra avontuurlijk en kom met de trein, want tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal krijg je alvast een voorproefje met enkele kunstwerken die je alleen vanuit de trein kan bewonderen. 

 

6. Mechelen Muurt

Voor het project Mechelen Muurt nodigde street artist Gijs Vanhee tien kunstenaars uit om zich uit te leven in de stad. Het parcours leidt je langs hun tien kunstwerken. 

    

 

Lees ook

Reeks
Citytrip