Concertgebouw Brugge circuit

6x klassieke muziek op kindermaat

Klassieke muziek, saai? Natuurlijk niet! Deze online concerten en ontdekkingstochten nemen kinderen en grote mensen mee op een reis vol wonderlijke klanken en bijzondere instrumenten.

 

1. Beethoven in je handen

BOZAR laat ook de kleinste luisteraars kennismaken met de wereldberoemde pianofortemuziek van Beethoven. Roll over Beethoven is een online concert voor muziekliefhebbers vanaf drie jaar, waarin de handen centraal staan: handen die piano spelen, tekenen of meebewegen op het ritme van de muziek. Zo ontdek je de muziek niet alleen met je oren, maar ook door te dansen, te zingen, te bewegen en te spelen.

 

2. De klanken van het concertgebouw

Op 't Zand in Brugge prijkt het bijzondere (en bovendien knalrode) Concertgebouw van de stad. Het podium blijft nog even leeg, maar in de tussentijd mag je al op ontdekking in het Concertgebouw langs een spannend parcours.

Met een boekje vol spelletjes en opdrachten leidt een vrolijke liervogel je dwars door het gebouw: test de akoestiek en gluur achter de coulissen, speel met interactieve klankinstallaties en klim helemaal naar het dakterras, waar je wordt getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over Brugge én eeen klokkenspel om op te spelen. 

 

3. Een online KIDconcert

Zin in een muzikale reis? Houd je stevig vast aan de mast van het luchtmuziekschip, trek niet aan de oren van de Ororen, prop jezelf niet te vol met koekoekskoekjes en wees voorbereid op een wonderlijke tocht naar het middelpunt van de Aarde.

In een online concert met acht afleveringen vertellen Nico Sturm en Evelien Bosmans het spannende, ontroerende en ook wel grappige verhaal van een gebroken meisje van porselein en de warmte van de wereld. Penelope Deltour wekt met haar tekentalent de vreemdste wezens en uitvindingen tot leven en het Antwerp Symphony Orchestra zorgt voor de perfecte sfeer met muziek van Camille Saint-Saëns. 

 

4. Opera in een tekenfilm

Florestan en Leonore dromen van een eerlijke, rechtvaardige samenleving. Met hun ludieke acties slagen ze erin om een grote groep mensen van diverse pluimage op de been te krijgen, om te protesteren tegen de tiran Pizarro. Pizarro Florestan daarop opsluiten in een geheime kerker, en Leonore moet een plan verzinnen om hem te bevrijden ...

Fidelio (10+) is de allereerste opera-tekenfilm van België: laat je meeslepen door het spannende verhaal van Florestan en Leonore, met muziek van Beethoven op de achtergrond. 

 

5. Het instrument dat bij je past

Het muziekinstrumentenmuseum bevindt zich niet alleen in een prachtig gebouw in Brussel, het is ook nog eens volgestouwd met bijzondere, eeuwenoude of nog maar net uitgevonden instrumenten, van Afrikaanse trommels tot een middeleeuwse klavecimbel. 

Met een audiogids kan je de meeste instrumenten in het museum ook zelf beluisteren. En een grappig dilemmaspel helpt je ontdekken welk instrument het beste bij jou past. Voel je meer voor de harp of kies je voor de trompet? De schalmlei of een blokfluit?

 

6. Een festival vanuit je zetel

BIG BANG, een avontuurlijk muziekfestival voor kinderen, kon vorig jaar niet doorgaan. Maar om het goed te maken kan je wel drie concerten van de vorige edities thuis bekijken: zweef mee op de betoverende melodieën van Bach in 3ACH, dans mee met een ode aan fanfaremuziek in Koper & Vel  of verdwaal in de wereld van de nacht in Slumberland. 

Meer concerten voor kinderen

Reeks
UiT in Huis