The Racer

6x cultuur voor wielerfans

Dringend nood aan een stevige koersboost? Deze musea, expo’s en prikkelende voorstellingen stillen je culturele koershonger.

 

1. KOERS. Museum van de Wielersport

Koersfanaten zullen in KOERS. in Roeselare kirren van plezier. Beklim een kasseimuur van 90°, bewonder uitzonderlijke trofeeën, getuigenissen en beklijvende actiebeelden en een regenboog van wielercollectiestukken. (Dit museum bezoek je bovendien gratis met een museumpas, net als meer dan 200 andere Belgische musea.)

Bovendien is het wielermuseum een ideale uitvalsbasis voor fietsers. Vlak naast het KOERSkaffee vind je fietslockers en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Het museum sluit bovendien aan op het West-Vlaams fietsknooppuntennetwerk voor recreatieve en sportieve fietsers. Je kan er zelfs fietsen, elektrische fietsen en tandems huren.

 

2. Koersgekte in Leuven

In aanloop naar het WK wielrennen in Leuven vorig jaar werd op een braakliggend terrein een houten velodroom gebouwd. In de openluchtexpo Allez, allez! Koers in Leuven ontdek je er meer dan 50 wielerverhalen met persoonlijke anekdotes en ongeziene foto's. 

 

3. Het centrum van de Ronde van Vlaanderen

Een absolute must voor elke wielerliefhebber. Ontdek op een interactieve manier de geschiedenis van Vlaanderens mooiste en verdwaal in de prachtige tentoonstellingen. Of trek buiten je beste koerstenue aan. Je kan er immers ook een fiets huren en zelf de beentjes strekken.

 

4. De verhalen en emoties van de koers

In de voorstelling Knechten van de koers bekijken Jelle Cleymans, Joost Van Hyfte en Christophe Vandegoor het wielrennen door hun eigen bril: de eerste als liefhebber, de tweede als verteller en de derde ... als iemand die totaal niets met wielrennen heeft. 

Het resultaat is een cocktail van heroïsche verhalen, hilarische anekdotes, en momenten van ontroering: precies de dingen die de sport zo aantrekkelijk maken. 

 

5. De droom van een knecht in The Racer

Het is de zomer van 1998 en de openingsritten van de Tour de France zijn verplaatst naar Ierland. De Belgische wielrenner Dom Chabol, bijna aan het einde van zijn carrière, is een van de beste meesterknechten van de afgelopen 20 jaar: zelf voor de overwinning gaan is dus geen optie. En toch droomt hij ervan om één keer die gele trui te mogen dragen ... 

The Racer is een Iers-Belgische wielerfilm met onder andere Matteo Simoni en Louis Talpe, over de oppfferingen die ook de beste koersers moeten maken. 

 

6. Kapel van de Ronde van Vlaanderen

Is wielrennen voor jou ook meer een religie? Dan kan een bezoekje aan de kapel van de Ronde van Vlaanderen niet ontbreken in jouw weekendplannen. Je vindt er de namen van alle winnaars van de Ronde van Vlaanderen in graniet gebeiteld, samen met de vlag van hun land.

Meer activiteiten voor wielerfans

  

Lees ook

Reeks
Beleef Weer Meer