U bent hier:

6x cultuur voor wielerfans

6x cultuur voor wielerfans

6x cultuur voor wielerfans

Een unicum in de wielergeschiedenis: dit jaar valt het koersseizoen in september en oktober. Heb je je favoriete coureurs gemist? Geen nood: expo's en prikkelende voordrachten stillen ook je culturele koershonger.


1. Heeren, vertrekt! Beklijvende wielergeschiedenis

'Heeren, vertrekt!' Zo luidde het startschot van de allereerste Ronde van Vlaanderen, in 1913. De gelijknamige beklijvende inlevingstentoonstelling kijkt terug op onze rijke koersgeschiedenis: bruingebrande topatleten, hightech-fietsen en bonte wielertruitjes, maar ook opwinding, wanhoop, eenzaamheid, pijn en woede.

Proef van de overwinningsroes van laatste Flandrien Roger Decock in Parijs-Nice 1951 en doorsta de angsten van de legendarische wielerdokter Yvan Vanmol na de valpartij van Johan Museeuw in het Bos van Wallers.

> Bezoek de expo in de Sint-Pietersabdij in Gent - nog tot 5 april 2021

Extra leuk: combineer de expo met een lekkere picknick in de abdijtuin

 

2. Coureur: portret van een wielerbelofte

Coureur is het filmportret van een jonge wielerbelofte. Felix' vader Mathieu ziet in zijn zoon een kans om zijn eigen mislukte wielerdromen waar te maken. De moordende concurrentie en zijn frêle gezondheid spelen Felix echter parten. 

Regisseur Kenneth Mercken debuteerde in 2018 met deze semi-autobiografische film: in 2000 werd hij zelf Belgisch kampioen bij de elite zonder contract. 

> De film wordt binnenkort vertoond in Sint-Gillis-Waas en volgend voorjaar in Sint-Lievens-Houtem.

 

3. KOERS. Museum van de Wielersport

Koersfanaten zullen in KOERS. in Roeselare kirren van plezier. Beklim een kasseimuur van 90°, bewonder uitzonderlijke trofeeën, getuigenissen en beklijvende actiebeelden en een regenboog van wielercollectiestukken.

Bovendien is het wielermuseum een ideale uitvalsbasis voor fietsers. Vlak naast het KOERSkaffee vind je fietslockers, oplaadpunten voor elektrische fietsen en douches. Het museum sluit bovendien aan op het West-Vlaams fietsknooppuntennetwerk voor recreatieve en sportieve fietsers. Je kan er zelfs fietsen, elektrische fietsen en tandems huren.

> Bezoek KOERS. in Roeselare

 

4. Dag en nacht koers: Michel Wuyts en Geert Vandenbon vertellen

Al 25 jaar lang is wielerman Michel Wuyts de stem van de koers bij ons. Hij observeert en analyseert. Hij praat vanuit de buik van het peloton en kneedt koers tot zijn eigen verhaal. 

In Dag en nacht koers staat hij op het podium met Geert Vandenbon, die met zijn liedjes Michels woorden versterkt. Met verhalen, muziek en foto's vertellen ze over de schoonheid en het drama van de wielersport: weetjes, anekdotes en verhalen over de grootste wielerhelden

> Dag en nacht koers, gepland in o.a. Diepenbeek en Rotselaar

 

5. Bahamontes on Tour: over alles wat de koers zo schoon maakt

Wielerblad Bahamontes brengt een avondvullende ode aan de koers, vanuit een gezellige theaterzetel en onder warme spots.

Geniet van straffe koersverhalen van geweldige wielergasten, van kopmannen en knechten, van helden en heldinnen, van winnaars en verliezers, van wereldkampioenen en kermiscoureurs. Een paar splijtende koersnummers, een streepje rennerspoëzie en memorabele radio- en tv-fragmenten.

> Bahamontes on Tour, o.a. gepland in Tervuren en Waregem

 

 

6. Velodroom: fietsaffiches uit de belle époque

Eind 19de eeuw was de fiets een ware rage, een beetje zoals speedpedelecs vandaag. Fietsmerken en organisatoren van wielerwedstrijden maken gretig gebruik van hét communicatiemiddel van die tijd: de affiche. Ze schakelen bekende kunstenaars in, zoals Henri de Toulouse-Lautrec

Met de expo Velodroom toont het Letterenhuis 57 fietsaffiches, adembenemend in formaat, kleur en design. 

> Nog tot 31 oktober, Letterenhuis Antwerpen

 

Lees ook

 

KOERS. Museum van de Wielersport, de Sint-Pietersabdij, Sportimonium en het Letterenhuis bezoek je gratis met een museumpas, samen met meer dan 175 andere musea.

Koop hier je museumpas >