Houten beelden van olifanten in Verbeke Foundation

6x cultuur in de natuur

Zin in kunst of geschiedenis, maar niet in binnen zitten? Kies dan voor een portie cultuur en natuur in één. Dit zijn onze favoriete culturele plekken in openlucht.

1. Atlantikwall in Oostende

Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde Duitsland een 5.000 kilometer lange verdedigingslinie aan langs de Atlantische kust, van Noorwegen tot de Pyreneeën: de Atlantikwall.  

In provinciedomein Raversyde bij Oostende tref je achter de duinen meer dan 60 bunkers, observatieposten en geschutstellingen, verbonden door 2 kilometer open of onderaardse gangen. Samen vormen ze een van de best bewaarde delen van de Atlantikwall

Daarnaast geniet je in Raversyde van prachtige natuur met een veelheid aan fauna en flora, waterpartijen en verborgen historische plekjes. Ook een bezoekje waard: op het domein vind je tevens een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (V.O.C.).

2. Verbeke Foundation: ruw en fascinerend

In een verlaten hoek van het Waasland, in Kemzeke, vind je de privé-collectie van twee kunstverzamelaars. In de loodsen van een oud transportbedrijf en in het omliggende natuurgebied zijn duizenden collages en assemblages tentoongesteld. Je vindt er voornamelijk Belgische kunstenaars uit de 20ste eeuw - o.a. grote namen zoals Jan Fabre, Panamarenko, Luc Tuymans en zelfs Louis Paul Boon.

Verbeke Foundation is een fascinerende en unieke plek. Geen net gebouw met witte muren en uitgekiende belichting, maar ruwe loodsen, monumentale industrieel aandoende installaties temidden van woekerende natuur. 

3. Kunst en dromedarissen in LABIOMISTA

LABIOMISTAhet domein van kunstenaar Koen Vanmechelen in Genk, is een bijzondere plek vol kunst en natuur.

Een wandeling op de oude mijnsite leidt je langs indrukwekkende kunstwerken en mooie stukjes natuur, maar ook langs de verblijven van bonte paradijsvogels en vrolijke dromedarissen. In een boeiende audiogids legt Koen Vanmechelen zelf uit wat al die dingen te maken hebben met elkaar. 

LABIOMISTA loopt over in Nationaal Park Hoge Kempen: breid je wandeling nog wat uit langs heidevlakten, uitgestrekte dennenbossen en grote waterplassen. 

Opgelet: LABIOMISTA houdt een winterslaap tot maart 2023. 

4. Het Karrenmuseum in Essen

Ook in het Karrenmuseum loop je niet langs toonzalen en vitrines. Het is een openluchtmuseum: in het feeërieke bos wandel je langs charmant ogende scharensliepen (dat zijn karren van scharen- en messenslijpers), bakkers- en ijskarren, sierlijke koetsen en lijkwagens. In de smidse weerklinkt de hamer op het aambeeld, voel je de hitte van het vuur en ruik je de geur van metaal.

5. Beeldentuin in het Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is in feite een groot stadspark, maar dan een met een schitterende verzameling moderne beeldhouwkunst. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Rik Wouters, Panamarenko, Ai Weiwei ... geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

In dit gratis toegankelijke openluchtmuseum maak je op een laagdrempelige manier kennis met kunst.

6. Tot rust komen in Bokrijk

Openluchtmuseum Bokrijk hoeven we wellicht niet voor te stellen - tenzij je er sinds de uitstap in de lagere school niet meer geweest bent en de herinneringen stilaan vervagen.

In het groene domein kom je tot rust en kan je nostalgisch wegdromen naar een simpeler verleden zonder files en deadlines. De 124 historische gebouwen, afkomstig uit verschillende Vlaamse regio's en tijdsperiodes tonen leven en ambachten van vroeger. 

Tip voor kleine speelvogels: Bokrijk staat bekend om zijn fantastische speeltuin.

Opgelet: het Openluchtmuseum is gesloten tot april. Het arboretum en de buitenspeeltuin blijven wel toegankelijk, en van 2 tot 8 januari opent het domein als wandelpark. 

Eindeloos plezier met een museumpas

Tip: Bokrijk, LABIOMISTA en het Karrenmuseum zijn (samen met meer dan 200 Belgische musea)  gratis toegankelijk met je museumpas.

Koop hier je museumpas
Reeks
Beleef Weer Meer