6 remedies tegen de winterblues
Januari is niet onze favoriete maand. De feestdagen zijn voorbij en de lente lijkt nog een eeuwigheid verwijderd. Ook last van een winterdipje? Hier zijn zes activiteiten waar je meteen blij van wordt.
Opgelet: door de coronamaatregelen worden sommige activiteiten geannuleerd, verplaatst of krijgen ze een online alternatief. Bekijk de meest actuele informatie op de website van de organisator.
1. Een krakende wandeling in Bokrijk
Het openluchtmuseum neemt een winterslaap, maar toch kan je in januari en februari elk weekend naar de domeinen van Bokrijk voor een frisse winterwandeling. Fonkelende sfeerverlichting wijst de weg door alle delen van het park en langs de meest pittoreske gebouwen. De herberg is gelukkig wel open, voor wie achteraf weer wil opwarmen met een knetterend haardvuur en een warm drankje.
2. Lekker warm in Kasterlee
De bossen van de Hoge Rielen in Kasterlee vormen van 2 tot 6 februari het decor van WinterWarm. Je geniet er vijf dagen lang van een bijzonder winterfestival met lichtinstallaties, circus, muziek, theater en veel natuurbeleving, voor jong en oud.
3. Uitwaaien aan de kust
In Oostende worden dit voorjaar voor het eerst de Boon voor literatuur-prijzen uitgereikt. Om alvast in de sfeer te komen en de genomineerden te leren kennen kan je een literaire wandeling maken door de stad. De route bestaat uit twee lussen, zodat je kan kiezen voor een korte of een langere wandeling. Onderweg kom je meer te weten over de boeken en auteurs, en kan je meteen ook een fragment lezen.
4. Winterpracht in het Arboretum
In het Arboretum van Kalmthout is een magische periode aangebroken: de toverhazelaars, of hamamelis, staan in bloei. Ze hebben gele, oranje of rode bloemen op hun kale takken en verspreiden een heerlijk zoet parfum. Een uitgestippelde wandeling leidt je langs al die winterpracht (de grootste collectie van Europa!), en langs enkele andere mooie winterbloeiers.
Heb je zelf ook toverhazelaars in je tuin? Dan kan je meedingen naar de prijs voor Miss Hamamelis: een professionele jury en het publiek kiezen hun favorieten, en de (eigenaars van de) mooiste takken gaan met een mooie prijs naar huis.
5. Mysterieuze monumenten in Sint-Truiden
Tijdens de wintermaanden worden historische gebouwen en monumenten in Sint-Truiden sfeervol verlicht. Plaatselijke kunstenaars vertellen hun verhaal met licht, videomapping en projecties, langs een route van vijf kilometer die je op je eigen tempo kan bewandelen.
Op stap met kinderen? Tijdens een speciale zoektocht mogen jullie op zoek naar een magisch wenslichtje, in opdracht van een vriendelijke reuzenboom in het stadspark.
6. Kunst met verhalen in Mechelen
Hoe koud het buiten ook is, van kunst krijg je het altijd warm. In de Heilige Geestkapel in Mechelen kan je in Het Kunstuur naar 30 topschilderijen gaan kijken, uit de periode tussen 1850 en 1950.
Met een koptelefoon kan je bij elk werk naar muziek van Dirk Brossé luisteren, maar ook naar een verhaal. Bekende en minder bekende Vlamingen worden naast elk schilderij geprojecteerd en ze vertellen over hun band met het schilderij of de kunstenaar.