UiT

6 plaatsen waar de zon je nooit vindt

Tips voor hete dagen.

1. In het bos

Bossen warmen minder op dan beton of asfalt en zijn dus een beetje de ijskasten van de wereld. Je kan ook naar de koelcel van de Colruyt - maar daar kan je dan weer minder mooi wandelen.

 

2. In een donker kasteel

Metersdikke muren, vochtige kelders en schaduwrijke tuinen - kastelen hielden het lang voor de uitvinding van de airco al koel.

 

3. Onder water

Geen betere manier om af te koelen dan een bommeke in het water. Rep je dus snel naar het dichtstbijzijnde recreatiedomein, zwemvijver of openluchtzwembad. Niet té snel, want dan ga je zweten.

 

4. Onder de grond

"Kelders: heerlijk!" zei niemand ooit. Behalve als het 35 graden is.

  • Verken ondergronds Brussel via het Riolenmuseum.
  • Daal tot 6 meter diep af in de mijnsite van C-mine (Genk).
  • Bezoek de kelders van het ooit reusachtige Coudenbergpaleis in (of eigenlijk onder) hartje Brussel. 
  • De Ruien in Antwerpen zijn goed voor een tocht langs middeleeuwse gewelven, sluizen, kanaaltjes en bruggen.

 

5. In een grot

De Mergelgrotten van Kanne liggen vlakbij de grens met Nederland. De totale lengte van alle ondergrondse gangen bedraagt maar liefst 16 km. Zonder licht en gids zou je er hopeloos verdwalen. Gelukkig zijn er in juli en augustus dagelijks rondleidingen.

> Duik de mergelgrotten in

 

6. In een kano of kajak 

Oké, op het water is het moeilijk om aan de zon te ontsnappen. Maar met een peddel in de hand wordt de hitte sowieso draaglijk. En je hoeft niet eens naar de oevers van de Lesse voor een kano- of kajaktochtje. 

> De beste plekjes om te kajakken in Vlaanderen

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.