UiT

6 natuurgebieden die je nog niet kende

Deze natuurgebieden en wandelroutes zijn misschien niet zo bekend, maar daarom niet minder mooi: ideaal voor een verrassende wandeling langs een stukje Vlaanderen waar je nog nooit geweest was.

We bluffen: wij kunnen natuurlijk niet weten of jij deze prachtige gebieden al kent of niet. Lees toch maar onze tips, al was het maar om te checken of we gelijk hebben. 

In ieder geval zijn het de mooiste (minder bekende) stukjes natuurschoon die Vlaanderen te bieden heeft.

 

1. De Blankaart in Diksmuide

De natte hooilanden en graasweiden van De Blankaart liggen in het hart van de overstroombare IJzervallei. Plankenpaden brengen je naar vogelkijkhutten en een uitkijktoren. 

Het hart van het natuurgebied is alleen over het water toegankelijk. Als het water hoog genoeg staat, voert een fluisterboot je geruisloos door het moeras om de duizenden vogels die er wonen te bewonderen. 

 

2. Bourgoyen-Ossemeersen in Gent

Dit natuurgebied ligt op amper 3 kilometer van het Gentse stadscentrum.

In de vogelkijkhut bij de grote waterplas observeer je de meest zeldzame watervogels van dichtbij. In het midden van het gebied staat de historische Valkenhuishoeve uit 1624. Pittoresk!

Tip: de Bourgoyen zijn het allermooist (en het rustigst) bij ochtendschemering.

 

3. De Hobokense Polder in Antwerpen

In Antwerpen zijn blaaskaken geen uitzondering maar échte kikkers spot je alleen in de Hobokense Polder. Er wonen ook reigers, salamanders en gallowayrunderen. Die lijken een beetje op bizons, maar dan sympathieker. 

In een Scheldebocht leiden vlonderpaadjes je langs rietkragen, wilgenbroekbossen en wilgenstruwelen. Pluspunt: er ligt een treinstation naast.

 

4. Het Molsbroek in Lokeren

Dit moerasgebied staat bekend om zijn talrijke wilde watervogels. Wild als in: ze leven in het wild. Naar verluidt zijn ze vrij rustig.

Je droomt er weg tussen rivierduintjes, rietvelden en vochtige graslanden. Je kan er eindeloos wandelen want vlakbij vind je ook De Buylaers, het Verloren Bos en het stedelijk Bospark.

 

5. De Liereman tussen Oud-Turnhout en Arendonk

Dit is een van de oudste natuurgebieden van België. Er wonen dieren met exotische namen zoals wulpen, nachtzwaluwen, rugstreeppadden en wilde konikpaarden.

De Liereman vormt een mozaïek van biotopen met al even exotische namen: gagelstruwelen, stuifduinen, natte en droge heide.

   

6. De Zwarte Beek in Beringen

Deze vallei staat bekend om haar uitgesproken variatie: van zompnatte venen tot kurkdroge zanderige stuifduinen.

Via een avontuurlijk plankenpad ontdek je de bijzondere planten en dieren van dit natuurgebied, zoals slangenwortel en buntgras, moerassprinkhanen en zandloopkevers

Tip: volg eens het prikkelpad, een ontdekkingstocht voor jong en oud met voelkastjes, een klanklabyrint, voelstenen ...

Nog een tip: bij mooi weer kan je er spetsen in de plonsvijver.

 

Lees ook: 

Reeks
Natuur en avontuur