GUM Gent

6 familievriendelijke musea voor in de kerstvakantie

Deze familie-expo's zijn een ideaal uitstapje tijdens de extra lange kerstvakantie: laat je verrassen door spannende zoektochten, heerlijke hoorspelen of de avonturen van een kerkuil en zijn vrienden.

 

1. Winkeltje spelen in het Industriemuseum (5+)

In de nieuwste expo in het Industriemuseum van Gent, Kassa, Kassa!, leer je alles over winkels van vroeger en nu. Je mag er bovendien spelen in een perfecte replica van een kruidenierswinkeltje uit 1960. 

Tijdens een museumspel mag je met je boodschappenlijstje op pad in de expo. Ben jij een echte krak in het verkopen van je waren, of ontwerp je liever reclameaffiches? Breng alle opdrachten tot een goed einde en ga op zoek naar de geheime code waarmee je de kassa kan kraken. 

 

2. De verhalen van Antwerpen in het MAS (8+)

Het MAS wordt tien jaar en viert zijn verjaardag met een kleurrijke expo vol verhalen. Bij de werken en objecten in de tentoonstelling hoort een meeslepend luisterspel, waarin Dimitri Leue bijzondere verhalen van de stad vertelt.

Over hebzuchtige reuzen, woelige liefdesverhalen, de zwanenridder of Lange Wapper: je kiest zelf je weg door de expo en welke verhalen je beluistert. Neem een audoigids mee, spits je oren en laat je fantasie de vrije loop. 

 

3. De geheimen van het heelal in Museum M (8+)

Al eeuwenlang verwonderen mensen zich over de wereld rondom ons. Vraag jij je soms ook af waar de sterren en planeten vandaan komen? Dan moet je naar Museum M in Leuven voor een expo over de Verbeelding van het universum.

Ontdek samen de verklaringen die wetenschappers, kunstenaars en gelovigen vonden voor het ontstaan van het universum. Klaar voor een ferme dosis verwondering, een wetenschappelijke bril, een Egyptische sarcofaag, een hoop stenen en heel veel modder?

 

4. De avonturen van een kerkuil in KOERS (3+)

In KOERS in Roeselare mag je in de kerstvakantie op avontuur met Killianus de kerkuil en zijn vrienden, die sinds jaar en dag in het museum wonen. Ga op zoek naar alle dieren, want ze hebben allemaal een opdracht voor je in petto. Zijn jouw ogen even scherp als die van Killianus, en kan je net zo goed hamsteren als Harry de hamster? 

De iets grotere koershelden (van 6 tot 12 jaar) kunnen in het museum op pad met een roadbook: bekijk sprekende objecten, ontdek hoeveel koers in jouw dorp zit en verzin je eigen wielernaam. 

 

5. Storm op komst in Z33 (8+)

Wat als de wind alles wat je kent omver waait? Je huis, de bomen in de tuin, de grond onder je voeten ... maar ook je herinneringen en de rust in je hoofd. Maak je dan een nieuw bouwwerk met de brokstukken? Neem je foto's om te onthouden hoe alles eruit zag? 

In de tentoonstelling In the Eye of the Storm ontdek je hoe allerlei kunstenaars oplossingen zoeken voor de stormen in hun wereld. Een speciaal familieparcours stuurt je op pad om zelf orde in chaos te scheppen met wervelende puzzels, creatieve opdrachten en vragen die je doen nadenken. 

 

6. Op stap met professor twijfel in het GUM (4+)

In het Gentse Universiteitsmuseum (het GUM voor de vrienden) kan je kiezen uit twee familiespelen: iedereen vanaf 4 jaar mag op pad met Professor Twijfel, voor knappe koppen vanaf 7 jaar is er een spannende onderzoektocht

Je krijgt vragen en opdrachten die je door het museum loodsen: soms verrassend of bizar, vaak met een hoek af. Er zijn schedels en skeletten, vreemde beelden uit verre landen en ook iets met een levensgroot paard uit papier maché. Missie volbracht? Dan krijg je een leuke verrassing mee naar huis. 

 

Tip: bezoek de bovenstaande musea extra voordelig 

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 200 musea in heel België, waaronder alle musea in dit artikel. 

 

Lees ook

Extra lange kerstvakantie met kinderen: 9 tips

4 familiefestivals in de kerstvakantie

7 familiefilms om in de kerstvakantie te gaan bekijken

Warme winter: 9 leuke activiteiten met kinderen