Au Pays de l'aurore boreale

6 familiefilms om in de kerstvakantie te gaan bekijken

Te koud om buiten te spelen? Zoek de warmte op van een gezellige cinemazaal. Deze hartverwarmende en grappige films voor kinderen (én volwassenen) kan je deze kerstvakantie gaan bekijken in de bioscoop.

1. Encanto: swingen met Disney (8+)

In een levendig dorp, diep verscholen in de bergen van Colombia, bewoont de familie Madrigal een magisch huis op een betoverde plek. Elk kind van de familie heeft een unieke gave, van spier- tot geneeskracht. Elk kind, op eentje na: Mirabel. Als ze ontdekt dat het magisch huis in gevaar is, beseft Mirabel dat zij misschien wel de laatste hoop van haar buitengewone familie is.

Een ontroerende film over de kracht van familiebanden, met heerlijk swingende liedjes.

2. Meneer Papier: cinema op minimaat (2+)

Elke maand nodigt Cinema ZED in Leuven de allerjongste filmkijkers uit voor Cinemini: een korte filmvertoning voor kinderen tussen 2 en 4, met leuke randactiviteiten. Het geluid staat dan wat stiller, de lampen zijn gedimd en de verzorgingskussens liggen binnen handbereik, zodat iedereen zorgeloos kan genieten. 

Op zondag 8 januari geniet je samen van Meneer Papierdie zijn eigen wereld knipt: hij knipt een fles water tegen de dorst, een appel tegen de honger of een hond om mee te gaan wandelen. Maar sommige van de dingen die hij knipt hebben een eigen willetje ... 

3. Yuku en de Himalayabloem: een muzikaal avontuur (5+)

Yuku, het oudste kind uit een grote muizenfamilie, moet de voedselvoorraad bewaken. Maar ze luistert liever naar haar oma, een meesterlijke verteller met een wonderlijke ukelele. Wanneer het einde van oma’s leven nadert, vertrekt Yuku op een muzikale zoektocht naar de eeuwig lichtgevende Himalayabloem, zodat oma die kan meenemen op haar ‘laatste reis’.

Yuku en de Himalayabloem is een levendige film vol aanstekelijke muziek, met de stemmen van onder andere Bent Van Looy, Gloria Monserez en Tine Embrechts. 

4. Pluk van de Petteflet: feest voor groot en klein (4+)

Pluk gaat met zijn rode kraanwagen op zoek naar een huisje, en komt terecht in het torenkamertje van de Petteflet. Daar maakt hij kennis met Aagje, de keurige mevrouw Helderder, Zaza de kakkerlak en de Stampertjes, vijf broertjes met rood wc-borstelhaar en hun vader die elke dag frieten bakt.

In de boeken van Annie M.G. Schmidt wemelt het van de eigenwijze kinderen, maar niet eentje is zo eigenwijs als Pluk!

5. Operatie Kerstman: winterpret in Flagey (5+)

Flagey in Brussel viert de kerstvakantie met een reeks heerlijke familiefilms. Op 30 december word je getrakteerd op twee parelsOperatie Kerstman, over een verwend jongetje dat de Kerstman zelf wil als kerstcadeau, en Au Pays de l'aurore boreale, over een jongetje dat de geheimen van het Grote Noorden ontdekt. 

6. Ernest & Célestine: onrust in berenland (4+)

De dikke vrienden Ernest en Célestine trekken samen naar het land van Ernest om zijn viool te laten herstellen. Tot hun verbazing stellen ze daar vast dat muziek verboden is, een onrecht dat ze dringend moeten herstellen. Ernest en Célestine is een heerlijk nostalgische tekenfilm, gebaseerd op de boeken van Gabrielle Vincent. 

Reeks
WinterCultuur voor kinderenFilm