Eperon d'Or

6 charmante musea met bijzondere verhalen

Overal in Vlaanderen kom je bijzondere musea tegen, zelfs in het kleinste dorpje. En allemaal hebben ze een bijzonder verhaal te vertellen: kom te weten hoe een schilderij van Da Vinci in Tongerlo terechtkwam, hoe je een vrijmetselaar wordt of hoe je een toren 10 meter kan verplaatsen.

 

1. Een echte Da Vinci in Tongerlo

Om Het laatste avondmaal te bewonderen hoef je niet per se naar Milaan te reizen. Want in de abdij van Tongerlo hangt al sinds 1545 de meest getrouwe replica van het schilderij van Leonardo Da Vinci, geschilderd door zijn leerlingen in zijn eigen studio. In het bijbehorende museum leer je dankzij een luisterspel alles over dit bijzondere meesterwerk. 

Dankzij hoogtechnologisch onderzoek bleek enkele jaren geleden bovendien dat Da Vinci hoogstwaarschijnlijk toch zelf meeschilderde aan de replica. Vooral de apostel Johannes vertoont treffende gelijkenissen met de Mona Lisa - dat kan enkel van de hand van de meester zelf zijn. Een écht Da Vinci dus, zomaar te bewonderen in Tongerlo. 

 

2. De vele verzamelingen van 't Krekelhof

De bezielers van museum 't Krekelhof in Koksijde (de familie Vandamme) zijn verwoede verzamelaars: het resultaat is een bizar ambachtenmuseum en rariteitenkabinet. Ze nemen je mee op reis in door de tijd en eren in maar liefst negentien verschillende thema's het leven van de West-Vlaamse keuterboer, en nog heel wat aanverwante ambachten. 

Snuister tussen hun enorme collecties in kamers vol antieke koffiemolens, analoge wekkers of oude fietsnummerplaten. Het museum heeft een mooie belevingstuin en er worden geregeld lezingen of concerten georganiseerd. Liever een blijvend souvenir? Op de benedenverdieping runt de conservator ook een tattooshop ... 

 

3. Het verhaal van de toren van Bocholt

Wist je dat de inwoners van Bocholt ook wel eens de Torenkruiers genoemd worden? Daar hoort een goed verhaal bij: in 1910 was de bevolking van Bocholt sterk toegenomen en werd de Sint-Laurentiuskerk te klein. En dus bedachten de pastoor en de burgemeester een plannetje. De Bocholtenaren krikten hun kerktoren 2cm omhoog en verplaatsten hem in zijn geheel 9,4 meter - plaats genoeg om de kerk wat groter te maken. 

Hoe ging dat allemaal te werk? Hoe lang duurde de operatie? En wat had de brouwer ermee te maken? In het Torenverplaatsingsmuseum herbeleef je de heroïsche dagen van 1910 aan de hand van foto's, plannen en andere documenten. 

 

4. De borstelbaronnen van Izegem

In het midden van de 19e eeuw stichtte Emiel Vandommele, leerling van een schoenmaker, in Izegem Eperon d'Or, een schoenbedrijf. Het gaat Emile voor de wind en binnen de kortste keren kan hij een fabriek openen in Izegem, om luxeschoenen te maken die in heel Europa gedragen worden. 

In 1967 ging het bedrijf failliet, maar vandaag herbeleef je in het oude fabrieksgebouw de gloriedagen van Eperon d'Or. Je bewondert er bovendien niet alleen de mooiste schoenen maar ook een ruime collectie borstels, want ook die werden hier ooit gemaakt. Van het fijnste snorrenborsteltje tot de bezem van Harry Potter: de statige borstelbaronnen van Izegem leiden je door de borstelindustrie van de stad en de rest van de wereld. 

 

5. De fascinerende wereld van de vrijmetselarij 

De vrijmetselarij ontstond al in de middeleeuwen, en tot vandaag bestaan er overal in de wereld vrijmetselaars - ook in België. Het genootschap blijft gehuld in een zweem van mysterie, maar in het Museum van de Vrijmetselarij in Brussel lichten ze toch een puntje van de sluier: in een prachtig oud hotel kan je niet alleen kunst bekijken, maar ook gebruiksvoorwerpen, boeken en documenten van de 18e eeuw tot nu.

 

6. Van zand naar glas in Lommel

In 1845 werd in de Lommelse Sahara kwartszand ontdekt: dat is zo fijn en zuiver dat het ideaal is om glas mee te maken. Het is een van de enige plekken in België waar je dat soort zand kan vinden, en dus werd Lommel de enige echte glasstad. 

Het GlazenHuis is een futuristisch gebouw dat - vanzelfsprekend - bijna uitsluitend uit glas bestaat: binnenin kan je hedendaagse glaskunst bekijken, binnenkijken in het glasatelier of zelf een workshop glasgieten volgen. Het hoogtepunt van je bezoek: de beklimming van de 30m hoge glazen torenspits die je trakteert op een prachtig uitzicht. 

 

Met je museumpas kan je gratis naar meer dan 200 Belgische musea, waaronder Eperon d'Or, het Museum van de Vrijmetselarij en het GlazenHuis.

 

Lees ook

Reeks
Museum